Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Δεκ-2022 17:34

  Καλύπτει πλήρως η Κομισιόν τον Δ. Αβραμόπουλο για το δημοσίευμα του Politico

  Καλύπτει πλήρως η Κομισιόν τον Δ. Αβραμόπουλο για το δημοσίευμα του Politico
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:27

  Πλήρως καλύπτει η Κομισιόν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ. Οπως είπε, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε "εθιμοτυπικές επισκέψεις σε Επιτρόπους". 

  Συγκεκριμένα, ο κ. Μαμέρ δήλωσε: "Έχουμε πραγματοποιήσει (όπως είπα τη Δευτέρα) εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου". 

  Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι "σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ό,τι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση" σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση. Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους "για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα".

  "Ωστόσο, η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου" που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επιτροπής προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

  Δ. Αβραμόπουλος: H Κομισιόν είχε δώσει την άδειά της για τη συμμετοχή μου στη ΜΚΟ

  Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολίασε  τις δηλώσεις που έκανε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, τονίζοντας μιλώντας στον Alpha ότι "ο Μάμερ είπε ότι είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις δικές μου από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 ήταν για αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες, φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους στην Επιτροπή…”. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του ήταν δηλωμένη και 


  Και συνέχισε αναφερόμενος στον Αντόνιο Παντσέρι: "Η θέση μου σε αυτή τη ΜΚΟ, ήμουν μέλος της τιμήτικής επιτροπής χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες. Δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπινγκ. Για να γίνω μέλος, μου δόθηκε η άδεια της Επιτροπής με υπογραφή της κ. Φον ντερ Λάιεν. Μόνο εκστρατεία υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν ο κ. Παντσέρι είχε φτιάξει και άλλες 10 ΜΚΟ από πίσω, δεν είχαν καμία σχέση με εμάς”. "Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν αναφορές είτε για Κατάρ είτε για το Μαρόκο" πρόσθεσε.

  Ερωτηθείς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για ποιο λόγο έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, επισήμανε: "Για όλους ρωτάνε. Βρίσκομαι στο επίκεντρο των ερευνών επειδή ήμουν ο μόνος για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών πληρωνόταν. Τότε είχα δηλώσει στην Επιτροπή και το ποσόν. Και στις αρχές του 2022 παραιτήθηκα, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι"

  Politico: Επείγουσα έρευνα της Κομισιόν για τις σχέσεις Αβραμόπουλου με το Qatargate

  Νωρίτερα δημοσίευμα του Politico ανέφερε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις επαφές αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τον πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες που υπάρχουν για το λόμπινγκ.

  Ο Έλληνας πολιτικός ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος από το Κατάρ. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνει το δημοσίευμα, παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

  Σε ένα mail που είδε το Politico και το οποίο προφανώς εστάλη νωρίτερα σήμερα σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρωτούσε αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity πέρυσι. Στους παραλήπτες μάλιστα δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.

  "Είχε το μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fight Impunity;" έγραφε το επίμαχο mail, στο οποίο υπήρχε ερώτηση και για το αν αξιωματούχος της ΕΕ είχε οποιαδήποτε επαφή και με άλλους εκπροσώπους της ΜΚΟ "υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα" κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, "και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης".


   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ