Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 20:23

  Βουλή: Συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

  5694636
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλειος Γιόγιακας μίλησε για τη δυσκολία κάλυψης θέσεων γιατρών στην επαρχία, καλωσορίζοντας στις σχετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου: Όπως είπε, πρόκειται για τη δυνατότητα ενός γιατρού να υπηρετήσει στο ΕΣΥ με σύμβαση μερικής απασχόλησης, διατηρώντας παράλληλα ιδιωτική απασχόληση ή ιδιωτικό ιατρείο: "Είναι πιο πιθανό ένας γιατρός που ήδη έχει τη βάση του στην τοπική κοινωνία να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι όφελος για το νοσοκομείο και τους ασθενείς, εκεί που ήταν δύσκολο να καλυφθεί μια ειδικότητα, να υπάρχει ένας γιατρός που κάνει το ωράριό του στο νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα και να συμμετέχει και στο πρόγραμμα των εφημεριών. Είναι κάτι από το οποίο κερδίζουν όλες οι πλευρές, οι ασφαλισμένοι, το νοσοκομείο και ο ενδιαφερόμενος γιατρός".

  Με το νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία, διαλύεται το ΕΣΥ και δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα. Ανέφερε, δε, ότι το νομοσχέδιο θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εκλογές, τονίζοντας: "Η υγεία των πολιτών, δεν είναι εμπόρευμα, ούτε έχει ανταλλακτική αξία. Είναι αυταξία και αγαθό, και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν ξανά από την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση".

  Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι το κόμμα του είναι συνδεδεμένο με το ΕΣΥ του Γ. Γεννηματά, και σήμερα, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μετεξέλιξή του, "ανατρέπει πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές του ΕΣΥ, καθώς και το καθεστώς εργασίας των ιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας". Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει συναντήσει την αντίδραση όλων σχεδόν των φορέων, όπως γιατρών του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

  Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει ούτε τις λίστες των 3.000 παιδιών λαϊκών οικογενειών που περιμένουν να χειρουργηθούν στην Αττική, ούτε καλύπτει τις δεκάδες κενές θέσεις αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ούτε τις ανάγκες σε ασθενοφόρα και προσωπικό στα διαγνωστικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Ξάνθης. Όπως είπε, ο λόγος είναι ότι τα αστικά κόμματα θεωρούν την Υγεία σαν εμπόρευμα "που πουλιέται στα ράφια και των ιδιωτών, μα και των δημόσιων νοσοκομείων και μάλιστα πουλιέται και πανάκριβα".

  Σε βάθος χρόνου, το σχέδιο νόμου θα αποδειχτεί αναποτελεσματικό και ατελές είπε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία Αλεξοπούλου. Όπως είπε, πλήττει κυρίως τους ασθενείς που θα αναγκάζονται να πληρώνουν για το μέγιστο αγαθό της υγείας τους λόγω των μεγάλων αναμονών σε ιατρικά ραντεβού, σε χειρουργεία, αλλά και το ίδιο το σύστημα, αφού και ανίσχυρο θα εξακολουθήσει να παραμένει και ωθεί τους γιατρούς μας σε επιπλέον εργασία ιδιωτικής φύσης, δημιουργώντας γιατρούς πολλών ταχυτήτων.

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης είπε ότι το νομοσχέδιο καταστρέφει τη δημόσια Υγεία. Εάν θέλατε να έρθουν νέοι γιατροί, "πώς και δεν προσλάβατε κανέναν όσο πέθαιναν 33.403 συνάνθρωποί μας" ρώτησε την κυβέρνηση ο κ. Γρηγοριάδης. Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση λέει στους πολίτες "κοίταξε, για να χειρουργηθείς το πρωί θα χρειαστούν έξι μήνες. Αν θες να χειρουργηθείς λίγο πιο γρήγορα, το απόγευμα, θα πρέπει να πληρώσεις την επέμβαση". Ο καθένας που μας ακούει καταλαβαίνει ότι αυτό, δεν είναι δημόσια υγεία", είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ