Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 07:56
Εθνικές εκλογές: Στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης - Στην προεκλογική ατζέντα φράχτης και μεταναστευτικό

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Τρία εικοσιτετράωρα μετά την επισημοποίηση του momentum της πρώτης εθνικής κάλπης για το 2023, η προεκλογική ατζέντα και τα μέτωπα ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σχηματοποιούνται.
Μετά την οικονομία, την καθημερινότητα των πολιτών και την επόμενη ημέρα του κράτους, σε κορυφαίο σημείο… τριβής για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η μεταναστευτική πολιτική και η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, με την Κουμουνδούρου να ανεβάζει τον τόνο της κριτικής και το "γαλάζιο" οικοσύστημα να διαμηνύει ότι η χώρα δεν πρόκειται να επανέλθει στο στάτους που ίσχυε από το 2015 μέχρι και το 2019.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι εκτενή αναφορά στο συγκεκριμένο μέτωπο πραγματοποίησαν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, από την πλευρά του, να σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε διδαχθεί και να διορθώσει τα λάθη της.
Σε μία κίνηση υψηλών συμβολισμών και μηνυμάτων για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο μέτωπο του μεταναστευτικού και της φύλαξης των συνόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο. Θα δώσει το "παρών" στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και επέκτασης του φράχτη και θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.
"Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια και ποιοι μέχρι και σήμερα βρίσκονται απέναντι στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να ασφαλίσει τα σύνορά της. Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία, με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου… Σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν: η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα, τους απαντώ λέγοντάς τους δύο πράγματα: Πρώτον, ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Όμως και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Mε ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει", ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από την Αθήνα.
Στο παζλ της κυβερνητικής κριτικής στην Κουμουνδούρου προστέθηκαν και τα… κομμάτια των αναφορών Οικονόμου, που εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει τη βούληση να επαναφέρει τη χώρα στην περίοδο της διακυβέρνησής του. "Τότε που είχαμε Μόρια, τότε που είχαμε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό στις πόλεις της ελληνικής επαρχίας και στις γειτονιές της Αθήνας, με άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα", σημείωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση:
- Το 2015, το 75% των μεταναστευτικών ροών προς στην Ευρώπη. περνούσε μέσα από την Ελλάδα.
- Το 2022, μόλις το 5% εισήλθε μέσω της χώρας μας.
- Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ροές ανήλθαν σε 874.735 το 2015, 181.048 το 2016, 33.853 το 2017, 45.828 το 2018 και 72.422 το 2019.
"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένιπτε τα χείρας της και μιλούσε για πρόσφυγες που λιάζονταν και για επενδυτές που αναζητούσαν ευκαιρίες. Παράλληλα, άφηνε απροστάτευτο, αβοήθητο, χωρίς καμία υποστήριξη το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας που πάλευε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά μας σύνορα. Είναι σε συνέχεια της διατύπωσης του κ. Τζανακόπουλου, της άποψης ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι παράνομος. Η πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι σαφέστατη: να επανέλθει η χώρα σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην κατάσταση χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους", σημείωσε ο κ. Οικονόμου.