Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 08:29
Ο χρησμός Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών και το σκηνικό πόλωσης προς τις κάλπες

Του Δημήτρη Γκάτσιου
Μετά από ένα τριήμερο συναντήσεων και παρουσιάσεων των αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας στην Ιαπωνία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επιστρέφει από σήμερα σε…εσωτερικό σκηνικό, σηκώνοντας την αυλαία του επόμενου κύκλου των περιοδειών του σε Αττική και περιφέρεια.
Μάλιστα, μία αποστροφή του, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνόδευαν στο Τόκυο, πυροδοτεί νέο κύκλο σεναριολογίας σχετικά με το momentum των εθνικών εκλογών, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της οδού Πειραιώς…κλείνει τις τελευταίες εκκρεμότητες, με το βλέμμα στον…πολιτικό μαραθώνιο των επόμενων τριών μηνών. Και οι εκκρεμότητες αυτές σχετίζονται με την ολοκλήρωση του προγράμματος της επόμενης τετραετίας, αλλά και με τη στελέχωση των "γαλάζιων" ψηφοδελτίων, μέσα από πρόσωπα που εκφράζουν τα χαρακτηριστικά της πρότασης που έχει η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη ημέρα της χώρας.
"Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα", ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ερωτήθηκε από Έλληνες δημοσιογράφους στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τον χρόνο της εθνικής κάλπης. Και, μέσω αυτής της σιβυλλικής δήλωσης, καθώς ο πρωθυπουργός κράτησε, για μία ακόμα φορά, κλειστά τα "χαρτιά" του, αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις που θέλουν ως επικρατέστερες ημερομηνίες των πρώτων εκλογών τη 2α ή την 9η Απριλίου, με το χρόνο, πάντως, των σχετικών ανακοινώσεων ήδη να κυλάει αντίστροφα.
Σε κάθε περίπτωση, Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς τίθενται σε κατάσταση…κόκκινου συναγερμού, με το βλέμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής. Η επίσκεψη στο Τόκυο ήταν η τελευταία μεγάλη αποστολή μέχρι τις εκλογές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινείται πλέον εντός συνόρων, καλύπτοντας με τις περιοδείες που θα ακολουθήσουν το σύνολο των περιφερειών.
Μετά την Πελοπόννησο, λοιπόν και την Κρήτη στην…ατζέντα της Ηρώδου Αττικού 19 βρίσκεται, την ερχόμενη εβδομάδα η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. "Απρίλιο ή Μάιο οι εκλογές, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός", τόνισε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
"Το πιο κρίσιμο είναι να βγει μία κυβέρνηση ισχυρή και δυνατή…Η πρώτη Κυριακή είναι σημαντική, γιατί θα δείξει τον ηγέτη", συμπλήρωσε και η αναφορά του αυτή αποτελεί συνέχεια της οπτικής που έχει το κυβερνητικό οικοσύστημα όσον αφορά στην κρισιμότητα της πρώτης κάλπης, η οποία μετατρέπεται σε…μητέρα των μαχών. Όσον αφορά στο μοτίβο των επισκέψεων Μητσοτάκη, αλλά και κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, στην αιχμή θα βρίσκονται η επικοινωνία των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας, η αποτύπωση των στόχων της περιόδου 2023-2027 (εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία) αλλά και τα μείζονα διλήμματα των εκλογών, όπως αυτά συνοψίζονται στην πρωθυπουργική φράση "πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω" και καταλήγουν στο κορυφαίο, σύμφωνα με τους "γαλάζιους" πολιτικό ερώτημα "Μητσοτάκης ή Τσίπρας".
Σε αυτήν τη διαδρομή μέχρι τις κάλπες, το σκηνικό που διαμορφώνεται οδηγεί σε μία περίοδο εντάσεων και πόλωσης. Η κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακοινώσει την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, πλην αυτής για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Ως "γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού αλά γκρέκα", που "προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας", χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
"Ο κατήφορός του είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος. Επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει. Έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας. Είναι, και θα παραμείνει, απελπιστικά μόνος στην κατρακύλα του", σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
"Όταν υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί με συγκεκριμένη εντολή τετραετίας, με πολύ υψηλό ποσοστό από τον ελληνικό λαό, όταν την περασμένη μόλις εβδομάδα, τρεις ημέρες πριν, είχαμε ψηφοφορία σε ψήφο δυσπιστίας, που είναι η πρόταση δυσπιστίας είναι το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι αδιανόητο τρεις ημέρες μετά να έρχεται και να αμφισβητεί αυτού του τύπου την κοινοβουλευτική νομιμότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι πρακτικά θα απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Είναι απλό. Θέλω να πω ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μία περιφρόνηση της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.