Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Φεβ-2023 08:00

  "Μητέρα των μαχών" η κάλπη της απλής αναλογικής

  "Μητέρα των μαχών" η κάλπη της απλής αναλογικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Toυ Δημήτρη Γκάτσιου

  Δύο σιβυλλικές τοποθετήσεις εντός λίγων εικοσιτετραώρων. Η μία στο Τόκιο και στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στην ιαπωνική πρωτεύουσα. "Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα", ανέφερε. Η δεύτερη πριν πέσει η αυλαία του υπουργικού της Πέμπτης. "Αυτό δεν είναι το τελευταίο συμβούλιο που κάνουμε", σημείωσε. Στο κυβερνητικό και κομματικό οικοσύστημα της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά το... momentum των πρώτων εκλογών του 2023.

  Ο... μαραθώνιος  

  Στη σεναριολογία, η οποία... φουντώνει κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει κάποιον... χρησμό για τον χρόνο της κάλπης, επικρατέστερες ημερομηνίες για το... παραβάν της απλής αναλογικής εμφανίζονται η 2α και η 9η Απριλίου. "Εγώ συνεχίζω κανονικά τη δουλειά μου", είναι το σήμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός σε όσους του θέτουν το πολιτικό ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου. Με τις ημέρες των πρώτων εβδομάδων του Μαρτίου, πάντως, να φαντάζουν "ιδανικές" όσον αφορά την αποκάλυψη της Κυριακής των εθνικών εκλογών, Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς εισέρχονται για τα καλά στον... μαραθώνιο, με στρατηγική που θέλει την πρώτη κάλπη να μετατρέπεται σε... μητέρα των μαχών, καθώς, όπως επισημαίνουν "γαλάζιοι" παράγοντες, αυτή θα δείξει την επόμενη κυβέρνηση και τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. 

  Η προοπτική για την επόμενη ημέρα 

  Με τις... μηχανές στο φουλ και τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυβερνητικών και κομματικών στελεχών να ανεβάζουν κατακόρυφα το τέμπο τους, το όλο πλαίσιο των κινήσεων της Ηρώδου Αττικού 19 και της οδού Πειραιώς κινείται πέριξ ενός ουσιαστικού παρονομαστή. "Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη κάλπη. Αυτή θα καθορίσει τελικά και θα στείλει τα μηνύματα για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Και, εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη, πολύ πιθανόν αυτή θα έρθει απλώς να επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που τελικά θα είναι και η κρίσιμη κάλπη, πιστεύω, για να διαμορφώσει τις μετεκλογικές εξελίξεις", συνηθίζει να επισημαίνει ο πρωθυπουργός. Και μέσω αυτών των δημόσιων αναφορών, μέσω των κινήσεων που φέρνει στην πρώτη γραμμή το κυβερνητικό οικοσύστημα, στόχος είναι το... απεταξάμην στο ενδεχόμενο της "χαλαρής ψήφου" ή στο ενδεχόμενο να καταγραφεί ένα υψηλό ποσοστό αποχής στις πρώτες εκλογές. Όπως τονίζουν παράγοντες, το μήνυμα από την πρώτη κιόλας Κυριακή πρέπει να είναι τόσο ισχυρό, που θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον μέγιστο στόχο των "γαλάζιων". Την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

  "Σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε το επόμενο διάστημα σε καμπάνια αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει θέσει σαφέστατα. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση. Γιατί στη σύγκριση των πεπραγμένων μας υπερέχουμε ξεκάθαρα", αναφέρουν στο "Κ" κυβερνητικοί παράγοντες. Προς το παρόν, στη Νέα Δημοκρατία... τρέχουν, προκειμένου να κλείσουν τις τελευταίες και, συνάμα, σημαντικές εκκρεμότητες:

  - Η πρώτη σχετίζεται με τη στελέχωση των "γαλάζιων" ψηφοδελτίων. Η τριάδα των Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη, που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή, είναι έτοιμη να καταθέσει τις εισηγήσεις της και αυτό που απομένει είναι το τελικό "ραντεβού" με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να... κλειδώσουν οι λίστες και αμέσως μετά να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι.

  - Η δεύτερη σχετίζεται με την αποκρυστάλλωση του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας. Στην προμετωπίδα του θα βρεθεί το τρίπτυχο "καλύτεροι μισθοί, ανάπτυξη, νέες θέσεις απασχόλησης", που έρχεται σε συνέχεια των στόχων της πρώτης τετραετίας για μείωση των φορολογικών βαρών από τους πολίτες και, κυρίως, τη μεσαία τάξη. 

  "Θα κάνουμε απολογισμό του έργου μας, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσουμε και την προοπτική για την επόμενη τετραετία. Το πρόγραμμά μας ετοιμάζεται, με πρώτο μέλημα την αύξηση των μισθών. Όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο, ένας από τους βασικούς στόχους μας θα είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί είναι νάρκη του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική. Και, εξηγώντας αυτό, θα προβάλουμε γιατί πρέπει να είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία. Αυτή θα είναι και η βάση των επιχειρημάτων μας. Ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα της χώρας είναι η δική μας", σχολιάζουν στελέχη στο "Κ", καταλήγοντας στα τελικά διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης. Και αυτά, σε μια εποχή πολλαπλών διεθνών κρίσεων, ταυτίζονται με τη σταθερότητα στο... τιμόνι της χώρας.

  Η τοξικότητα

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό του προεκλογικού μαραθωνίου, από τα…γαλάζια ραντάρ δεν ξεφεύγει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να επενδύσουν στην τοξικότητα. Κατά τους "γαλάζιους", αυτό αποτυπώνεται τόσο στην κίνηση της Κουμουνδούρου να "μεταφέρει τη συζήτηση από τη Βουλή στο πεζοδρόμιο" όσο και από την ακραία, όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, ρητορική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τελευταίο παράδειγμα τα συνθήματα που χρησιμοποίησε στην ομιλία του στο Περιστέρι.

  Όπως εκτιμούν παράγοντες, αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το κλίμα της πόλωσης που δημιουργεί, είναι η συσπείρωση του ακροατηρίου του, αλλά και η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να μπορέσει να διαχειριστεί την ήττα του την επόμενη ημέρα των εκλογών. "Η καμπάνια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στο να φθείρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση και να τάξει στους πάντες τα... πάντα. Μέσω ενός προγράμματος που δεν θα υλοποιήσει ποτέ", επισημαίνουν στο "γαλάζιο" οικοσύστημα. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εντός της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που εκτιμούν πως το κλίμα της πόλωσης θα βρει τελικά κερδισμένη την οδό Πειραιώς. Καθώς, όπως σημειώνουν, η τοξικότητα στην οποία επενδύει η Κουμουνδούρου μπορεί να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της, ωστόσο αποτελεί... κόκκινο πανί για τους πολίτες που τοποθετούνται στο Κέντρο και είναι μια κρίσιμη εκλογική μάζα για την επίτευξη του πολυπόθητου "151+".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ