Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαϊ-2023 08:32

  Στόχος του ΠΑΣΟΚ η αξιωματική αντιπολίτευση

  Στόχος του ΠΑΣΟΚ η αξιωματική αντιπολίτευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση είναι διάχυτη για τα ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα, τα οποία προφανώς σε συνδυασμό με την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αέρα στον στόχο του κόμματος για "επιστροφή" σε ρόλο πρωταγωνιστή του προοδευτικού πόλου.

  Ενδεχομένως δε και να "επιταχύνουν" τις βλέψεις τους για κυριαρχία ως πόλος απέναντι στη Ν.Δ: Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ που χαράχθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιβραβεύτηκε αλλά και "επισφραγίστηκε" στην κάλπη, τονίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, επιστρατεύοντας και τους αριθμούς:

  Το ΠΑΣΟΚ μέτρησε στις 21 Μαΐου περί τους 220.000 νέους ψηφοφόρους, επιτυγχάνοντας:

  1. Διαγενεακή ισορροπία (που δεν είχε).

  2. Ισοσκελισμό μεταξύ γυναικών και ανδρών.

  3. Διείσδυση σε νέα γενιά με το 10% των ψηφοφόρων του να είναι ανάμεσα στα 17-25 και άλλο ένα 10% μεταξύ 25-35 ετών.

  4. Και εμφανίζοντας μια από  τις πιο ανανεωμένες κοινοβουλευτικές ομάδες.

  Και τώρα τι;

  Η πολιτική αυτονομία και πορεία του κόμματος δεν είναι διαπραγματεύσιμη μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό συγκαταλέγεται στα πρώτα μηνύματα και "γραμμή" που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ, επ’ ουδενί συζητά το ΠΑΣΟΚ.

  "Τη στρατηγική αυτοδυναμίας την έχει χαράξει ήδη ο κ. Μητσοτάκης, εκείνος έθεσε το διακύβευμα για το κόμμα του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί συνεργασία. Εάν δεν κατορθώσει να το επιτύχει, είναι ζήτημα του ίδιου να το λύσει, δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ", διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη, κλείνοντας ερμητικά την πόρτα σε σενάρια μετεκλογικής συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συγκεντρώσει στις κάλπες της 25ης Ιουνίου την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

  Από κει και πέρα, το ΠΑΣΟΚ κρατάει "χαμηλά" την μπάλα των προβλέψεων και των στόχων του ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Αποφεύγει να μιλήσει με ποσοστά αλλά και να "φωνάξει" πως προσδοκά από τη νέα κάλπη την ανατροπή των συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να περάσει άμεσα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ελλοχεύει άλλωστε και ο κίνδυνος της αποσυσπείρωσης , ταυτόχρονα με τον κίνδυνο να προκαλέσει συσπείρωση στο "όμορο" κόμμα της Κουμουνδουρου. Στην ανάλυση αυτή εμπεριέχεται και η "ανάγκη" να μη δώσει σημάδια "αλαζονείας" ή "μικρομεγαλισμού", που είναι εξ αντικειμένου αρνητικές εγγραφές για ένα κόμμα που μόλις συγκέντρωσε το 11,5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ