Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 09:21

  Από το "μυρίζουν εκλογές" στο "κοντά στο τέλος της τετραετίας": Τα σενάρια για την κάλπη σέρνουν τον χορό

  5735405
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στον δρόμο της επικοινωνιακής στρατηγικής που χάραξε η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στην Αχαΐα κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Με τη σεναριολογία για την…πολιτική ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, το χρόνο, δηλαδή, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να στηθούν οι πρώτες κάλπες του 2023, να σέρνει το χορό και να κινείται ανάμεσα στις φράσεις "μυρίζουν εκλογές" και "κοντά στο τέλος της τετραετίας", οι στοχεύσεις, όπως αυτές προκύπτουν από το…DNA των πρωθυπουργικών περιοδειών είναι ξεκάθαρες. Η παρουσίαση των κυβερνητικών πεπραγμένων από το 2019 μέχρι και σήμερα, η επαφή με την κοινωνία, τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών και η ανάλυση του πλάνου για την επόμενη τετραετία βρίσκονται στην προμετωπίδα, με τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζεται, μετά την αχαϊκή πρωτεύουσα, να επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα την Τρίπολη. Το…άρωμα, μάλιστα αυτής της περιοδείας, όσο και των υπόλοιπων που θα ακολουθήσουν ανά την περιφέρεια, θα είναι ίδιο με αυτό της Πάτρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από ομάδα υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συνάντηση με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς, ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού στους πολίτες της πρωτεύουσας του νομού Αρκαδίας.

  • Τα σενάρια…καλά κρατούν

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επόμενη "μάχη" στην Ολομέλεια, με αιχμή το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τα κακόβουλα λογισμικά, τα σενάρια και η προσπάθεια ανάγνωσης των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το momentum της εθνικής κάλπης του 2023…κρατούν καλά. Μετά την πρωθυπουργική αναφορά από την Καλλιθέα, που…άναψε τις συζητήσεις για εκλογές ακόμα και το πρώτο δίμηνο της ερχόμενης χρονιάς, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κρατούν σταθερά προσανατολισμένη την πυξίδα προς την ολοκλήρωση της τετραετίας. "Για εμάς ο πολιτικός και εκλογικός χρόνος δεν ζυγίζεται με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Έχουμε πάρει μια εντολή. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έρχεται το 2023 δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο πρωθυπουργός δεν λογαριάζει ή δεν σκέπτεται να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αν ήταν στο μυαλό του αυτό, και με δεδομένη τη βόμβα της απλής αναλογικής, θα είχε απενεργοποιήσει αυτήν τη βόμβα πολύ νωρίτερα. Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα αξιοποιούμε κάθε μέρα που περνά, να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, να ανοίγουμε δρόμους για την ελληνική κοινωνία σε μια σειρά από πράγματα. Πριν από 15-20 ημέρες είχαμε επίσης μια πολύ σημαντική εξέλιξη και πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, στις έρευνες που γίνονται για την πιθανή αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, που αν ευοδώσει, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που είχαμε, θα αποφέρει τεράστια κέρδη στην ελληνική κοινωνία", σημείωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. "Η αίσθηση την οποίαν έχω και θέλω να σας την μεταφέρω με κάθε ειλικρίνεια και μετά λόγου γνώσεως, είναι ότι παραμένουμε πιστοί στο, "εκλογές στο τέλος της τετραετίας" ή, τέλος πάντων, κοντά στο τέλος της τετραετίας. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να μπούμε σε μια διαδικασία που θα προκαλέσει μία σημαντική αναστάτωση. Εκόντες άκοντες θα υποστούμε το σκόπελο της απλής αναλογικής, αλλά δεν παύει να δημιουργεί αναταραχή στη συνέχεια του κράτους. Δεν…ακούω το επιχείρημα ότι, αφού κάποια στιγμή θα βρεθούμε απέναντι σε εκλογές, να έρθουν νωρίτερα. Και τούτο γιατί είναι πολλές οι διακυβεύσεις, που έχουμε μπροστά μας", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

  Με την άνοιξη, πάντως, να συγκεντρώνει, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να στηθεί η πρώτη κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης κρατάει στην πρώτη γραμμή το "γαλάζιο" στόχο της αυτοδυναμίας. "Θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη είναι απολύτως εφικτός. Υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή: ποιοι μπορούν να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων. Και επειδή έχουμε πια τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας και συγκρίνονται με τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί αυτός είναι ο βασικός μας διεκδικητής- και υπάρχουν και δύο πρόσωπα, ένας τέως πρωθυπουργός κι ένας νυν πρωθυπουργός, η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη", επεσήμανε σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα.

  Στο δρόμο προς τις εκλογές, την ίδια στιγμή, τίθενται και οι στόχοι όσον αφορά στα ειδικά κοινά που θα απευθυνθεί η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να πετύχει τη δεύτερη, μετά το 2019, αυτοδυναμία της. Η νέα γενιά, η μεσαία τάξη, ο αγροτικός κόσμος και οι ευπαθείς συμπολίτες βρίσκονται συνεχώς στα…κυβερνητικά ραντάρ, ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στους αναποφάσιστους που ναι μεν έχουν θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στις μετρήσεις απαντούν ότι δε θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. "Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για ψηφοφόρους που τοποθετούνται στο Κέντρο. Και προκειμένου να τους προσεγγίσουμε πρέπει να αναδείξουμε τη θετική μας ατζέντα. Τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να τους τονίσουμε ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη που έχουν γίνει και τα διορθώνουμε", σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους "γαλάζιους", παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ότι στο θετικό γήπεδο δε μπορεί να…παίξει μπάλα. "Ο κ. Τσίπρας επενδύει σε έναν πόλεμο φθοράς τόσο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και εναντίον στελεχών με ιδιαίτερα καλή απήχηση. Όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Γνωρίζει τις δημοσκοπήσεις και επιχειρεί να…κοντύνει τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία στο κεντρώο κοινό. Εκεί, δηλαδή, που ο ίδιος δε κερδίζει τίποτα. Εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στο μοντέλο των περιοδειών, προβάλλοντας το έργο μας σε κάθε περιοχή", αναφέρουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ