Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Δεκ-2022 19:21

  Ο Α. Τσίπρας εγκαλεί τον Κ. Μητσοτάκη για ολοκληρωτισμό- Απεύθυνση σε... φιλελεύθερους κεντρώους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ δεν είναι το αριστερά ή δεξιά αλλά η προάσπιση φιλελεύθερης Δημοκρατίας απέναντι στον Ολοκληρωτισμό του Κ. Μητσοτάκη. 

  Αυτό είναι το δίλημμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τις επικείμενες εκλογές στην ομιλία του για τον προυπολογισμό, "ανοίγοντας" τη δεξαμενή του κοινού στο οποίο απευθύνεται εν όψει της κάλπης. 

  Δεν περιορίστηκε μόνον , ως έπραξε πρόσφατα, στην απεύθυνση στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ανέβασε ντεσιμπέλ και "άνοιξε" την περίμετρο των κοινών στα οποία στέλνει μήνυμα συμπόρευσης: Το φιλελεύθερο κεντρώο κοινό. Το κατονόμασε εξάλλου, πατώντας στις παρακολουθήσεις και τις αποκαλύψεις πέριξ αυτών, μιλώντας για κεντρώο, φιλελεύθερο κοινό το οποίο φρίττει με " την επιχείρηση συγκάλυψης" της υπόθεσης.

  "Η σύγκρουση μας για τα θέματα της Δημοκρατίας και των θεσμών, με τις πρακτικές που ακολούθησε ο  κύριος Μητσοτάκης, να ξέρετε δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς. Μακάρι να ήταν αυτό. 
  Τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και για αυτό τον λόγο απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση" , ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής.

  Ο πρόεδος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έδωσε και "ηχηρή" ατάκα για τα της ΕΥΠ, λέγοντας πως επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek Mafia ενώ επί των ημερών της νυν Κυβέρνησης " διοικούνταν από την Greek Mafia". 

  Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας δεν επιφύλαξε άλλα μηνύματα ή εκπλήξεις: Έμεινε σταθερός στο στόχο του για "κλείσιμο" του ματιού στη μεσαία Τάξη, την οποία από καιρού επιμένει ότι εξαπάτησε ο πρωθυπουργός και στη μομφή προς τη Ν.Δ πως εργάζεται προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ολίγων. 

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο Α. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: 

  Κυβέρνηση 

  55 δις ευρώ λέτε ότι δαπανήσατε σε τρία μόλις χρόνια. Το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα κάνατε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών, που έχουν πλέον ξεπεράσει τα 8,5 δις τα λέει όλα. Να που πήγανε τα λεφτά. Στους ημέτερους πήγανε.Και σε όσους δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη πήγανε. Για αυτό και οι ανισότητες διευρύνθηκαν , οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι,

  Για αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών, των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των ελεύθερων επαγγελματιών, όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν ενίσχυση, αλλά σήμερα αδυνατούν στη κυριολεξία να επιβιώσουν.

  Και μετά την πανδημική κρίση ήρθε η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Την οποία δεν είχατε τη δυνατότητα όχι να προβλέψετε αλλά ούτε καν να εκτιμήσετε. Αυτή είναι η τρομερή σας διαχειριστική ικανότητα.
  Στη ΔΕΘ του 21, όταν βλέπαμε τι έρχεται και σας ζητούσαμε να μειώσετε τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, μας λέγατε ότι οι επιβαρύνσεις στις τιμές του ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι μόνο τρία ευρώ. 

  Πέρυσι τέτοιο καιρό, εδώ στη συζήτηση του προϋπολογισμού, προβλέπατε για το 22 πληθωρισμό μόλις 0,8%. Αυτή είναι η αριστεία σας.

  44 δις το  πρώτο εξάμηνο του 2022.

  Τράπεζες 

  Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες που τις έχουμε πληρώσει με αίμα, αλλά δεν δίνουν δάνεια παρά μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δε τα χρειάζεται, είχαν κέρδη 2,35 δις το ίδιο ενιάμηνο.

  Αλλά χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δε μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο θεό και τα επιτόκια καταθέσεων είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

  Ποιος ανέχεται αυτή την αισχροκέρδεια; Ποιος την ευνοεί; Και ποιος σας πιστεύει όταν κάνετε δήθεν τους τσαμπουκάδες. Ανταλλάξαμε λέει μπινελίκια με τους τραπεζίτες. Σιγά τα αίματα. 

  Ποιους κοροϊδεύετε;  Οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσουν μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι γίνεται παντού. Στην Ισπανία τουλάχιστον αυτό έγινε, με έκτακτο φόρο για τις τράπεζες.

  Κορμός της πολιτικής σας είναι και παραμένει η παράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα κοράκια των funds. Και στους  servicers. Το φαινόμενο Πάτσης δεν ήταν απλά ένα ακόμη σκάνδαλο από τα πολλά στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Το φαινόμενο Πάτσης αντικατοπτρίζει το dna της πολιτικής σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

  Εσείς θεσπίσατε την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας. Εσείς δώσατε ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ, για να πουλούν μετοχές που έχει το ελληνικό δημόσιο και κάτω από την χρηματιστηριακή τους αξία.
  Εσείς νομοθετήσατε για να μπορούν οι τράπεζες εν μέσω κρίσης να δίνουν χρυσά μπόνους στα στελέχη τους.  

  Εσείς οργανώσατε τον αποκλεισμό από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν.  Τα πρώτα 450 εκατομμύρια δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνε σε 13 μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.

  Μεσαία τάξη

  Λεηλατώντας τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους μέσα από τους σταθερούς συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και στη θέρμανση, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10%. Έτσι λεηλατείτε το εισόδημα των πολιτών για να έχετε αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, σχεδόν 7 δις το 22. Μόνο τα έσοδα από ΦΠΑ είναι πάνω από 4 δις σε σχέση με πέρυσι. Και για το 2023 προβλέπετε να αυξάνονται κι άλλο τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 800 εκ. . Αυτό εγώ το λέω κρατική αισχροκέρδεια. 

  Και τα πλεονάσματα αυτά της οριζόντιας φορολογικής λεηλασίας, αφού τα βαφτίσετε δήθεν αναπτυξιακά πλεονάσματα, τα στέλνετε στις μεγάλες τσέπες. Μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, τα στέλνετε απευθείας στις ενεργειακές εταιρείες. Προκειμένου αυτές να διατηρήσουν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και άρα να διατηρήσουν αλώβητα τα υπερκέρδη τους. Αυτός είναι ο μηχανισμός της αναδιανομής.

  Ενεργειακή κρίση 

  Διαβάζουμε τους ισολογισμούς των εταιρειών πετρελαιοειδών και παθαίνουμε ίλιγγο. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένονται τα υπερκέρδη για το 2022. Προσέξτε, τα υπερκέρδη. Δηλαδή τη διαφορά από τα κέρδη που είχαν το 21. Και το ερώτημα είναι πως προέκυψαν αυτά για να τα θεωρούν φυσιολογικά δικά τους; Απλά επωφελούνται από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

  Για αυτό και σε όλη την ΕΕ, τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, η κατεύθυνση είναι να φορολογηθούν εκτάκτως αυτά τα κέρδη. Βγήκατε και είπατε αρχικά, μετά από δική μας πίεση πέρυσι το Μάρτη στη Βουλή, ότι θα φορολογήσετε με 90% τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αν το πραγματοποιούσατε θα έπρεπε να είχατε βεβαιώσει φόρο κοντά στα δυο δις. Αγνοήσατε ακόμη και τους υπολογισμούς της ΡΑΕ που ήταν εξαιρετικά επιεικείς. Και φτιάξατε ένα δικό σας αλγόριθμο υπολογισμού. Ώστε εν τέλη για υπερκέρδη 2,2 δις μέχρι τον Ιούλιο, εσείς βεβαιώσατε φόρο μόνο 370 εκ. Που σημαίνει ότι όχι  μόνο δε φορολογήσατε το 90%, αλλά ούτε το 17% των συσσωρευμένων υπερκερδών δε φορολογήσατε.

  Και αν λέτε στις ενεργειακές 90 % και τελικά φορολογείτε το 17% των πραγματικών υπερκερδών, στα διυλιστήρια τι ακριβώς θα φορολογήσετε ; Η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα δε θα φορολογήσετε μέχρι τις εκλογές. Όλο θα κοσκινίζετε, γιατί δε θέλετε να ζυμώσετε. Και γιατί τα υπερκέρδη των ισχυρών που αντανακλούν τη φτωχοποίηση των πολλών, είναι η ίδια η στρατηγική σας.

  Αισχροκέρδεια 

  Το μέσο νοικοκυριό ξεμένει από χρήματα τις πρώτες 15 μέρες  του μήνα. Και κάποιοι δε ξέρουν που να βάλουν τα κέρδη τους και μακάρι να τα επένδυαν αλλά δεν τα επενδύουν

  Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Γιουροστατ, έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην ΕΕ.  Έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι σε σχέση με αυτή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι. 300% κατά μέσο όρο η απόκλιση τιμών.

  Ποιός ελέγχει τους μεσάζοντες; Έχετε εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά; 
   

  Οικονομία


  Ακούω τους διάφορους παρακολουθούμενους σας εδώ κ. Μητσοτάκη τόσες μέρες, για τους υπουργούς σας μιλάω, να επαναλαμβάνουν τα ίδια ανερυθρίαστα ψέματα: 

  Ότι τάχα επί της διακυβέρνησής σας αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 45 δις. 
  Ξέρετε πόσο ήταν το ΑΕΠ το 2019 σε σταθερές τιμές;  184 δις. 
  Ξέρετε πόσο θα ήταν σήμερα χωρίς τον πληθωρισμό;  191 δις. Αυτή είναι η μεγάλη σας επιτυχία; 

  Για να δούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης; 
  Πόσο ήταν το ΑΕΠ το 2015;  176, 4 δις. 
  Πόσο ήταν το 2019;  184 δις.  7,5 δις κ. Μητσοτάκη, σε συνθήκες μνημονίων και με πλεονάσματα.

  Τάχα πετύχατε εσείς την ιστορική έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ενώ υπάρχει το γραμμα του  Επιτρόπου Μοσκοβισί προς τον υπουργό οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο το 2018 που γράφει ρητά ότι το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. 

  Ότι τάχα εσείς πετύχατε την κατάργηση της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια του ESM. Σας διαβάζω την απόφαση του ESM από το καλοκαίρι του 2018. Αναφέρει επι λέξη: "η αύξηση των επιτοκίων καταργείται υπό όρους μέχρι το 2022 και σε μόνιμη βάση από κει και πέρα". 

  Ότι τάχα εσείς αυξάνετε για πρώτη φορά τις συντάξεις από 1.1.2023. Τί δεν λέτε;  ότι εφαρμόζετε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ  που καθυβρίζατε και λέγατε ότι θα τον καταργήσετε. Ότι πετύχατε θαύμα στις εξαγωγές, την ώρα που έχετε εκτινάξει τις εισαγωγές και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει ραγδαία επιδεινωθεί στο 6,7% .

  Μητσοτάκης


  Εσείς ζητάτε δεύτερες και τρίτες εκλογές και μιλάτε και για σταθερότητα. Για ποια σταθερότητα όμως μιλάτε, όταν αποτελείτε ο ίδιος πλέον παράγοντα ανωμαλίας; Για την οικονομία, για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς.Ποια σταθερότητα μπορεί να υπάρξει σε μια φιλελευθερη δημοκρατία όταν δε σέβεστε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας ;

  Δε γνωρίζω κύριε Μητσοτάκη αν έχετε αποφασίσει να προκηρύξετε σήμερα ή σε λίγες ημέρες εκλογές. Το εύχομαι όμως. Θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία. Όσο επιμένετε στη Δημοκρατία του Απορρήτου, οδηγείτε το τόπο σε πρωτοφανές αδιέξοδο.


  Κε Μητσοτάκη, θα περιμένουμε σήμερα απαντήσεις.  Αν για μια ακόμη φορά δεν είστε σε θέση να τις δώσετε. Αν δεν είστε σε θέση καθαρά να μας απαντήσετε αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας.

  Αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Και αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, προκηρύξτε εκλογές.

  Η σύγκρουση μας για τα θέματα της Δημοκρατίας και των θεσμών, με τις πρακτικές που ακολούθησε ο  κύριος Μητσοτάκης, να ξέρετε δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς. Μακάρι να ήταν αυτό. 

  Τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Και για αυτό τον λόγο απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.  Στους συντηρητικούς δημοκράτες πολίτες που ακολουθούν μια παράταξη, με την οποία είμαστε αντίπαλοι, αλλά την σεβόμαστε. 

  Και τους λέμε ότι σε ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. 
  Μας ενώνει και μας αξίζει η κοινή επιλογή να υπερασπιστούμε τις Συνταγματικές κατακτήσεις του λαού μας και το πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας που αποτελεί τη μείζονα κατάκτηση της μεταπολίτευσης.

  ΣΥΡΙΖΑ

  Δεν θα υποσχεθούμε ότι  θα κάνουμε θαύματα. Ένα πράγμα μόνο θα υποσχεθούμε. Οτι θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη. 

  Το σχέδιό μας είναι ασπίδα απέναντι στη κρίση.  Βάζοντας τέλος στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος.  Με άμεση μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ

  Επανακρατικοποίηση της  ΔΕΗ, ώστε να παίζει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.

  Εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. 

  Που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

  Και αύξηση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
   
  Με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας.
  Επιστροφή των αναδρομικών και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους. 

  Και βέβαια ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
  Ώστε να χρηματοδοτήσουμε το Νέο ΕΣΥ

  Παρακολουθήσεις

  Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής, δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις Συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις. Αλλά ότι η ΕΥΠ επι Συριζα, παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia. Ενώ επι των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

  Οι βουλευτές και οι υπουργοί σας δε θα σας κάνουν τη χάρη να σας καταψηφίσουν.  Άλλοι γιατί πραγματικά αισθάνονται φόβο για το περιεχόμενο των υποκλοπών. Άλλοι γιατί γνωρίζουν ότι δε θα βρίσκονται εδώ την επόμενη ημέρα. Η μισή και παραπάνω από τη κοινοβουλευτική σας ομάδα, γνωρίζει ότι δε θα επανεκλεγεί. Και άλλοι γιατί δεν επιθυμούν να σας δώσουν το περιθώριο ενός μετεκλογικού αφηγήματος ανατροπής. Μόνος, λοιπόν, θα το πιείτε το ποτήρι.

  Όσα διαπράξατε δεν αμαυρώνουν μόνο τη δημοκρατία. Αλλά προσβάλουν τον πυρήνα των ιδεών του πολιτικού φιλελευθερισμού. Για αυτό και σήμερα ξεγυμνώνονται, όλοι όσοι δήθεν κεντρώοι μεταρρυθμιστές, συνεχίζουν να σας υποστηρίζουν. Γιατί δε μπορούν πια να μιλάνε για Ανοιχτή Κοινωνία, για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ΕΝΑ.

  Δημοσιεύματα από ιστότοπο του εξωτερικού μας ενημέρωσαν ότι εκεί βρέθηκαν οι αποδείξεις για έναν ακόμη ευρωβουλευτή και ένα ακόμη δημοσιογράφο. Τον κο Κύρτσο και τον κο Τέλογλου.

  Ο δε κύριος Τέλογλου, μέσω της ερευνητικής του ομάδας, μας ενημερώνει ότι έπεσε θύμα και φυσικής παρακολούθησης, όχι πέρυσι ούτε πρόπερσι, αλλά πριν από ένα μήνα. Που οδηγείτε τη χώρα κε Μητσοτάκη ;

  Ένας εκ των θεσμών της είναι και η Ανεξάρτητη Αρχή που εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ. Αν θεωρείτε ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους.

  Δικαιοσύνη

  Και θέλω σήμερα να απευθυνθώ σε αυτούς τους πολλούς λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης.  Σε όλους αυτούς που είναι βέβαιο ότι προσβάλλονται και θίγονται όταν ακούν αυτή τη βοή, από τη  δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, αυτή την απαίτηση για ένα Βέλγο Εισαγγελέα στην Ελλάδα. 

  Και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα και σε αυτούς και στον ελληνικό λαό, ότι δε χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς. Γιατί, είμαι βέβαιος, ότι οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, αν είχαν λυμένα τα χέρια τους.

  Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να αφήσουμε επιτέλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναπνεύσουν χωρίς παρεμβάσεις που προσβάλλουν το λειτούργημα, το ρόλο τους αλλά και την ίδια τη χώρα μας διεθνώς.
   
  Γιατί πόσο απλά θα ήταν τα πράγματα , και πόσο λυτρωτική για όλους η εξέλιξη, αν η δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή είχε κινηθεί, είχε ελέγξει τους παρόχους , είχε πάει έγκαιρα - και όχι μετά εννιά μήνες - να ελέγξει τις εταιρείες πριν εξαφανίσουν τα στοιχεία. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Ν. Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

  -ΣΥΡΙΖΑ: Το ξαναζεσταμένο φαγητό των δήθεν παρακολουθήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διασώσει τον Μητσοτάκη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ