Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 19-Μαρ-2023 08:00

    Το δίλημμα Μητσοτάκη: Ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος

    Το δίλημμα Μητσοτάκη: Ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Γκάτσιου

    Τι κράτος έχουμε. Τι κράτος θέλουμε. Ποιος μπορεί να το αλλάξει. Ποιος μπορεί να συγκρουστεί με τα αναχρονιστικά φαινόμενα. 

    Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα της κοιλάδας των Τεμπών, και το πολιτικό σκηνικό κάνει τα πρώτα βήματα επιστροφής σε μια κανονικότητα, το τελικό ορόσημο της οποίας έχει ευθεία αναφορά στις κάλπες της απλής αναλογικής. Με τη διαχείριση της επόμενης ημέρας της εθνικής τραγωδίας, μέσα από έναν κύκλο δεσμεύσεων που ξεκινά από την πλήρη αναζήτηση των ευθυνών και καταλήγει στην ταχεία και ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, να βρίσκεται στην προμετωπίδα των κινήσεών τους, κυβέρνηση και πρωθυπουργός τοποθετούν σε κεντρικό πλάνο της επόμενης κρίσιμης περιόδου τη λειτουργία του κράτους. Αυτή, ακριβώς, η επόμενη ημέρα της χώρας θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, ένα από τα κυρίαρχα πεδία στη... μάχη της προεκλογικής περιόδου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει ήδη τον τόνο. Οπότε και όρισε την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και την ανατροπή του προβληματικού κράτους ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το "γαλάζιο" οικοσύστημα. 

    Πολυεπίπεδες κινήσεις

    Μέσα σε αυτό το σκηνικό της πολιτικής ρευστότητας, η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η Ηρώδου Αττικού 19 ανοίγει σταδιακά το πλαίσιο των κινήσεών της.

    Πρώτη στάση ήταν οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. "Η εθνική οικονομία παραμένει σε μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα, κατά συνέπεια, είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι", ήταν το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η ανακοίνωση της νέας αύξησης δεν έγινε εκτάκτως την Παρασκευή προκειμένου να υπάρξει αλλαγή ατζέντας, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι, αλλά ήταν να πραγματοποιηθεί πριν από 15 ημέρες, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί στις μισθοδοσίες από 1ης Απριλίου, αλλά τραβήχτηκε όσο πίσω γινόταν, λόγω του τραγικού δυστυχήματος. "Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Το αντίθετο. Θέλουμε να ξεκαθαριστούν όλα. Γι’ αυτό και κλιμακώνουμε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές μας, σημειώνουν στο "Κ".

    Με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει, σε καθημερινή βάση, τα κύματα της σφοδρής κριτικής της αντιπολίτευσης, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία έχει οριστεί για τη Δευτέρα. Και αυτό, καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά την εθνική τραγωδία που θα τοποθετηθεί δημόσια ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στο... στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων. Το στίγμα έσπευσε να αποτυπώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, πρωτίστως οι πολιτικοί, που είχαν τον οποιοδήποτε ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία τα τελευταία χρόνια, οφείλουν να μιλήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να είναι κατ’ αρχήν στη διάθεση όλων όσοι διενεργούν τις έρευνες", ανέφερε. Παράλληλα:

    - Την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη. Την πρώτη του μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

    - Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία είναι ανεξάρτητη από την έρευνα της Δικαιοσύνης, αναμένεται να βγει πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

    - Η έρευνα της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη.

    - Προχωρά το πλάνο για την ανάταξη του σιδηρόδρομου, καθώς και οι έλεγχοι στις υποδομές. 

    Το ερώτημα

    "Ο αντίπαλός μας και εδώ είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως από ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις νησίδες εκείνες που αντιστέκονται στον εκσυγχρονισμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε −και το λέω ευθέως− και τον δικό μας κακό εαυτό".

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδει χαρακτηριστικά προσωπικής μάχης στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται στην οδό της πολιτικής και επιχειρησιακής διαχείρισης της επόμενης ημέρας του τραγικού δυστυχήματος και "γαλάζιοι" παράγοντες σημειώνουν πως όλο αυτό το πλαίσιο των κινήσεων φέρνει στην κορυφή του προεκλογικού διαλόγου το ερώτημα "τι κράτος θέλουμε", καθώς και έτερα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό. Όπως, για παράδειγμα, η αξιολόγηση. 

    "Στην προεκλογική περίοδο θα πάμε με δημιουργική ατζέντα. Θα παρουσιάσουμε το έργο που έχει παραχθεί, αλλά και όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, επίσης, θα δούμε και οι πολίτες θα κρίνουν ποιος μπορεί να αλλάξει τα κομμάτια του κράτους που έμειναν πίσω. Ποιος μπορεί να τα διορθώσει, ώστε να λειτουργούν μακριά από τις παθογένειες. Τις απαντήσεις δεν τις χρωστάμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Τις χρωστάμε στους πολίτες, τους οποίους πρέπει να πείσουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα", αναφέρουν στο "Κ" στελέχη. 

    Την ίδια στιγμή, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το "γαλάζιο" οικοσύστημα δεν πρόκειται να μπει σε πεδίο τοξικότητας. Εκτίμηση κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, άλλωστε, είναι ότι η αντιπαράθεση σε προγραμματική βάση μόνο πόντους μπορεί να δώσει στη Νέα Δημοκρατία. 

    Η... ανάγνωση

    Σε χρόνο παράλληλο, στο... κυβερνητικό μικροσκόπιο βρίσκονται τα αποτελέσματα του νέου κύματος των δημοσκοπήσεων, από το οποίο (περίπου τρεις εβδομάδες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών) προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεν σημαντικές απώλειες στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν καρπώνονται αυτήν τη φθορά της οδού Πειραιώς.

    Ο προβληματισμός, σε κάθε περίπτωση, παραμένει, με τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα να θεωρούνται κομβικές όσον αφορά την προσέλκυση ψηφοφόρων οι οποίοι τοποθετούνται στην αποκαλούμενη και... γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. "Οι πρώτοι αποδέκτες της οργής και του θυμού του κόσμου είναι αυτοί που κυβερνούν... Ωστόσο οι πολίτες δεν μετακινούνται προς την Κουμουνδούρου. Το επόμενο διάστημα είναι στο χέρι μας να δείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την τάση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους", σημειώνουν στελέχη.

    * Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ