Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαρ-2023 18:57

  Αλ. Τσίπρας: Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί σε δημοσιονομική εξισορρόπηση

  Αλ. Τσίπρας: Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί σε δημοσιονομική εξισορρόπηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Όποια κυβέρνηση και αν είναι η επόμενη, θα κληθεί να επιστρέψει σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση-συνέντευξή του στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει το ινστιτούτο ΕΝΑ. 

  Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή θα είναι μια πρόκληση για την επόμενη ημέρα, μαζί με το στοίχημα της άμβλυνσης των τεράστιων αντιθέσεων και της ανασύνταξης του Κράτους ώστε να μην είναι εχθρικό προς τον Πολίτη. 

  "Οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο έγιναν από Αριστερές- Προοδευτικές κυβερνήσεις. Η δεξιά έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Έχει αρχίσει να γίνεται αρνητική έννοια η μεταρρύθμιση ενώ κανονικά, η έννοιά της είναι θετική", σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ψέγοντας τις κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή, Μητσοτάκη γιατί είχαν ως "σύνθημα" το Κράτος, περνώντας κάτω από τον πήχυ. 

  Για τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε το αφήγημα του κόμματός του πως βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής από την πρώτη κιόλας Κυριακή μπορεί να εξασφαλίσει στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, μόνον μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι νικητής των εκλογών.

  "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε δηκτικά πως ακούμε τον κ. Ανδρουλακη να μιλάει μόνο για πρόσωπα: "Το μόνο πρόβλημα  του Ανδρουλάκη είναι ο Μητσοτάκης; όχι οι πολιτικές του;"

  Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του, ο Αλ. Τσίπρας είπε για: 

  Ν. Ανδρουλάκη

  Το μόνο πρόβλημα  του Ανδρουλάκη είναι ο Μητσοτάκης; όχι οι πολιτικές του;  Στο θέμα των προσώπων θα πω ότι την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό αλλά άλλοι, δεν είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα.

  Αυτό που όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν είναι πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές και έχει τον πρώτο λόγο. Αν θέλουμε πολιτική αλλαγή, άλλον πρωθυπουργό, τότε πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός που μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη. 

  Ν.Δ 

  Αν ο λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη να είναι πρώτος, τότε αντικειμενικά θα μπούμε σε μια περιπέτεια.

  Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον ετοιμάζεται για κυβέρνηση-κουρελού. Η οικογένεια Μητσοτάκη μπορεί να έχει μακρά ιστορία σε αποστασίες αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι κυβέρνηση μακράς πνοής. 

  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

  Η συμφωνία μας αφορούσε στήριξη κοινωνίας και έξοδο από τα μνημόνια και σε αυτά η συνεργασία μια χαρά πήγε. Μετά προέκυψε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και θεωρήσαμε πατριωτικό καθήκον να μην τη χάσουμε. 

  Κυβερνήσεις συνεργασίας

  Μπορούμε να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας. Αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι μακράς πνοής. Τι προγραμματική συμφωνία μπορεί να κάνει ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα με ένα κόμμα που θέλει να λέγεται "προοδευτικό";. Αντίθετα, μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είναι κυβέρνηση τετραετίας. 

  Όποια κ αν είναι η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει επιστροφή σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης. 

  Γαλλία

  Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι ίσως είναι το ασφαλιστικό αλλά η γενικευμένη κοινωνική αντίδραση είναι εξαιτίας της διαρκούς διεύρυνσης των ανισοτήτων. 

  Ασφαλιστικό

  Τεράστιο ζήτημα, το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μειώνεται. Εμείς καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό ζήτημα χωρίς διάρρηξη κοινωνικής συνοχής. Επικοινωνήσαμε με εντιμότητα τις προκλήσεις και τα προβλήματα που βιώναμε. Είχαμε αναμφισβήτητα πολιτικό κόστος και αυτό καταγράφηκε.

  Μεταρρυθμίσεις

  Οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο δεν είναι ουδέτερες. Όσες είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου, οδηγεί αυτούς που θίγονται να σε θεωρούν "ακτιβιστή".  

  Οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο έγιναν από Αριστερές-Προοδευτικές κυβερνήσεις. Η δεξιά έχει βαφτίσει τις αντιμεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Έχει αρχίσει να γίνεται αρνητική έννοια η μεταρρύθμιση  ενώ κανονικά, η έννοιά της είναι θετική.

  Η μεταρρύθμιση του Κράτους μάς έχει απασχολήσει πολύ. Εμείς δεν αμελήσαμε τις μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη, έχουν περάσει τρεις κυβερνήσεις με σύνθημα το Κράτος. Αυτό το κομματικοκρατικό, γραφειοκρατικό Κράτος είναι αυτό που μας βασανίζει. Και ταυτόχρονα είναι αυταρχικό.  Απόλυτα ανασφαλής ο Πολίτης σε ένα Κράτος που αισθάνεται εχθρό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το επιτύχει.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει απαντήσεις για την κραυγαλέα υπόθεση παρακολούθησης της Άρτεμις Σίφορντ

  -ΣΥΡΙΖΑ: Στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ο Α. Τσίπρας- Νέα παρέμβαση το απόγευμα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ