Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 14:02

  Αλ. Τσίπρας: Δεσμευτείτε πως θα παραιτηθείτε αν αποδειχθεί ότι παρακολουθούσε η ΕΥΠ πολιτικούς και ηγεσία στρατεύματος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Αναμενόμενα τα σφοδρά πυρά που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση για την ΕΥΠ. 

  Ήταν προαναγγελθέντα εδώ και εβδομάδες εξάλλου, πέντε τον αριθμό, όσες και οι ερωτήσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργο για τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις. 

  Συνοψίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη εφόλης της ύλης των παρακολουθήσεων, με τη μομφή πως ο ίδιος γνώριζε η ώφειλε να γνωρίζει όσα διαμείφθηκαν επί των ημερών του, δεδομένου ότι πήρε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ και πως το νομοσχέδιο που φέρνει είναι νομοσχέδιο συγκάλυψης και κατόπιν εορτής επιχείρηση, νομιμοποίησης παράνομων πράξεων. 

  Προς επίρρωση των εγκλήσεων ότι δεν εχει δώσει ο πρωθυπουργός καθαρές απαντήσεις και κρύβεται πίσω από το "απόρρητο", αξιοποίησε σχετική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια αλλά και χθεσινοβραδινές αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στην εκδήλωση για το Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράς. 

  Στο δια ταύτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν  "Παρακολουθούσε η ΕΥΠ πέραν του κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα; τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; και άλλους ευρωβουλευτές,  ναι ή όχι; " προσθέτοντας ωστόσο πως: "Ελπίζω η απάντηση να είναι όχι και περιμένω να την ακούσω καθαρά. Αν όμως αποδειχθεί ότι ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Αυτό ζητώ να δεσμευτείτε. Ζητώ το αυτονόητο".

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο Α. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων, για: 

  Κ. Μητσοτάκη


  Το βασικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Αξιοθρήνητη η σημερινή παρουσία. Ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας σας λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνουν την χώρα και την παράταξή σας. Πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. προσπαθήσατε με κάθε τρόπο, όλο αυτό το διάστημα να καλύψετε τα ίχνη σας. Τα ίχνη σας όμως δε κρύβονται.

  Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό του γραφείο;  που έσπευσε να διορίσει εναν άνθρωπο ε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα ; Ποιος ήταν αυτός που  αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Και πότε ; Όλως τυχαίως 10 μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ προς την εισαγγελέα Βλάχου, σχετικά με την υπόθεση του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου Κουκάκη. Ποιός ήταν αυτός πο αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; που παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; 


  Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτα. Και τι δείχνουν όλες αυτές οι αποφάσεις; 
  Δείχνουν έναν πρωθυπουργό που δεν ήξερε; Που εξαπατήθηκε; 
  Από ποιόν; Από τον ανιψιό σας, που είχατε ως βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ, διότι φαίνεται ότι η Εθνική ασφάλεια στο μυαλό σας είναι  μια οικογενειακή υπόθεση; Εσείς δεν είπατε σε συνέντευξή σας στους Sunday times, ότι τον  αποπέμψατε για το σκάνδαλο ; Ο ίδιος όμως δήλωσε στην Θεσμών και Διαφάνειας ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε, αλλά παραιτήθηκε αυτοβούλως κι ότι εσείς τον παρακαλούσατε να μείνει; Φέρτε τα πρακτικά και ας πει επιτέλους την αλήθεια. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια, ότι είστε παραπλανημένος; αν είστε παραπλανημένος είστε ανεπαρκής. Αν είστε ο ιθύνων νους, ο ενορχηστρωτής, τότε είστε επικίνδυνος. 

  Ήρθατε σήμερα μετά από 40 ημέρες κρυφτό, για να εμφανίσετε τον εαυτό σας ως θύμα.

  Γιατί λέτε οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τη λειτουργία και το εύρος αυτού του παρακρατικού μηχανισμού με κέντρο το γραφείο σας, δεν έχουν λέει αποδείξεις. Γιατί αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους δεν τους έχετε μηνύσει; Αφού είναι συκοφάντες και άθλιοι και σέρνουν τη χώρα στο βούρκο, γιατί λοιπόν δεν τους μηνύετε; 


  Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή και κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ. Ψηφίστε τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση.

  Παρακολουθήσεις- ΕΥΠ

  Παρακολουθούσε η ΕΥΠ πέραν του κ. Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα; τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; και άλλους ευρωβουλευτές,  ναι ή όχι; Ελπίζω η απάντηση να είναι όχι και περιμένω να την ακούσω καθαρά. Αν όμως αποδειχθεί ότι ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Αυτό ζητώ να δεσμευτείτε. Ζητώ το αυτονόητο.

  ΑΔΑΕ

  Χθες απηύθυνα αίτημα στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που τόσο πολύ επικαλείστε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο  , ως πολιτικός αρχηγός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί , εχουμε το δικαίωμα  να γνωρίζουμε. Διαβάζω από χθες το βράδυ διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και σημερινά πρωτοσέλιδα ότι εκτροπή είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία και όχι το να κρύβετε ξεδιάντροπα την αλήθεια. Ποια είναι η άποψή σας. Να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι ; Απαντήστε.

  Νομοσχέδιο 

  Το υπάρχον θεσμικό νομικό πλαίσιο, ήταν απολύτως επαρκές, ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραβιάσεις του νόμου και του Συντάγματος. 
  Δε μιλάμε για κάποια διοικητική αστοχία στα πλαίσια μιας νομοθετικής ασάφειας. Μιλάμε για μια συνθήκη όπου έχει παραβιαστεί, και μάλιστα βάναυσα, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
  Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της κυβέρνησης. 
  Καμία ασάφεια δεν οδήγησε στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη.  Καμία ασάφεια δεν οδήγησε στη παρακολούθησή τους.
  Υπήρξε η επίκληση της εθνικής ασφάλειας. 

  Επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στο Predator να λειτουργεί στην Ελλάδα είτε από ιδιώτες είτε από κυβερνητικές υπηρεσίες; 
  Φυσικά όχι. Διότι η πράξη της παρακολούθησης συρρέει πραγματικά με σειρά άλλων ποινικών αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συνεπάγεται ποινές κάθειρξης. 
  Και αφήστε τη καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα.

  Μην αμφιβάλλετε καθόλου, όταν έρθει η ώρα της πραγματικής απόδοσης των ευθυνών οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με σειρά κακουργημάτων.

  Λειτουργείτε ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα. 
  Το κυριότερο όμως γιατί επιχειρείτε και πάλι να επηρεάσετε τη Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα.  Δεν αλλάξαμε τον ποινικό κώδικά για να πέσετε στα μαλακά εσείς που διαπράξατε αυτά τα εγκλήματα.

  Σε σχέση με το απόρρητο,  έρχεστε χωρίς ντροπή για να θεσμοθετήσετε την αθλιότητα που κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας διαπράξατε. 
  Και δε βρέθηκε ούτε ένας Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου να το υποστηρίξει.
  Και αναρωτιέμαι τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα καλεί τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών για να ενημερωθεί για οποιοδήποτε ζήτημα και αυτός θα λέει: 
  "Επικαλούμαι το απόρρητο, δεν μπορώ να σας απαντήσω";

  Υιοθετείτε, επίσης για την εθνική ασφάλεια έναν ορισμό λάστιχο.
  Η εθνική ασφάλεια οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και όχι να στηρίζεται σε αόριστες και ενδεικτικές, δηλ. ανοιχτές σε αυθαιρεσίες, έννοιες.Γιατί το κάνετε αυτό ;
  Μα προφανώς για να δώσετε εκ των υστέρων θεσμική νομιμοποίηση στη εκτροπή που συντελέσατε.

  Παριστάνετε ότι δήθεν φέρνετε εγγυήσεις στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου, τη στιγμή που αντί να κάνετε ένα πολυπρόσωπο, ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που θα κρίνει τα αιτήματα, επιμένετε στη φόρμουλα των δυο εισαγγελέων. Προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε σε σχέση με το ότι εσείς πήρατε την πρωτοβουλία να κάνετε δύο τους εισαγγελείς. πόσους εισαγγελείς χρειάζεστε για να μην παρανομείτε κ. Μητσοτάκη;

  Δεν καταλάβατε ότι η αιτιολογία της εισαγγελικής διάταξης είναι ένας βασικός τρόπος να ελέγχεται ο εισαγγελέας της ΕΥΠ; Εσείς με μια λαθροχειρία προβλέπετε τυπική μόνο αιτιολόγηση του αιτήματος της ΕΥΠ, αλλά όχι της εισαγγελικής διάταξης. 

  Το νομοσχέδιό σας είναι ένα νομοσχέδιο εκ των υστέρων θεσμικής νομιμοποίησης του εγκλήματος που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης.

  Η επιλογή σας να χρησιμοποιήσατε τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα.
  Ήταν μέθοδος διακυβέρνησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ