Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 11:55

  Η Βαβέλ του ΠΑΣΟΚ με τους φόρους- Άδειασαν Παραστατίδη για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ

  5555923
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε πλήρες άδειασμα των σημερινών δηλώσεων του υποψήφιου βουλευτή του, κ. Στέφανου Παραστατίδη, πως θα πρέπει να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ, προχώρησε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι πουθενά στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. 

  "Πουθενά στο πρόγραμμά μας δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης.

  "Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 

  Νωρίτερα ο κ. Παραστατίδης  εξέφρασε τη  θέση ότι οι άμεσοι φόροι όπως αυτός της γονικής κληρονομιάς αλλά και ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν, προκειμένου να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι.

  Όπως είπε μιλώντας στο OPEN  σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: "Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι". 

  "Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στο φόρο γενικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι" πρόσθεσε..

  Υπενθυμίζεται ότι χτες επίθεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για "Μαρτυριάρηδες Νο2", με αφορμή δηλώσεις των υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, Παναγιώτη Δουδωνή και Ελένης Χρονοπούλου.

  Τι είπαν Ελένη Χρονοπούλου - Παναγιώτης Δουδωνής

  Συγκεκριμένα, τη συζήτηση για αυξήσεις στους φόρους των επιχειρήσεων ξεκίνησε η υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας, Ελένη Χρονοπούλου, η οποία δήλωσε: "Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη", για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι επρόκειτο για "σαρδάμ".

  Σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου, ο Βουλευτής Επικρατείας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Δουδωνής ανέφερε ότι έρχεται αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Δουδωνή, στο πρόγραμμα του κόμματος είναι η φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω. Ο κ. Δουδωνής ρωτήθηκε για τη φορολόγηση των μερισμάτων στον ΣΚΑΪ και είπε ότι θα κυμανθεί από 5% έως 15% αποκαλύπτοντας σε επόμενη ερώτηση για τις κλίμακες ότι "από 100.000 ευρώ και πάνω θα είναι 15% η φορολόγηση".

  Άκης Σκέρτσος για Χρονοπούλου-Δουδωνή: Αποκάλυψαν τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ

  "Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία" σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

  "Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων" συνέχισε ο Άκης Σκέρτσος.

  "Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους" ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

  "Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια" τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

  Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, οι δυο νέοι "μαρτυριάρηδες" -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

  - την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων
  - την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και
  - την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

  Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, "Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά, διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας"

  Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, "πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις".

  "Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%" συνέχισε ο κ. Σκέρτσος.

  Πρόκειται, αναφέρει, για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον "αφελληνισμό" της ελληνικής οικονομίας. "Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία" πρόσθεσε.

  "Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας" σχολίασε ο κ. Σκέρτσος.

  "Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές"

  "Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες" κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ