Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 10:44

  Π. Τσαπανίδου: Έκτακτος φόρος στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

  5877387
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.45

  Στον έκτακτο φόρο στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων τις πρώτες 50 μέρες διακυβέρνησης που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε  η εκπρόσωπος Τύπου του,  Πόπη Τσαπανίδου.

  Αναφερόμενη στις εξαγγελίες για τις πρώτες 50 ημέρες σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, η κ. Τσαπανίδου αναφέρθηκε σε "κινήσεις που έχουν εξαγγελθεί" από τον Αλέξη Τσίπρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΣΚΑΪ).

  Στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα, απάντησε ότι "υπάρχει μια έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων".

  "Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολογία στις επιχειρήσεις στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει φυγή επενδύσεων", παρενέβη από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άκης Σκέρτσος.

  Κληθείσα, στη συνέχεια, δε, η κυρία Τσαπανίδου να ορίσει τι σημαίνει υπερκέρδη, αρχικά είπε ότι "τα υπερκέρδη ορίζονται με τον ίδιο τρόπο που ορίστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μοιράστηκαν στους πολίτες", ενώ στην ερώτηση ποιες επιχειρήσεις αφορά η έκτακτη αυτή φορολόγηση, είπε μόνο "αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ;".

  Σε δήλωσή της αργότερα το μεσημέρι, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

  Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη ελάχιστων εταιρειών και αποδυνάμωση νοικοκυριών μέσω υψηλού ΦΠΑ

  Το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια

  Το μέσο νοικοκυριό όμως δε μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος.

  Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.

  Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ .

  Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

  Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της.

  Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιούνη".

  "Σημαία" στον ΣΥΡΙΖΑ η φορολόγηση υπερκερδών

  Η εν λόγω πρόβλεψη φορολόγησης βρίσκεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλάκις (και χθες) έχουν αναφέρει στελέχη του κόμματος, προεξάρχοντος του Αλέξη Τσίπρα. 

  "Η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων δεν θα δώσει μεγάλα έσοδα στο Ταμείο. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών θα δώσει μεγάλα έσοδα", δήλωσε χθες στη συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας.

  Υπενθυμίζεται ότι αναλυτικά είχε αναφερθεί στην έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών των επιχειρήσεων η Έφη Αχτσιόγλου, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Capital. gr προ των καλπών της 21ης Μαίου.

  "Θα φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη που έχουν συγκεντρωθεί στον τομέα ενέργειας. Τα 6 δισ. που λέμε είναι μια μετριοπαθής εκτίμηση. Βάζω εκεί μέσα τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και τα διυλιστήρια. 6 δισ. έχουν σωρευτεί το δίχως άλλο αυτήν την περίοδο που συζητάμε και που λειτουργεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Άρα η φορολόγηση αυτών κατά 90% όπως έχουμε δεσμευτεί θα φέρει στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 5,5 δισ. Είναι ένας αρκετός δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσεις να προχωρήσεις και τις υπόλοιπες ενέργειές σου".

  Στο ζήτημα της έκτακτης φορολόγησης υπερκερδών επιχειρήσεων, που είναι "σημαία" στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, τοποθετήθηκε και ο Ανδρέας Ξανθός

  "Λέτε ότι κουμπώνεται μια επιχείρηση που το ακούει αυτό, ενώ δεν κουμπώνεται ακούγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα αυξηθεί ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500€. Αυτό δηλαδή που θα είναι μια επιβάρυνση 50% στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων αυτό δεν είναι θέμα που πρέπει να δοθούν εξηγήσεις;

  Εμείς είπαμε κάτι πολύ απλό, σήμερα έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου το ξέρουν οι πάντες άρα πρώτον πρέπει να ελέγξουμε τις τιμές, να υπάρξει μια διαρθρωτική παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών και αυτό κυρίως θα γίνει με μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εννοείται με έλεγχο της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας στην αγορά και ταυτόχρονα πρέπει να ενισχύσουμε και την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα με ένα μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής" ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Παραπολιτικά ο κ. Ξανθός (ο οποίος στις τελευταίες εκλογές δεν επανεξελέγη βουλευτής).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ