Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2023 09:08

  Σε διυπουργική στο Μαξίμου τα διαδικαστικά της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

  Σε διυπουργική στο Μαξίμου τα διαδικαστικά της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τα τελετουργικά της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου καλείται σήμερα να αποφασίσει η κυβέρνηση. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, από σοβαρή πολυοργανική ανεπάρκεια και σε λίγη ώρα από τώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα δώσουν το "παρών" ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, είχε ενημερωθεί προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας για την επιδείνωση της υγείας του τέως βασιλιά. Δύο από τους γιούς του Κωνσταντίνου, ο Νικόλαος και ο Παύλος είχαν βρεθεί στην Ηρώδου Αττικού 19 και είχαν συναντηθεί με τον κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητήσουν όσα σχετίζονται με τα διαδικαστικά της κηδείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμία της οικογένειας του τέως βασιλιά ήταν η σορός να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία να πραγματοποιηθεί με τιμές αρχηγού κράτους.

  Όλα αυτά που μένουν να αποσαφηνιστούν, πάντως, τις επόμενες ώρες είναι πολλά. Αρχής γενομένης από τον τόπο ταφής του τέως βασιλιά, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το Τατόι.  Εκεί, δηλαδή, που έχουν ταφεί η μητέρα του Κωνσταντίνου, Φρειδερίκη και ο πατέρας του, Παύλος. Από εκεί και πέρα, στο…τραπέζι βρίσκονται και έτερα θέματα. Το πρώτο σχετίζεται με την εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δε σχετίζεται με την κυβέρνηση, αλλά μα την ίδια την οικογένεια του τέως βασιλιά. Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η οικογένεια του Κωνσταντίνου έχει έρθει ήδη σε επαφή με την αρχιεπισκοπή. Ένα ακόμα ζήτημα που θα απασχολήσει τη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το αίτημα της οικογένειας του τέως βασιλιά ο Κωνσταντίνος να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αρνητική στο αίτημα αυτό, με την επικρατούσα άποψη να σχετίζεται με το ότι η κηδεία του Κωνσταντίνου δεν πρέπει να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και με δημόσια δαπάνη.

  Όσον αφορά στο ζήτημα του λαϊκού προσκυνήματος, οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν μέσα στις επόμενες ώρες. Η απόφαση που φαίνεται ότι θα επικρατήσει είναι η σορός του τέως βασιλιά να μεταφερθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας, λίγες ώρες πριν την κηδεία του Κωνσταντίνου, προκειμένου όποιος επιθυμεί να προσκυνήσει να έχει τη δυνατότητα να το πράξει. Στην ελληνική πρωτεύουσα, άλλωστε, αναμένεται ότι θα υπάρξουν αφίξεις από μέλη βασιλικών οικογενειών από ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα θελήσουν να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ