Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 08:44

  Η κυβέρνηση "διαβάζει" τις δημοσκοπήσεις και ποντάρει στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών

  Η κυβέρνηση "διαβάζει" τις δημοσκοπήσεις και ποντάρει στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 και για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που σχετίζεται με τις παρακολουθήσεις, την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά δεσπόζει στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη χώρα να έχει εισέλθει, για τα καλά, σε μία προεκλογική περίοδο, με άγνωστο τον χρόνο ολοκλήρωσής της, αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει ένα μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής του στο μέτωπο της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, τη στιγμή που στα… γαλάζια ραντάρ βρίσκονται τα αποτελέσματα των δύο δημοσκοπήσεων, με τα οποία ολοκληρώνεται η… πολιτική εβδομάδα. 

  Ο πρωθυπουργός, που προτάσσει τις κινήσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εν μέσω μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, δομεί ατζέντα θετικών αφηγημάτων για την επόμενη ημέρα, το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύει τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, που ανοίγουν τη… βεντάλια για περαιτέρω μέτρα θωράκισης, ενώ η σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.

  "Η Ελλάδα μπορεί σήμερα με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τις έξωθεν απειλές χάριν και στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε με μεγάλες δυνάμεις, τις ίδιες συμφωνίες που ο κ. Τσίπρας απειλεί να καταργήσει. Ο Πρωθυπουργός, με τη διαπραγμάτευση την οποία έκανε, έχει κερδίσει για λογαριασμό της Ελλάδας τους περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0, που εξελίσσεται απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος, θα έχει ως συνέπεια να έχουμε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων απασχόλησης μέχρι το 2026. Αυτό το σχέδιο, αυτήν την πορεία, ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται πως μπορεί να τη σταματήσει. Φαντασιώνεται την ανάσχεση αυτή της πορείας με μια ακόμη νέα "περήφανη διαπραγμάτευση" του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέση που δεν δηλώνει μόνο άγνοια, αλλά καθίσταται και επικίνδυνη όταν διατυπώνεται δημοσίως, καθώς θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για την Πατρίδα. Αναδεικνύεται περίτρανα και εδώ, και με αφορμή τις περιοδείες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, ότι ο κ. Μητσοτάκης βαδίζει στον δρόμο της δημιουργίας, ενώ ο κ. Τσίπρας στον δρόμο της διάλυσης", σημείωσε, στην αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

  Όσα έχει πράξει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα θα βρίσκονται σε θέση πρωταγωνιστική σε αυτόν τον αγώνα δρόμου των επόμενων κρίσιμων πολιτικά εβδομάδων. Μαζί με το πλάνο της επόμενης τετραετίας για την οικονομία, την κοινωνία και τις μεταρρυθμίσεις. "Γνωρίζουμε καλά ποιο είναι το πλαίσιο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον πόλεμο της φθοράς εναντίον της κυβέρνησης, γιατί γνωρίζει ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν πρόκειται να του… βγει κάτι. Αυτό θα είναι το γήπεδο της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα. Η όξυνση και η πόλωση. Εμείς, πάντως, θα προτάξουμε τη θετική ατζέντα για το αύριο της χώρας. Τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών διεθνών κρίσεων. Τη στήριξη στους πολίτες. Και η σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη με εκείνη της κυβέρνησης Τσίπρα είναι καταλυτικά υπέρ μας", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τη στιγμή που η οικονομία και οι απαντήσεις στο ράλι των τιμών που πλήττει εκατομμύρια καταναλωτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβληματισμού της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

  Πώς διαβάζουν στην κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις

  Οι "γαλάζιοι", πάντως, στέκονται ιδιαίτερα στην πολιτική ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στη δημοσιότητα κυριαρχούν τα θέματα των παρακολουθήσεων και του πληθωρισμού που καλπάζει. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγάζουν από τις έρευνες κοινής γνώμης:

  - Καταγράφεται σταθερά η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι πολίτες στην πλειονότητά τους εκφράζουν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  - Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη και κινείται στα όρια των εκλογών του 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται σημαντικά των ποσοστών του 2019. "Από πουθενά δηλαδή δεν προκύπτει το αφήγημα του κ. Τσίπρα που προβλέπει μόνιμα και σταθερά κατάρρευση της κυβέρνησης", σημειώνουν στελέχη.

  - Από την εκτίμηση ψήφου προκύπτει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει απολύτως εφικτός.

  - Οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό κινούνται σε υψηλά επίπεδα που σε πολλές περιπτώσεις καταγράφουν ποσοστά υπερδιπλάσια του κ. Τσίπρα.

  "Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι είναι καθαρή η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα από τις εξωγενείς κρίσεις. Παράλληλα, σε όλες τις μετρήσεις καταγράφεται με σαφήνεια η αρνητική γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα και για αυτό μένει καθηλωμένος σε ποσοστά. Κι αντί στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τι κάνουν λάθος, ως συνήθως, τα βάζουν με τις δημοσκοπήσεις", αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ