Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 23:59

  Κ. Φραγκογιάννης για δημοσίευμα NYT και Intellexa: "Έχω ζητήσει ΕΔΕ εδώ και έναν μήνα"

  Κ. Φραγκογιάννης για δημοσίευμα NYT και Intellexa: "Έχω ζητήσει ΕΔΕ εδώ και έναν μήνα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Κάλεσα και ζήτησα να γίνει μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μία έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προϊόντων. Η εν λόγω έρευνα γίνεται εσωτερικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν διετάχθη χθες, αλλά πριν από ένα μήνα, στις 16 Νοεμβρίου", επισήμανε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

  Ερωτηθείς για το τι γνωρίζει αναφορικά με το δημοσίευμα των New York Times περί επιβεβαίωσης από το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι στις 15 Νοεμβρίου του 2021 δόθηκαν δύο άδειες εξαγωγής του λογισμικού παρακολούθησης Predator για την εταιρεία Intellexa στη Μαδαγασκάρη, o κ. Φραγκογιάννης είπε:

  "Να ξεκαθαρίσουμε τι είναι τα προϊόντα διττής υπόστασης, διότι μία ελληνική εταιρεία μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της χωρίς καμία άδεια εξαγωγής, αλλά όταν πρόκειται για προϊόντα διττής υπόστασης πρέπει να πάρει άδεια εξαγωγής από το υπουργείο Εξωτερικών. Τι είναι λοιπόν η διττή υπόσταση; Είναι προϊόντα τα οποία λειτουργούν καλώς ή κακόβουλα και πριν το μυαλό μας πάει σε οπλικά συστήματα η σε υψηλή τεχνολογία να πούμε κάτι πάρα πολύ απλό: Έχετε ένα εργοστάσιο το οποίο παράγει πύργους ψύξης. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία μεγάλη βιομηχανία τροφίμων ή σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Άρα λοιπόν, ένα τέτοιο προϊόν πρέπει να πάρει μία άδεια προκειμένου να εξαχθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα προϊόντα λογισμικού χαρακτήρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει εκατοντάδες άδειες εξαγωγής για τέτοιου είδους προϊόντα".

  Στη συνέχεια, επισήμανε ότι υπάρχουν οι διαδικασίες ελέγχου οι οποίες θεσπίζονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς και από εθνικούς κανονισμούς. "Εγώ στο δικό μου επίπεδο έμαθα πριν από 2,5-3 μήνες από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η εταιρεία είχε ζητήσει και είχε πάρει άδειες εξαγωγής, δύο στον αριθμό για τη Μαδαγασκάρη. Να πω με καθαρά λόγια, χωρίς δεύτερες σκέψεις, ότι δεν υπάρχει καμία άδεια εξαγωγής λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης".

  Όπως τόνισε, η άδεια εξαγωγής είναι μια υπηρεσιακή υπόθεση. "Άρα λοιπόν γίνεται μια αίτηση. Γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και τον Εθνικό Κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής".

  "Εγώ γνωρίζω τις άδειες οι οποίες μπλοκάρονται", συνέχισε ο κ. Φραγκογιάννης, "γιατί υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πάρουμε μία θέση η οποία είναι πολιτική. Αλλά σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, οι άδειες εξαγωγής δίνονται από υπηρεσιακά συμβούλια".

  Και ο ίδιος πρόσθεσε: "Αυτή τη στιγμή, μετά από τα δημοσιεύματα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, κάλεσα και ζήτησα να γίνει μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μία έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προϊόντων.

  Και ενόσω γίνεται αυτή η έρευνα που σας θυμίζω ότι όπως και κάθε ΕΔΕ είναι απόρρητη, θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω περαιτέρω λεπτομέρειες.

  Η εν λόγω έρευνα γίνεται εσωτερικά στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν διετάχθη χθες, αλλά πριν από ένα μήνα, στις 16 Νοεμβρίου.

  Άρα λοιπόν είδαμε τα δημοσιεύματα, ενημερώθηκα για το τι περίπου συμβαίνει. Ζήτησα να γίνει ΕΔΕ, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια".

  Ο κ. Φραγκογιάννης είπε πως δεν μπορεί να θέσει μια ημερομηνία για το πέρας της, "όταν η έρευνα ολοκληρωθεί θα δούμε το πόρισμα το οποίο θα προκύψει, και είμαι και εγώ περίεργος να δω κατά πόσο ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς".

  Όπως είπε, "έτσι θα προκύψει το αν υπάρχουν ευθύνες, ούτως ώστε να αποδοθούν".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ