Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαϊ-2023 08:43

  Κ. Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση - Η κάλπη είναι και πάλι άδεια

  Μητσοτακης συνεντευξη στο Mega
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09.09

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Κάλεσμα στους πολίτες να φτάσουν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου και να επαναβεβαιώσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου απευθύνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. "Οι πολίτες ψηφίζουν για το μέλλον τους", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

  "Θα επιμείνουμε και τώρα να μιλάμε για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και μία ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό.

  Εγώ δεν κρύβω αυτά που θέλω να κάνω κι αν πιστεύουν οι πολίτες ότι αυτά θέλουν να τα υλοποιήσουμε ζητώ μία ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση. Είναι μία κυβέρνηση που δίνει μία σχετικά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κανείς δε θα ήθελε σήμερα μία οριακή κυβέρνηση. Η κάλπη είναι και πάλι άδεια και πρέπει πολίτες και πάλι να μας εμπιστευτούν. Μία σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που έστεψε την κριτική του τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. "Αυτό που βλέπω σήμερα από το ΠΑΣΟΚ είναι ένας λόγος που μοιάζει πολύ με τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πίστευα ότι ο κ. Ανδρουλάκης κοπιάρει τον κ. Τσίπρα. Με έναν τελείως ρηχό πολιτικό λόγο...Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι απλά ξύλινος. Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό από πίσω του...Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη...Εάν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες μία πρόταση υπάρχει σήμερα και αυτή η πρόταση είναι της Νέας Δημοκρατίας...", ανέφερε.

  "Δε με αφορά το τι θα γίνει στο χώρο της αντιπολίτευσης...Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να απευθυνθώ σε όλη την κοινωνία και στους πολίτες που δεν μας ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου. Να εξηγήσω στους πολίτες γιατί μπορούν να εμπιστευτούν μία Νέα Δημοκρατία που μπορεί να είναι κυβέρνηση του ενός κόμματος, αλλά έχει αποδείξει συνεχώς ότι μπορεί να αξιοποιήσει στελέχη από άλλους χώρους...Αυτό σημαίνει διεύρυνση στην πράξη...Σίγουρα μία ώριμη δημοκρατία χρειάζεται μία αξιόπιστη αντιπολίτευση και αυτό που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Δικό μου μέλημα είναι να γυρίσω ολόκληρη την Ελλάδα και με κάθε μέσο που έχω στη διάθεση μου...Οι λαϊκές συνοικίες στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία με πρωτόγνωρα ποσοστά. Στηρίξαμε τους πιο ευάλωτους στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση και αποδείξαμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη λαϊκή παράταξη της χώρας, γιατί στρέφει το βλέμμα πρωτίστως σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη", πρόσθεσε ο πρόεδρος της "γαλάζιας" παράταξης.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε στην πρώτη γραμμή το μεγάλο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας. "Δεν είναι όρος που αφορά μόνο τους οικονομολόγους. Θα μας δώσει ανάσες και θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού και εκεί πρέπει να ανταποκριθούν και οι τράπεζες. Να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και να γνωρίζουν ότι όλοι κρίνονται και όλοι σε ένα βαθμό ελέγχονται", σχολίασε. 

  Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στο Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

  -Υπάρχει ένα όριο των 180 βουλευτών που θα επέτρεπε να κινηθούμε με μεγαλύτερη άνεση στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου γιατί το σύνταγμα το ίδιο επιβάλλει εκ των πραγμάτων διακομματικές συνεννοήσεις, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές.... Σε μία συνταγματική αναθεώρηση προφανώς θα διερευνήσουμε ευρύτερες συναινέσεις. 

  -Από την αντιπολίτευση ακούω και πάλι τις ίδιες σαχλαμάρες κι αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα αυτό είναι ο ορισμός της παράνοιας. 

  -Το μήνυμα που ήθελα να στείλω είναι ότι πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά, για να τιμήσουμε αυτήν τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα αποτέλεσμα πρωτόγνωρο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Και μας γεμίζει και με γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Ένα πράγμα που δεν ανέχεται η κοινωνία είναι συμπεριφορές που κινούνται έξω από το πλαίσιο για το πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται τους πολιτικούς τους. Που πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα. 

  -Επιμένω σε ένα διαφορετικό υπόδειγμα άσκησης του λειτουργήματος της πολιτικής διακυβέρνησης. Και στον τομέα αυτό κάναμε σημαντικά βήματα προόδου. Το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί έθετε δημόσια ξεκάθαρους στόχους για τους υπουργούς και τα υπουργεία και απαιτούσε και πάλι δημόσια να υπάρχει λογοδοσία. 

  -Θεωρώ πολύ παράξενο σε μία διαδικασία που πρέπει να προάγει το δημόσιο διάλογο να περιορίζεται με κεντρικά ελεγχόμενο τρόπο η πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα στελέχη ενός κόμματος. 

  -Θα καλέσω σήμερα τον κ. Ερντογάν να τον συγχαρώ και επίσημα. Και να εκφράσω την ευχή μου ότι αυτή η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που παρατηρήθηκε μετά τους σεισμούς μπορεί να έχει μία ουσιαστική συνέχεια. Δεν έχω αυταπάτες και έχω μιλήσει πολλές φορές για τη γαλάζια πατρίδα και το πως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευτεί πάλι και είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που γίνεται στη Λιθουανία, θα επιδιώξω πάλι μία συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πάντα πιστεύω ότι πρέπει να συζητάμε.

  -Θα πάω στο Άγιο Όρος. Ήταν προγραμματισμένο από καιρό. Θα πάω με τον γιο μου. Η δήλωση του αρχιεπισκόπου ήταν αυτονόητη και είναι μία δήλωση που πρέπει να την λάβουν υπόψιν πολύ σοβαρά. Επειδή υπάρχουν κόμματα και κομματίδια που μπορούν να τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα πω ότι οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια. Η κυβέρνηση αυτή ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδας. Και θα επαναλάβω αυτό που είπε ο αρχιεπίσκοπος. Ότι η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει τελείως μακριά από την οποία κομματική αντιπαράθεση και είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα που να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων. 

  Επειδή δε θέλει κανένας να πάμε και πάλι σε εκλογές αυγουστιάτικα θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ