Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 05-Φεβ-2023 08:13

    ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να "κλειδώσει" το ποσοστό των εκλογών του 2019

    ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος να "κλειδώσει" το ποσοστό των εκλογών του 2019
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Νίκης Ζορμπά

    Αιφνιδίασε ο Αλέξης Τσίπρας –και το κόμμα του− με την απόφαση να αποσύρει τους βουλευτές του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Καμία ένσταση δεν διατυπώθηκε δημόσια και από κανένα στέλεχος μεν (κανείς δεν έχει τάσεις αυτοχειρίας παραμονές των εκλογών), αλλά ο προβληματισμός για το εάν το κέρδος από την εν λόγω απόφαση είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά περισσεύει εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ρίσκο

    Οι κινήσεις υψηλού ρίσκου ήταν πάντα στο παλμαρέ των επιλογών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία, όμως, δείχνει στροφή της μέχρι τώρα στρατηγικής του: Από τη ρυμούλκηση ψηφοφόρων του κεντρώου χώρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διακηρυγμένος επί μήνες πολιτικός στόχος υπ’ αριθμόν ένα, το τιμόνι έστριψε ξαφνικά πολύ αριστερά.

    Στενοί συνομιλητές και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν συμμερίζονται, βέβαια, τις αναλύσεις περί αλλαγής στρατηγικής, ομολογούν ωστόσο εμμέσως ότι στόχος ήταν η ικανοποίηση του αντιδεξιού ακροατηρίου, ήτοι των αριστερών του ψηφοφόρων, αφού σπουδαιολογούν ότι οι δεξαμενές αυτές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην πραγματικότητα, που είναι πάντα "πεισματάρα", ανεξαρτήτως της ερμηνείας της, ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά δεν φαίνεται ούτε καν να πλησιάζει τα καθόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά που πέτυχε στις εθνικές εκλογές του 2019, όπου κατέγραψε περίπου 32%. Η προεκλογική στρατηγική του τότε δεν είχε καμία αναφορά ή στόχευση στο Κέντρο ή τη μεσαία τάξη (ήταν κοινή παραδοχή πως έχει γαντζωθεί στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη). Αντιθέτως, είχε σκληρά αντιδεξιά χαρακτηριστικά και αριστερόστροφα διλήμματα.

    Η δημοσκοπική πενία που εξακολουθεί να επιδεικνύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιθανότατα εξηγεί και την άτσαλη στροφή του προς τον πολιτικό ακτιβισμό, με εμφανέστατο το ρίσκο να "τρομάξει" τον μετριοπαθή κεντρώο ψηφοφόρο, τον οποίο φλέρταρε επί τόσον καιρό, με επίδειξη "ρεαλισμού" (ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός, ήταν το "σύνθημα" και μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ της περασμένης άνοιξης).

    Υπαναχώρηση πάντως από την απόφασή του να μη συμμετάσχει στις ψηφοφορίες της παρούσας Βουλής δεν προβλέπεται από την ηγεσία, η οποία θα επιμείνει μέχρι τέλους στην απόφασή της. Αναγνωρίζουν προφανέστατα τον κίνδυνο: Η κυβερνητική παράταξη να προχωρήσει σε μπαράζ φιλοκοινωνικών νομοθετημάτων, τα οποία δεν θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως απόντες, όπερ ευλόγως θα αξιοποιηθεί από τους αντιπάλους τους.

    Σχέδιο

    Τον "ανένδοτο" στη Ν.Δ. θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως τον αντιλαμβάνεται εν πάση περιπτώσει), αλλά θα επιχειρήσει να γίνουν γνωστές και οι θέσεις του για την επόμενη μέρα, το "κυβερνητικό" του σχέδιο, όπως χαρακτηρίζεται, με προτάσεις και δεσμεύσεις με άμεση εφαρμογή.

    Στις περιοδείες που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζονται σημεία των προτάσεών του, κωδικοποιημένα, τα οποία, ανάλογα και με τις εξελίξεις της επικαιρότητας, θα... διανθίζονται. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, εκτιμούν ότι την ψήφο του κεντρώου κοινού και της μεσαίας τάξης δεν θα κρίνει η πρωτοβουλία της αποχής από τις ψηφοφορίες, αλλά η συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το νέο "σύνθημα": Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατία.

    Από την προεκλογική εξίσωση του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να λείπει το ΠΑΣΟΚ. Επιχειρείται ξεκάθαρα να σφίξει τον κλοιό γύρω από το όμορο κόμμα, παρότι τυπικά η υποτιθέμενη "γραμμή" από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου είναι "εμάς μοναδικός μας αντίπαλος είναι η Ν.Δ. και η Δεξιά".

    Η κόντρα με τη Χαριλάου Τρικούπη θα βαθύνει στον δρόμο για τις κάλπες. Δεν είναι μόνον οι προφανείς λόγοι η αιτία: Το στράγγισμα της δεξαμενής των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να συμπράξει μετεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Εξού και άρχισε κατόπιν κεντρικής απόφασης (και όχι προσωπικής της Πόπης Τσαπανίδου) υπόνοιες περί "εκβιαζόμενου" Ανδρουλάκη εάν συνεργαστεί με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σηματοδοτεί αυτό έμμεση παραδοχή, παρά τις αισιόδοξες διακηρύξεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτος στην κάλπη της απλής αναλογικής; Προδήλως. Ούτως ή άλλως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε κάτι, είναι να κόψει δεύτερος το νήμα των πρώτων εκλογών με μικρή διαφορά, ώστε να διεκδικήσει στις δεύτερες κάλπες την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με αξιώσεις.

    Στα πιο διαδικαστικά ζητήματα: Τα ψηφοδέλτια στο "όλον" τους αργούν. Το 80%, που είναι έτοιμο από καιρό, θα ανακοινωθεί προσεχώς (ελέγχεται το πόσο προσεχώς), διότι δεν έχει κλειδώσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες, ούτε για την προσεχή εβδομάδα. Ίσως να πραγματοποιηθεί αυτή, ίσως και όχι.

    Προτεραιότητα, πέραν της ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, έχει η άλλη "μάχη", αυτή της Τρίτης στη Βουλή, για το νομοσχέδιο του αποκλεισμού Κασιδιάρη. A propos, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως, εάν δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια ότι το μπλόκο αφορά νεοναζιστικό κόμμα και δεν "ψαλιδιστεί" η υπερεξουσία στον Άρειο Πάγο, δεν πρόκειται να το υπερψηφίσει.

    *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

    **  Διαβάστε ακόμα

    -Με επίκληση του "γέρου της Δημοκρατίας" κλιμάκωσε ο Α. Τσίπρας από την Πάτρα, την πίεση στο ΠΑΣΟΚ

    -Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο μπλόκο σε Κασιδιάρη- Η ακτινογραφία της πρότασης από Κουμουνδούρου

     

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ