Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2023 09:56

  ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνει η de profundis συνέντευξη του Α. Τσίπρα- Οι δύσκολοι στόχοι για την κάλπη της 25ης Ιουνίου

  ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνει η de profundis συνέντευξη του Α. Τσίπρα- Οι δύσκολοι στόχοι για την κάλπη της 25ης Ιουνίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με χαμηλούς τόνους και χωρίς εξάρσεις , ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε τις εφιαλτικές ώρες για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν το άνοιγμα της κάλπης της απλής αναλογικής, στη φράση " το πρώτο πράγμα που σκέφθηκα ήταν να παραιτηθώ". 

  Καμία έκπληξη για τους παροικούντες στην Κουμουνδούρου, κυρίως όσους βρέθηκαν το βράδυ της 21ης Μαίου στο "στρατηγείο" του ΣΥΡΙΖΑ και άκουσαν την - επί πολλές ώρες- εκκωφαντική σιωπή από το σοκ της συντριβής. 

  Είμαι άνθρωπος όχι μηχανή είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας την μάλλον αυτονόητη σκέψη του να αποχωρήσει από την ηγεσία το ίδιο κιόλας βράδυ της ήττας, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στο Star.

  Και ύστερα ήρθε η προσωπική ανασύνταξη. Και αυτό το περιέγραψε, ως υποχρέωσή του προς το κόμμα και τους ψηφοφόρους του, τους Πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν: Δεν είχε δικαίωμα να λιποτακτήσει , ήταν, είναι και θα είναι "παρών". 

  Ακολούθησε το δια ταύτα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επικείμενες εκλογές: "Δεν κάνω σκέψεις για το μετά , πριν να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα", η αναφορά του, με την οποία συναρτά τις όποιες αποφάσεις του για την επόμενη μέρα με την κάλπη της 25ης Ιουνίου. 

  Σε άλλο σημείο της συνέντευξης μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και στο παρελθόν:  Ήταν στο 3% και βρέθηκε στο 35%. 

  Επί των ημερών του, βρέθηκε στο 35% και έγινε κυβέρνηση το κόμμα. Δεν το είπε. Ήταν ευνόητο το συμπέρασμα. 

  Επανειλημμένως σε μετεκλογικά ρεπορτάζ του το Capital.gr, έχει περιγράψει το "σήμα" που έχει εκπέμψει ο κ. Τσίπρας και στο κόμμα του για το πού τοποθετεί εαυτόν μετά τις εκλογές και το πώς το εξέλαβαν στο εσωτερικό , ιδίως μετά την Κεντρική Επιτροπή: Δεν φεύγει. 

  Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, αυτό είναι βέβαιο. Επουδενί όμως το συνέδριο συνεπάγεται πως ο Α. Τσίπρας θα αποχωρήσει από την ηγεσία. 

  Οι στόχοι

  Από κει και πέρα, το στοίχημα για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να "ανατρέψει" κατά το δυνατόν τους πολιτικούς συσχετισμούς που προέκυψαν από την κάλπη της 21ης Μαίου και τον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ του Κ. Μητσοτάκη. 

  Επί των στόχων για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η Κουμουνδούρου αναφέρει: 

  *Ισχυροποίηση της προοδευτικής εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση της χώρας και την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειονότητας

  *Δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού αντίβαρου, του μόνου που δεν είναι βολικό για το σύστημα, σε μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη, που έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για τον αλαζονικό και καθεστωτικό τρόπο διακυβέρνησής της.

  *Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου έχει θετικό χαρακτήρα. Είναι ψήφος δημοκρατικής κινητοποίησης και κοινωνικής προοπτικής, ψήφος για ένα καλύτερο αύριο δίπλα στα προβλήματα των πολιτών.

  *Στη μάχη αυτή ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί και μία σειρά από νέα πρόσωπα με κοινωνική γείωση και τεχνοκρατική – επιστημονική επάρκεια, όπως αποτυπώθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εκλογικής επιτροπής. 

  *Στρατηγική επιλογή η καθαρότητα του πολιτικού μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα "θολό" μήνυμα που δικαίως δεν έπεισε τους πολίτες.

  *Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ  θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο διάστημα μέχρι τις εκλογές: Αντιμετώπιση της ακρίβειας,  Δημόσια Υγεία, , δημόσια Παιδεία, εργασία, Κράτος, για το κατά πόσο τα 70 δις του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ή κουμπαρά λίγων επιχειρηματικών ομίλων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ