Κυριακή, 28-Μαϊ-2023 08:12
ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο μιας εφιαλτικής εβδομάδας και οι συνομιλίες του Α. Τσίπρα

Της Νίκης Ζορμπά
Είναι η δεύτερη φορά σε εκλογική μάχη που ο Αλέξης Τσίπρας "κεραυνοβολείται" από τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν οι ευρωεκλογές του 2019 είχαν "άλλοθι" τον τότε "εκλογολόγο" του κόμματος επί διακυβέρνησής του, Χριστόφορο Βερναρδάκη, το χαστούκι της περασμένης Κυριακής δεν είχε κανένα βολικό, προς άμεση χρήση, σάκο του μποξ.
Ήταν μαζεμένα και απανωτά τα λάθη που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή και τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα που διεκδικούσε πρωτιά και ανατροπή, να χάνει 12 μονάδες της δύναμής του, όχι κυβερνώντας αλλά ευρισκόμενο στην αξιωματική αντιπολίτευση.
"Εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα" το χαρακτήρισε στην πρώτη του δήλωση ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για άμεσες αλλαγές και δείχνοντας προς συνέδριο, μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου.
Μέχρι τη δήλωση του προέδρου του κόμματος που άργησε το βράδυ εκείνο έως και αμέσως μετά, είχαν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για αλλαγή ηγεσίας ακόμη και εν κινήσει προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σενάρια που έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες το ίδιο βράδυ, πρωτίστως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ακολούθησε την επομένη η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, αυτονοήτως, σε κλίμα βαρύ και πένθιμο. Στη σύσκεψη εκείνη, ομονόησαν άπαντες πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωστρέφεια. Προϋπόθεση για να μη δώσει το κόμμα εικόνα αποσύνθεσης ήταν η διατήρηση ενωτικού κλίματος.
Συζητήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κ", από παριστάμενους στη σύσκεψη και η διαχείριση έως την επόμενη κάλπη. Βάσει αυτών, ο κ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε πως εάν έφευγε αυτήν τη στιγμή από το τιμόνι του κόμματος δεν θα ήταν έντιμο για τη νέα ηγεσία, θα ήταν σαν να την υπονομεύει. Αυτό "απαντούσε" στη δική του σκέψη για να παραμείνει να δώσει ο ίδιος τη μάχη, όπερ και αποφασίστηκε τελικώς. Ομόφωνη ήταν η συμφωνία επ’ αυτού, καθώς και το συμπέρασμα από την πρώτη σύσκεψη: Δεν υπάρχει χρόνος για κατάθλιψη.
Και ύστερα άρχισαν τα όργανα, κατά την παραδοσιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε να βγουν μπροστά (μαζί με τον πρόεδρο) στελέχη της νέας γενιάς ( Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος) που "αρίστευσαν" και στις εκλογικές τους περιφέρειες, δίνοντας εικόνα για διαδοχή την επόμενη ημέρα με τους Ρένα Δούρου και Νίκο Παππά να αντιδρούν δημόσια και σφόδρα.
Επόμενος και πιο κρίσιμος σταθμός μέσα σε μια κολασμένη εβδομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η "συνεδρίαση" της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στα μέλη διά επίδειξης ισχύος: Δεν ακολούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος, παρά μόνον η δική του τοποθέτηση.
1. Είμαι εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας. Δεν το έχουν εμπεδώσει όλοι αυτό.
2. Δεν είναι εικόνα κόμματος σοβαρού αυτή που δώσαμε.
3. Όποιος "κουνηθεί", έφυγε.
Αυτά τα τρία σινιάλα του κ. Τσίπρα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, άναψαν νέες φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως από όσους θεωρούν δεδομένο πως μετά την 25η Ιουνίου θα πρέπει να ανοίξει συντεταγμένα σε συνέδριο, η συζήτηση διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.
Στελέχη κορυφαία από όλες τις εσωκομματικές τάσεις, κατέληξαν μετά την πρώτη ομιλία του κ. Τσίπρα στο συμπέρασμα πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος. Πολλοί εξ αριστερών του άλλωστε, με τη μομφή πως δεν έχουν "εμπεδώσει" όλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την κυβέρνηση και όχι την… επιστροφή σε 3%, "κλείδωσαν" ως συμπέρασμα πως ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να παραμείνει αρχηγός του κόμματος και την επόμενη ημέρα.
Ανεξαρτήτως του μηνύματος που έστειλε ο κ. Τσίπρας πάντως πως η στρατηγική που θα ακολουθηθεί δεν θα είναι "ηττοπαθής" ( να κλειδώσουμε τη δεύτερη θέση) αλλά πως στόχος μας είναι πάντα η "ανατροπή της δεξιάς", η κάλπη της 25ης Ιουνίου, θα είναι ορόσημο και για το τι τελικά θα επιδιώξει ο ίδιος. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μειώσει και άλλο τα ποσοστά του, θα αναταχθεί ο πολιτικός χάρτης της χώρας, γεγονός που προφανώς θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί