Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιαν-2023 09:21

  Οι καινοτομίες στη "γαλάζια" προεκλογική εκστρατεία - Θεματικές συνεντεύξεις εγκαινιάζει ο Κ. Μητσοτάκης

  Οι καινοτομίες στη «γαλάζια» προεκλογική εκστρατεία - Θεματικές συνεντεύξεις εγκαινιάζει ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το πεδίο της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής μετατρέπεται για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία από τις βασικές αιχμές της "γαλάζιας" προεκλογικής εκστρατείας.

  Με τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου να κυριαρχούν στη σεναριολογία που… φουντώνει και σχετίζεται με την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός, όπως ήδη είχε γράψει από το προηγούμενο Σάββατο το Capital.gr, ανοίγει κύκλο θεματικών συνεντεύξεων Τύπου ως ένα ακόμα… όπλο στη φαρέτρα του πολιτικού… μαραθωνίου των επόμενων 100 ημερών. Και η αυλαία αυτής της καινοτομίας σηκώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12.30, έχοντας ως μενού την οικονομική στρατηγική, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. 

  "Πρόκειται για συνεντεύξεις Τύπου που θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου ο πρωθυπουργός να παρουσιάζει συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου. Τι έχει πράξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και τι θα πράξει την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευθούν και πάλι", σημειώνουν στελέχη. Και η θεματολογία, μετά την οικονομία και στον χρόνο που απομένει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, θα περιλαμβάνει κρίσιμους τομείς. Όπως, για παράδειγμα, την εξωτερική πολιτική, αλλά και την Άμυνα.

  Τα διλήμματα

  Η διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί, όπως σχολιάζουν παράγοντες, μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει, σε ένα κρίσιμο διεθνές κοινό, τα αποτελέσματα που έχουν παράξει οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας. Η ανάδειξη της χώρας ως προορισμού για επενδύσεις βρίσκεται στην προμετωπίδα των συναντήσεων του πρωθυπουργού επί ελβετικού εδάφους, με τον ίδιο να θέτει εμφατικά τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης, χαράσσοντας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τον λαϊκισμό. 

  "Η περίπτωση της Ελλάδας έχει ενδιαφέρον, γιατί στις επερχόμενες εκλογές, οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία -κατά τη γνώμη μου- ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε -όπως πιστεύω ότι θα συμβεί- (το αποτέλεσμα) θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης", σημείωσε ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο, Φαρίντ Ζακάρια, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

  "Πιστεύω πως είναι επίσης μια εκλογική αναμέτρηση που θα πρέπει να κινήσει το ενδιαφέρον και εκτός των ελληνικών συνόρων, γιατί πολλές δημοκρατίες παλεύουν με παρόμοια διλήμματα. Έτσι, οι παλιές διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς - Αριστεράς κατά τη γνώμη μου δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές, όσο η διάκριση μεταξύ πιο αυταρχικών λαϊκιστών και πιο προοδευτικών Δημοκρατών που υιοθετούν ρεαλιστικές λύσεις. Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα σε πολλές δυτικές δημοκρατίες", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Με τον γρίφο του momentum των εκλογών να αναμένει… στωικά την απάντησή του, το σήμα που εκπέμπεται είναι αυτό της συνολικής αντεπίθεσης και της προετοιμασίας σε όλα τα μέτωπα, με τον στόχο της αυτοδυναμίας να παραμένει κεντρικός. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς για τις επόμενες 100 ημέρες εκτείνεται σε ένα πολυεπίπεδο φάσμα κινήσεων, οι οποίες σχετίζονται όχι μόνο με την επικοινωνία των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας, αλλά και με το "γαλάζιο" σχέδιο 2023-2027, το οποίο έχει ως αιχμή την κοινωνία, την αύξηση των αποδοχών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης. 

  Ειδικότερα, βαρύνοντα ρόλο στο πέρασμα των επόμενων εβδομάδων θα διαδραματίσει ο απολογισμός και η προβολή του κυβερνητικού έργου ανά τομέα. "Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας με μια πολύ σαφή δέσμευση: να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, εφαρμόζοντας αυτό που προσωπικά θεωρώ μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής, μειώνοντας τη φορολογική βάση, καθιστώντας τη χώρα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις, διασφαλίζοντας ότι θα ψηφιοποιήσουμε την αδιαφανή και απαρχαιωμένη γραφειοκρατία μας, ενώ ταυτόχρονα θα υιοθετούσαμε και μια υπεύθυνη στάση όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας για την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Έτσι, είχαμε από την αρχή μια πολύ επιθετική προσέγγιση στα θέματα της πράσινης μετάβασης. Και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές κρίσεις, νομίζω ότι καταφέραμε να αλλάξουμε τη χώρα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στο Νταβός. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ