Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Ιαν-2023 12:22

  Κ. Μητσοτάκης: Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακός κόμβος για την Νοτιανατολική Ευρώπη

  26680977
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιείται ένα δίδυμο ενεργειακό βήμα προς το αύριο με διάσταση ενεργειακή, γεωπολιτική περιβαλλοντική και οικονομική τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας την έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται ήδη σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο με διάσταση εθνική περιφερειακή και ευρωπαϊκή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας Κ. Σκρέκα, στόχος είναι στην περιοχή να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό hub κατά το πρότυπο του Ολλανδικού κόμβου TTF για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

  Η εισβολή στην Ουκρανία δεν εκτίναξε μόνο τις τιμές του αερίου αλλά άλλαξε και τις οδεύσεις, διαπιστώσαμε πόσο αφελής ήταν η προσέγγιση που είχε η Ευρώπη μέχρι τώρα για την ενεργειακή προμήθεια από τη Ρωσία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα δεν έγιναν τυχαία αλλά οφείλονται σε μια συγκεκριμένη συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική. Ο ίδιος τόνισε ότι η γεωστρατηγική οπτική της κυβέρνησης ήταν που επέβαλε να παραμείνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δημόσιο.

  Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μας πόνες όλους πολύ και οφείλει η κυβέρνηση να προσφέρει μέτρα ανακούφυσιης για τους πολίτες με σύγχρονους τρόπους ανακύκλωσης των κερδών στην ηλεκτροπαραγωγή. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κοινωνία με παρεμβάσεις όχι μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όπως θα συμβεί με το market pass για την απορρόφηση των αυξήσεων. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όταν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη να φορολογούνται όπως συμβαίνει με τα κέρδη των διυλιστηρίων που θα χρηματοδοτήσουν το market pass.

  Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια συνεκτική στρατηγική που αφορά το παρόν, το άμεσο μέλλον και το μακροπρόθεσμο και σε αυτήν την στρατηγική η Αλεξανδρούπολη θα έχει κομβικό ρόλο.

  Αναφερόμενος στη νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα έχει ισχύ ίση με τρία λιγνιτικά παλαιού τύπου, θα απορροφήσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμη σε 32 μήνες από τώρα. Στη φάση της κατασκευής θα εργαστούν 800 εργαζόμενοι ενώ 100 στελέχη θα προσληφθούν για τη λειτουργία του νέου εργοαστάισου που θα κινητοποιήσει την τοπική οικονομία και προστίθεται στην αλυσίδα των μεγάλων έργων υποδομών στην περιοχή.

  Η μονάδα στην Αλεξανδρούπολη στοχεύει όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά πρωτίστως στην αγορά των Βαλκανίων και αυτό ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας τόνισε ο πρωθπυουργός, προσθέτοντας ότι και αυτή η επένδυση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμο´για την πράσινη μετάβαση στην οποία κομβικό ρόλο παιζουν οι ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ, ενώ μόνο πέρυσι συνδέθηκαν διπλάσσια ισχύς έργων ΑΠΕ από την τετραετία 2015 – 2018.

  Σκρέκας: Το 70% των αναγκών της Βουλγαρίας σε αέριο καλύφθηκε από την Ελλάδα

  Αυτή τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας Ευρώπης και Μεσογείου ανέφερε ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι το 2022 ένα σημαντικό ποσοστό του φυσικού αερίου που χρησιμοποίησε η Βουλγαρία, το 70% μεταφέρθηκε από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα. Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων , μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι τόνισε ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι σήμερα εγκαινιάζεται η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα προμηθεύεται απευθείας από το νέο FSRU φυσικό αέριο και θα ενδυναμώσει τον εξαγωγικό ρόλο της χώρας προς τα Βαλκάνια. Η μονάδα ισχύος 840MW θα έχει αποδοτικότητα 63% εξοικονομώντας περίπου 100 εκατ. ευρώ από τις μικρότερες ανάγκες για εισαγωγή αερίου. Παράλληλα η μονάδα θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει υδρογόνο σε ποσοστό 50% και θα είναι σημαντική για την πράσινη μετάβαση τόνισε ο κ. Σκρέκας.

  Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, που θα έχει το 51% της νέας μονάδας και το μάνατζμεντ, τόνισε ότι η νέα μόναδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της εταιρείας και της χώρας. Η επένδυση στη να μονάδα όχι μονό δεν παρεκκλίνει από τους στρατηγικούς στόχους αλλά εξυπηρετεί μια πιο ομαλή μετάβαση και την εδραίωση της ΔΕΗ ως καθοριστικού εταίρου στην περιοχή της ΝΑΕ.

  Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Γ. Παπαδόπουλος, που έχει ποσοστό 29% στη νέα μονάδα, τόνισε ότι το έργο θα συνεισφέρει στο εγχώριο σύστημα ωστόσο είναι στρατηγικής σημασίας ο εξαγωγικός του χαρακτήρας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κ. Ξιφαράς εκτίμησε ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα επανέλθει στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα την επόμενη διετία και το έργο που εγκαινιάζεται αξιοποιεί το καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και υφηλής απόδοσης.

  Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή του Έβρου αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του θέση ανέφερε τέλος από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κοπελούζου κ. Χ. Κοπελούζος.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ