Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 20:39

    Με επίκληση του "γέρου της Δημοκρατίας" κλιμάκωσε ο Α. Τσίπρας από την Πάτρα, την πίεση στο ΠΑΣΟΚ

    Τσιπρας ομιλια στην Πατρα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Νίκης Ζορμπά

    Με επανειλημμένες αναφορές στον "γέρο της Δημοκρατίας" και πολλαπλές αναφορές στην "δεξιά",  ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, τον δεύτερο σταθμό των "προεκλογικών" ομιλιών του, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη εφ όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης της διακυβέρνησής του, παρουσίασε ξανά το "κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ", ζήτησε τη συνδρομή των νέων για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ως προϋπόθεση σχηματισμού "προοδευτικής κυβέρνησης" αλλά κυρίως, κλιμάκωσε την πίεση στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη

    "Εμείς  απέναντι στη χυδαιότητα και στη τοξικότητα, απέναντι στο θράσος και στην εκτροπή, θυμόμαστε και ακολουθούμε τα λόγια του συντοπίτη σας, που ονομάστηκε Γέρος της Δημοκρατίας: Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες", ήταν η ακριβής αναφορά του , εν είδει υπενθύμισης, στον Γεώργιο Παπανδρέου.

    "Να πείσουμε τους νέους κυρίως να πάνε στην κάλπη. Αν κερδηθεί το στοίχημα αυτό είναι βέβαιη η προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του, προσθέτοντας καταληκτικά επ αυτού:  "Για να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής και τη προοδευτικής συνεργασίας, προϋπόθεση αριθμητική αλλά και ηθική και πολιτική, από ότι φαίνεται, είναι η νίκη, και μάλιστα η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της Απλής Αναλογικής".

    Η πολιτική πίεση στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο, είναι μάλλον η πιο αξιοσημείωτη αναφορά του κ. Τσίπρα: "Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλέυρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως και του κ. Καρατζαφέρη. Αυτό είναι πολιτική θέση και δεν αφήνουμε κανένα υπονοούμενο".

    Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για: 

    Μητσοτάκη

    Φοβάται τη σύγκριση για αυτό τόσα χρόνια δε δέχθηκε ούτε μια φορά τις προσκλήσεις μου να πάμε σε τηλεμαχία ενώπιος ενωπίω. Φοβαται και τη σύγκρουση και τη σύγκριση και τις εκλογές. 

    Δεν έχει οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή συνθήκη συρρίκνωσης αυτονόητων για ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δημοκρατικών δικαιωμάτων, 
    αλλά και σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό.

    Υποσχέθηκε καλούς μισθούς και διέλυσε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. 
    Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και λεηλατεί τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη με τον ΦΠΑ σταθερά υψηλό και τον πληθωρισμό σταθερά γύρω στο 10% 
    Υποσχέθηκε  καλές δουλειές και έφερε κατάργηση του οχτάωρου και απλήρωτες υπερωρίες. 
    Υποσχέθηκε ενίσχυση της μεσαίας τάξης και μείωσε συντριπτικά το πραγματικό της εισόδημα, αναγκάζοντάς τη να ζει με κουπόνια. 
    Υποσχέθηκε στήριξη των συνταξιούχων και κατάργησε 13η σύνταξη , ενώ τους αφαίρεσε τα αναδρομικά που δικαιούνται. 
    Υποσχέθηκε ενίσχυση των επαγγελματιών και τους έπνιξε στα χρέη και τους πλειστηριασμούς. Υποσχέθηκε, τέλος επανειλημμένως, και πριν και μετά τις εκλογές ότι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα.
    Για να αποδειχτεί τελικά ότι Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο έννοιες ασύμβατες.
    Γιατί η οικονομική πολιτική του μπορεί να παράγει σημαντικά κέρδη για τους ελάχιστους, αλλά δε παράγει οικονομική σταθερότητα και προοπτική.

    Θα δώσει καμια εξήγηση ο κ. Μητσοτάκης για την εκτροπή; ή θα πάμε έτσι με αυτή βαριά σκια σε εκλογές; Θα μας πει γιατί έδωσε εντολή να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα; Υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων και τους επικεφαλής των εξοπλισμών ή απλά ήθελε τη σιωπή τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα ; θα μας πει αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε υπουργούς του ή απλώς ήθελε να τους έχει στο χέρι ; Υπάρχουν λόγοι Εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κο Ανδρουλάκη ή μήπως δεν υπάρχει κανένας ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα σε ομηρία μετά τις εκλογές με απλή Αναλογική ;
    Δεν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας αλλά ιδιοτέλειας και συμφέροντος. έχει το θράσος ο ωτακουστής πρωθυπουργός που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί να  μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού. Και να μιλά για πεζοδρόμιο. Αυτός που τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία τη πρόδωσε και την απαξίωσε.

    Πλαστογραφεί ακόμα και την αλήθεια για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. 
    Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 4 συνεχόμενες φορές από  κάθε έναν από τους 4 διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τις μισές, επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη και των αρίστων του. 

    Ο κ.  Μητσοτάκης λοιπόν δε μπορεί να μιλά για οικονομική σταθερότητα. είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παράγοντας της πολιτικής και η οικονομικής αστάθειας.
    Η μόνη σταθερότητα που εγγυάται είναι η σταθερή αύξηση των τιμών, η σταθερή αισχροκέρδεια, η σταθερή αύξηση των κερδών των λίγων και εκλεκτών.
     

    ΠΑΣΟΚ

    Δε θεωρούμε ότι είναι ηθικά αδιανόητο.
    Θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κος Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με Απλή Αναλογική, να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη.

    Και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, να μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του.

    Αλλά γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, του κου Βορίδη, του κου Πλέυρη, του κου Γεωργιάδη και εσχάτως και του κου Καρατζαφέρη. Αυτό είναι πολιτική θέση και δεν αφήνουμε κανένα υπονοούμενο

    Δε μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Παπανδρέου αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποστήριγμα της πιο άθλιας κυβέρνησης της δεξιάς από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.     

    Πεζοδρόμια

    Αλλά ακόμη κι έτσι, καλό είναι να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες.
    Ότι και αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας.

    Στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. 
    Από τον Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη, ως τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 36. 
    Από τη κατοχή εως το Πολυτεχνείο
    Και απο τον ανένδοτο για τη δημοκρατία του Γεωργίου Παπανδρέου και τις διαδηλώσεις για την αποστασία μέχρι τους αγώνες του 114 και τις συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης. 

    Ας μη μιλά  τόσο πολύ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ο κος Μητσοτάκης. Γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας. Έδωσαν ζωή και αίμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία, στην περηφάνεια και την αξιοπρέπεια, του λαού και της πατρίδας μας. Να τα φοβάται, ναι.
    Αλλά να μην τα υποτιμά.

    Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ


    *Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο  
    *Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο 
    *Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 
    *Ξεπάγωμα των τριετιών 
    *Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας 
    *Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
    *Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών 


    *Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
    *Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
    *Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
    *Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 
    *Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
    *120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο 
    *Κανόνες στη λειτουργία των funds 
    * Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

    *Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
    *Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
    *Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ 
    *Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά 
    *Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

    *Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών. 
    *Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες 
    *Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά 


    *Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
    *Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου


    *Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
    *Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
    *Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. 
    *Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ. 


    *20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 
    *Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας. 
    *Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
    *Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
    *Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

    *Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
    *Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.

    * Έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. 

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ