Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 09:00

  Ιστορική επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία

  5742559
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με την ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στην τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού στα Τίρανα με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των ομογενών, ιστορική θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

  Τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Ήπειρο, σε περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα, ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη. Και η σημερινή μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μία κίνηση πολλαπλών συμβολισμών, με τον ίδιο να τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει πριν δύο εβδομάδες από τα Τίρανα. Ότι πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επίσκεψη, η οποία είχε αναβληθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. "Θα ανανεώσω αυτό το ραντεβού πολύ σύντομα διότι αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη να βρεθώ κοντά στους ομοεθνείς μας οι οποίοι ζουν και διαπρέπουν εδώ πέρα, εδώ και τόσα πολλά χρόνια και να τους παρέχουμε ως Ελληνικό Κράτος οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε", είχε τονίσει τότε ο πρωθυπουργός.

  Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις επόμενες ώρες, θα βρεθεί στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη και θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι ο πρωθυπουργός να δει και να ακούσει τους ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας, προκειμένου να καταγράψει δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προκειμένου η Αθήνα, σε συνεργασία με τας Τίρανα, να συμβάλει στην επίλυση τους. Παράλληλα, στη Δερβιτσάνη, που θα είναι ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα υποδεχτεί ο Αλβανός ομόλογος του, Έντι Ράμα, με τον οποίο είχε συζητήσει τα θέματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις 7 Δεκεμβρίου.

  Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, με την Αλβανίδα ομόλογό του στα Τίρανα. Τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια. "Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μία σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα", ανέφερε ο κ. Δένδιας. "Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή", τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ