ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώσεις με το σταγονόμετρο για τα ψηφοδέλτια - Ονόματα, διλήμματα και οι "άριστοι" του Τσίπρα

Παρασκευή, 07-Απρ-2023 09:38

5694197

Της Νίκης Ζορμπά

Το υπέδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε στις προσεχείς εκλογές το κόμμα να επιδείξει τους δικούς του "άριστους" ( τεχνοκράτες, διεθνούς εμβέλειας επιστήμονες κλπ) το καλλιέργησε ο Αλέξης Τσίπρας πολύ καιρό πριν, αναθέτοντας σε στενούς του συνεργάτες προεξάρχοντος του Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης , νυν διευθυντή του γραφείου του ( μεταξύ αυτών και ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης), να αναζητήσουν προσωπικότητες προς σχηματισμό του think tank των προσωπικών συμβούλων του. 

Οι "άριστοι", οι "εκπλήξεις", τα διλήμματα 

Εγχείρημα που πέτυχε, καθώς ως έχει διαφανεί έως τώρα, πρόκειται για δεξαμενή που έχει δώσει έως τώρα υποψηφιότητες οι οποίες προσδίδουν κύρος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρείται να δώσουν απάντηση μ΄έναν τρόπο, μερικώς προφανώς, στην ερώτηση που αιωρείται με δυσπιστία πάνω από την Κουμουνδούρου από την αρχή σχεδόν του κυβερνητικού κύκλου του Κυριάκου Μητσοτάκη: Και με ποιους θα ξανακυβερνήσει;

Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ενέργειας υποψήφιος στην Κεφαλλονιά, Γρηγόρης Γεροτζιάφας ( καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη) , ο οποίος ανακοινώθηκε χθες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου ως υποψήφιος, Δηάνα Βουτυράκου ( καθηγήτρια ρομποτικής), υποψήφια στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, η οποία είχε ανακοινωθεί ήδη κατά τη δημοσιοποίηση του μεγάλου όγκου των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο αλλά και εκείνη πέρασε χθες την πόρτα του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου με τον ίδιο να τη συστήνει με ανάρτησή του στο twitter, είναι ενδεικτικές περιπτώσεις των "αριστων" του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατά πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, δεν θα είναι και οι μοναδικές περιπτώσεις υποψηφίων από το think tank των τεχνοκρατών του κ. Τσίπρα. "Κλειδωμένη" από καιρό θεωρείται ήδη και η συμμετοχή του Όθωνα Ηλιόπουλου, καθηγητή ιατρικής του Harvard στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς σε εκλόγιμη θέση. "Ακούγεται" και η υποψηφιότητα της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού αλλά στον βαθμό που επιβεβαιωθεί θα ανακοινωθεί και αυτή η υποψηφιότητα από τον κ. Τσίπρα, "στον χρόνο της".

Τα ψηφοδέλτια ολοκληρώθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ μεν όπου έκλεισαν εκκρεμότητες υποψηφίων ( πχ στα Χανιά με την υποψηφιότητα του Γιώργου Πετράκη), ωστόσο έμειναν κενές περίπου δέκα θέσεις οι οποίες δεν αναμένεται να ανακοινωθούν στην ( πανηγυρική)  συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, όπου και θα "επισφραγιστούν" τα ψηφοδέλτια. 

Αυτές είναι οι προσωπικές "εκπλήξεις" που θα διαχειριστεί προσωπικά ( και το ποιες θα είναι και το πότε θα ανακοινωθούν) ο κ. Τσίπρας. Στις εναπομείνασες προς συμπλήρωση αυτές θέσεις, θα φανεί εάν θα είναι και υποψηφιότητες , όπως του Ευαγγελου Αντώναρου, πρώην βουλευτή της Ν.Δ ( και πορτ παρολ της κυβέρνησης Καραμανλή). Πυκνώνουν οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα που τον φέρουν να έχει "δώσει χέρια"  με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά παροικούντες στην Κουμουνδούρου τηρούν προς ώρας σιγήν ιχθύος. Ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν και "δείχνουν" προς τον πρόεδρο του κόμματος. 

Από κει και πέρα, η Πολιτική Γραμματεία χθες συζήτησε και αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες, Δημάρχων κυρίως, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς, όπως του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, ως εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων. 

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν πρόκειται να ανακοινωθεί έως και την "τελευταία" στιγμή, παρότι βάσει πληροφοριών, είναι έτοιμο το "σκαρίφημα" του κ. Τσίπρα για τα ονόματα των εκλόγιμων θέσεων (τέσσερις) πλην μιας - επίσης υποψηφιότητας- έκπληξη- την οποία διερευνά ο ίδιος ο πρόεδρος. Τούτων δοθέντων, Ο. Ηλιόπουλος, Πόπη Τσαπανίδου, Ευ. Αποστολάκης θεωρούνται ειλημμένη απόφαση να βρίσκονται στις εκλόγιμες του Επικρατείας. " Καλές πιθανότητες" ( όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) έχει και η υποψηφιότητα της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.