Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 08:00

  Η "γαλάζια" στρατηγική για την κάλπη του Μαΐου

  Η "γαλάζια" στρατηγική για την κάλπη του Μαΐου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   

  Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωί της περασμένης Τρίτης, να σηκώνει την αυλαία των πολιτικών εξελίξεων, τοποθετώντας την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής για την 21η του μηνός Μαΐου, τα επιτελεία των κομμάτων ανεβάζουν την ταχύτητα στο… κόκκινο, με το βλέμμα εστιασμένο στον… μαραθώνιο των επόμενων 60 ημερών. 

  Η Νέα Δημοκρατία, μετά την τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών, εισέρχεται στην τελική ευθεία με… πληγωμένα τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά της, αλλά κρατώντας… καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η… ψαλίδα της διαφοράς μπορεί να έχει περιοριστεί, ωστόσο οι "γαλάζιοι" εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της "μάχης" του Μαΐου, τη στιγμή που η προσοχή επικεντρώνεται όχι μόνο στις νέες δεξαμενές ψηφοφόρων ή στους πολίτες που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου, αλλά και στον… επαναπατρισμό ενός μεγάλου μέρος εκείνων που το 2019 στήριξαν την οδό Πειραιώς, αλλά εμφανίζονται στις τελευταίες μετρήσεις να έχουν μετακινηθεί προς την αποκαλούμενη και… γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Το ποσοστό από αυτή την κατηγορία, που θα επιστρέψει στο "γαλάζιο" οικοσύστημα θεωρείται κρίσιμο όσον αφορά στον πήχη των προσδοκιών στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής. "Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δεν σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, στον ορίζοντα της Ηρώδου Αττικού 19 ανοίγεται η… μητέρα των μαχών της απλής αναλογικής. Σε αυτή είναι εστιασμένη η πυξίδα των κινήσεων, με τις συσκέψεις που πληθαίνουν να ορίζουν την προβολή των πλεονεκτημάτων και των σημείων υπεροχής, με στόχο "μία καθαρή εντολή ισχυρής Νέας Δημοκρατίας, όπως τονίζουν στελέχη.

  Η προεκλογική καμπάνια

  Με την κούρσα μέχρι το momentum της 21ης Μαΐου να καλύπτει τα πρώτα μέτρα της, αυτό που γίνεται εμφανές από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών είναι ότι η προεκλογική καμπάνια κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

  -Το πρώτο σχετίζεται με την επικοινωνία του έργου που έχει παραχθεί, σε τομείς, όπως η οικονομία, η μείωση των φορολογικών βαρών, το ψηφιακό κράτος, ο τουρισμός, η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και το μεταναστευτικό. "Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019. Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη ότι θα φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε ρίξει την ανεργία κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία. Έχουμε κάνει 25.000 προσλήψεις στην Παιδεία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί όσο ποτέ", επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προτάσσει ως ισχυρό χαρτί, τη "συμφωνία αλήθειας" του 2019, την οποία, όπως σχολιάζουν παράγοντες, η κυβέρνηση τήρησε στον μέγιστο βαθμό, παρά τις πολλαπλές διεθνείς κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει.

  -Το δεύτερο σχετίζεται με τη σύγκριση για το πού βρισκόταν η χώρα το 2019 και το πού βρίσκεται σήμερα, αλλά και με την ανάλυση του σχεδίου για την περίοδο 2023-2027, με έμφαση στους καλύτερους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι δεσμεύσεις για οικονομική ανάπτυξη, μέσα από ένα νέο κύμα προσέλκυσης επενδύσεων, η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, η νέα εικόνα της δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ, αλλά και η μάχη με τις παθογένειες δεκαετιών, προκειμένου το κράτος να περάσει στην επόμενη ημέρα του. "Υπήρχαν και άλλες μάχες που δώσαμε και δεν τις κερδίσαμε… Είμαι περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να συγκρουστώ με όλες τις εστίες αναχρονισμού και αναξιοκρατίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Αυτό θα αποτελέσει μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία", σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Το "κλειδί" της σταθερότητας

  "Η Ελλάδα που θέλουμε, η Ελλάδα που μας αξίζει θα αναμετρηθεί με τη στροφή στο παρελθόν, θα αναμετρηθεί με αυτούς που θέλουν να αλλάξουν ταχύτητα για να βάλουν όπισθεν", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς, εστιάζοντας στα διλήμματα, επάνω στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι πίσω από τα εκλογικά παραβάν της 21ης Μαΐου. Σε χρόνο παράλληλο, το δικό τους σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην επιτυχία των "γαλάζιων" αφηγημάτων αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν οι έννοιες της "σταθερότητας" και των "ισχυρών κυβερνήσεων", ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας ρευστότητας, που, όπως σχολιάζουν στελέχη, απαιτεί άμεσες λύσεις και κινήσεις. "Θα σας ενθάρρυνα να χρησιμοποιούμε και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.  

  "Καθαρές λύσεις"

  Ο πρωθυπουργός, που ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και μηνυμάτων στο Έβρο, προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο των ανά την περιφέρεια περιοδειών του, με τα Ιωάννινα και τη Λέσβο να… κυκλώνονται στο "γαλάζιο ημερολόγιο" των επόμενων δύο εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο "Κ", επισημαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται "καθαρούς ορίζοντες" για την πορεία της και, προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτούνται και "καθαρές λύσεις" στην ηγεσία. "Τι σημαίνει αυτό; Η αυτοδυναμία είναι η γέφυρα που θα επιτρέψει να πάμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά. Άλλωστε, το σταθερά, τολμηρά και μπροστά είναι και το σήμα που εκπέμπουμε μέσα από τις πρώτες αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου", σχολιάζουν.

  Στο "γαλάζιο" οικοσύστημα, σε κάθε περίπτωση, εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη του "151+" στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής. "Τα διλήμματα είναι ισχυρά. Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Και αυτό που πιστεύουμε είναι ότι η μόνη σοβαρή πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, αυτές πλέον δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και επανάκαμψης κόσμου που είχε αποστασιοποιηθεί από εμάς και είχε στραφεί σε μικρότερα κόμματα ή προς τη ζώνη των αναποφάσιστων. Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για ανάκτηση των ποσοστών που χάσαμε, ωστόσο καταγράφεται αλλαγή του κλίματος υπέρ της κυβέρνησης. Εκτίμησή μας είναι ότι, αφού έχει καταλαγιάσει η οργή και ο θυμός και τεθούν σκληρά τα διλήμματα, ένα τμήμα των πολιτών θα επανακάμψει και ο στόχος της αυτοδυναμίας θα είναι εφικτός, λαμβάνοντας υπόψιν πως άλλη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης δεν υπάρχει στο τραπέζι", σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες στο "Κ". 

  * Aναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ