Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 08:19

  Η ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη σε Β. Ήπειρο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και η ΑΟΖ

  Η ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη σε Β. Ήπειρο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και η ΑΟΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν ήταν μόνον οι συγκινητικές εικόνες από τις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα. Από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, διαφάνηκαν και εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, αρκούντως σημαντικές: 

  "Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό", ανακοίνωσε από την Λιβαδειά ο κ. Μητσοτάκης, με τις πληροφορίες παραλλήλως να αναφέρουν πως Αθήνα και Τίρανα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υπογραφή συνυποσχετικού προκειμένου να προσφύγουν στην Χάγη ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

  Η διατύπωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί διαφορών των κρατών οι οποίες "δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο" ήταν ένα ακόμη μήνυμα προς την Άγκυρα που συνεχίζει στον ίδιο ακραία επιθετικό και παραληρηματικό της σκοπό.

  Η ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας

  "Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός", ήταν ένα ακόμη σινιάλο του πρωθυπουργού προς τα Τίρανα, των οποίων η ευρωπαική προοπτική έχει ως προϋπόθεση τόσο τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα αλλά και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. 

  Από την Χειμάρρα εξάλλου, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα Τίρανα ήταν ξεκάθαρο: 

  1. "Υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε στο δικαίωμα, τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων".

  2. "Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε".

  Η Ελλάδα ανεπιφύλακτα στηρίζει την ευρωπαική πορεία της Αλβανίας - υπό τους παραπάνω όρους προφανώς- καθώς αφενός είναι δεδομένο πως αναβάθμιση δια των ευρωπαικών κονδυλίων της γείτονος σημαίνει αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου - και σε επίπεδο δικαιωμάτων- της ελληνικής μειονότητας αφετέρου γιατί αποτελεί τροχοπέδη στην τουρκική επιδίωξη για εισδοχή στα Βαλκάνια. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ