Σάββατο, 25-Μαρ-2023 08:00
Ο κύβος ερρίφθη: 21 ή 28 Μαΐου οι εκλογές - Στόχος του Μητσοτάκη η αυτοδυναμία

Του Δημήτρη Γκάτσιου
"Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν, θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο, διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως... κόρη οφθαλμού".
Θέτοντας εκτός πλάνου, με τη συγκεκριμένη αποστροφή του, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους "Πρωταγωνιστές", κάθε συζήτηση που τον ήθελε να σκέφτεται την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής μέσα στον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις προθέσεις του για το momentum των εθνικών εκλογών. Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς, που είδαν τον πολιτικό χρόνο και τις εξελίξεις να…παγώνουν μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών, επιστρέφουν, σταδιακά, σε ρυθμούς κανονικότητας, ορίζοντας την ατζέντα των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων. Τα πεδία της καθημερινότητας των πολιτών, της οικονομίας, της σταθερότητας και (πολύ περισσότερο εμφατικά πλέον) της επόμενης ημέρας του κράτους βρίσκονται στην προμετωπίδα του προεκλογικού διαλόγου, ο οποίος, ουσιαστικά, έχει ξεκινήσει. Τα διλήμματα επάνω στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι πίσω από τα εκλογικά παραβάν πολλαπλασιάζονται και αποτυπώνονται στον δημόσιο λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. "Το ερώτημα που θα κληθούμε να απαντήσουμε στις κάλπες είναι ποιος είναι με την πρόοδο και ποιος με την υστέρηση και την ανευθυνότητα", είναι η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων, στις οποίες προχωρούν οι "γαλάζιοι", αναδεικνύοντας, την ίδια στιγμή, την ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον οικονομικής και γεωπολιτικής ρευστότητας.
Από τις συζητήσεις του "Κ" με κυβερνητικούς παράγοντες, στον απόηχο της πρώτης μεγάλης συνέντευξης του πρωθυπουργού μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, η αποκρυπτογράφηση των λεγομένων του δείχνει να... κυκλώνονται δύο Κυριακές όσον αφορά στον χρόνο της πρώτης εθνικής κάλπης για το 2023. Η 21η και η 28η Μαΐου (με την πρώτη να προηγείται στο παζλ που σχηματίζει την εικόνα των επικρατέστερων εσωτερικών τάσεων) θα αποτελέσουν το πεδίο της πολιτικής μάχης της απλής αναλογικής, με τις δεύτερες κάλπες (εφόσον αυτές απαιτηθούν) να προσδιορίζονται για την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το οποίο αρχίζει να αποκτά πλέον τα βασικά δομικά του στοιχεία, "γαλάζια" στελέχη επισημαίνουν ότι, μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί, σε μεγάλο βαθμό. "Το κυρίαρχο θέμα είναι το αίτημα της κοινωνίας να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες. Ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα που βλέπουμε πλέον να ανοίγεται στον ορίζοντα είναι το πώς η Ελλάδα θα γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα. Το κράτος που θέλουμε είναι ένα από τα μεγάλα προς συζήτηση θέματα, που αναμένεται ότι θα επικρατήσουν στο δρόμο προς τις εκλογές. Και οι πολίτες επάνω από την κάλπη θα πρέπει να απαντήσουν ποιος μπορεί να οδηγήσει τον Τόπο σε ένα καλύτερο αύριο. Με κινήσεις εκσυγχρονισμού, με ένα νέο Δημόσιο, με διορισμούς που θα γίνονται με αξιοκρατία", τονίζουν στο "Κ" παράγοντες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός βάζει στον δημόσιο διάλογο και άλλους παράγοντες. Ο πρώτος, για παράδειγμα, είναι η βούλησή του να... τρέξει και πάλι τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα, για να πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε στη συζήτηση το άρθρο 16, με το βλέμμα στην ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο. Ο δεύτερος είναι η ανάγκη το επιτελικό κράτος να διατηρηθεί και να μην αποδυναμωθεί ως δομή διακυβέρνησης. "Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν σήμερα να κυβερνάται μία χώρα, χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί προγραμματισμού, λογοδοσίας και αξιολόγησης. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του στους "πρωταγωνιστές". Όπως σχολιάζουν "γαλάζια" στελέχη, το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής όλα τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν θα τεθούν στη... ζυγαριά. Όπως και τα όσα έπραξε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, αλλά και οι τομείς που χρειάζονται αλλαγές, για να... περπατήσουν στην επόμενη ημέρα τους. "Για όλα τα θέματα αυτά, έχει φτάσει η ώρα να πάρει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μάθουμε, επιτέλους, την άποψή του για μία σειρά από κομβικά κομμάτια, τα οποία σχετίζονται με το μέλλον της χώρας", αναφέρουν.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και κορυφαίους υπουργούς που ανοίγουν τα…χαρτιά τους στον δημόσιο διάλογο να επιμένουν στην ανάγκη αυτοδύναμων και ισχυρών κυβερνήσεων, το βέβαιο είναι ότι το "γαλάζιο" οικοσύστημα προετοιμάζεται για δύο εκλογικές αναμετρήσεις, εκτιμώντας, ότι, παρά την εμφανή δημοσκοπική φθορά, ο στόχος του "151+" είναι εφικτός. "Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει "ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί –που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί–, θα μας υποδείξει και "πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού", τόνισε ο πρωθυπουργός, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη. "Εμείς οδεύουμε προς τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής με μία καθαρή πρόταση για το "αύριο” της χώρας. Κυβέρνηση με Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η πρότασή μας. Τώρα, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να απαντήσουν. Όταν κάνουν λόγο για προοδευτική κυβέρνηση, με ποιους την εννοούν; Με τον κ. Ανδρουλάκη; Τον κ. Βαρουφάκη; Και με ποιο πρόγραμμα ακριβώς; Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν πριν φτάσουμε στις εθνικές εκλογές, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν", επισημαίνουν "γαλάζιοι", συνομιλώντας με το "Κ". Όλα αυτά, δε, στο πλαίσιο, όπως τονίζεται, των... καθαρών προτάσεων διακυβέρνησης επάνω στο…τραπέζι. Και στην απαρχή ενός σκληρού πολιτικού μπρα-ντε-φερ, το οποίο θα διαρκέσει (σε πρώτη φάση) μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή λίγο περισσότερο.
* Aναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί