Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2022 09:06

  Ο Κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει την προεκλογική περίοδο και θέτει εμφατικά τα διλήμματα της κάλπης του 2023

  Live - Ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με μία ομιλία, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα, η οποία θα μπορούσε, κάλλιστα, να τοποθετηθεί σε χρόνο κοντά στην κρίσιμη κάλπη του 2023, ο πρωθυπουργός όρισε, για μία ακόμα φορά, εμφατικά τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης, αποτυπώνοντας, παράλληλα, τη "γαλάζια" στρατηγική να επενδύσει στα θέματα της οικονομίας, της καθημερινότητας των πολιτών και της αντιμετώπισης των διεθνών κρίσεων.

  Πρόκειται για τομείς που, όπως επισημαίνουν τα "γαλάζια" στελέχη που συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Πάτρα, αναδεικνύουν την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πρωθυπουργικές αναφορές να στέκονται, κατά κύριο λόγο, στη σύγκριση των πεπραγμένων, αλλά και στο θετικό αφήγημα για το "αύριο" της χώρας, χωρίς να απουσιάζουν, βέβαια, και οι αιχμές εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, το όλο πλαίσιο της 48ωρης παρουσίας του κ. Μητσοτάκη σε ένα νομό-κλειδί για το στόχο της αυτοδυναμίας, ορίζει και τον…μπούσουλα των επόμενων μηνών.

  Ο Πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από μία πλειάδα κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, δεν αναλύει μόνο τα μείζονα ερωτήματα επάνω στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες, πίσω από το εκλογικό παραβάν. Πραγματοποιεί (και αυτό θα πράττει όσο διαρκεί το κύμα των περιοδειών του σε Αττική και περιφέρεια) ιδιαίτερη μνεία στο έργο που έχει παραχθεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας, παρουσιάζοντας, όπως σημειώνουν οι "γαλάζιοι", ένα συνολικό οδικό χάρτη παρεμβάσεων και αλλαγών.

  "Δεν υπάρχουν διπλές εκλογές παρά μόνο εθνικές εκλογές, που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσουν την επιλογή των Ελλήνων. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Μπροστά μας σε μερικούς μήνες δεν θα έχουμε μόνο μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Θα έχουμε την ύπουλη παγίδα της απλής αναλογικής. Είναι μια νάρκη στην ομαλή εξέλιξη που εκπέμπει η ακυβερνησία και νέες περιπέτειες. Για αυτό και δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσουν και θα κάνουν πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων. Δεν υπάρχει συνεπώς χώρος, ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια. Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογεννέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς.  Και σίγουρα δεν μπορεί, δεν πρέπει σε αυτή την συγκυρία, αποφάσεις, δράσεις μίας κυβέρνησης να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών. Σήμερα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την κυβερνητική παράταξη να αναφωνεί "απεταξάμην" στην ενδεχόμενη…χαλαρή ψήφο της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, για τον πρωθυπουργό ο στόχος είναι ένας. Αυτός της αυτοδυναμίας. "Ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας. Η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στην Νέα Δημοκρατία…Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι τελικά και εγγύηση για εθνική συνεργασία. Αλλά κυρίως είναι εγγύηση για μια συστράτευση. Όσων πιστεύουν, και είναι πολλοί αυτοί, πολύ περισσότεροι από όσοι θα ψηφίσουν τελικά την Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές.  Όσοι πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά και στην ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό της χώρας", σημείωσε.

  Η σύγκριση

  Όπως έχει επισημάνει, πολλάκις, το Capital.gr, σε αυτήν τη μακρά πορεία της προεκλογικής περιόδου, με άγνωστη την ημερομηνία ολοκλήρωσης του κύκλου, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα επιδιώκουν και θα προκαλούν τη σύγκριση των πεπραγμένων της τετραετίας 2019-2023 με εκείνα της περιόδου 2015-2019. "Το δίλημμα είναι: Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε σε μία πορεία ανάπτυξης η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει το εισόδημα των πολιτών, προσελκύει επενδύσεις ή θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά: των δημοψηφισμάτων, των κλειστών τραπεζών, των συνταξιούχων οι οποίοι έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ;  Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια θωράκισης της Άμυνας της χώρας ή θα αρχίσουμε να λέμε κουβέντες του αέρα, ότι θα ακυρώσουμε την ελληνογαλλική συμφωνία και δεν θα παραλάβουμε τα Rafale και τις Belharra,  όπως πρόσφατα ακούστηκε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Και τελικά ποια παράταξη και ποιος αρχηγός είναι πιο κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς; Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας;", τόνισε ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, αυτό που γίνεται συνεχώς όλο και πιο διαυγές είναι ότι η κυβερνητική παράταξη και το Μέγαρο Μαξίμου θα…ποντάρουν όχι μόνο στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην ατζέντα της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αναλυτικά για τις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την απόδοση της ανάπτυξης να δημιουργεί, όπως σχολιάζουν στελέχη, νέες δεξαμενές για τη θωράκιση της κοινωνίας, υπό τον ισχυρό αστερίσκο της δημοσιονομικής ισορροπίας. Ίσως και για αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός…κλείνει την πόρτα στις εισηγήσεις για άμεση προσφυγή σε εκλογές. Καθώς πιστεύει ότι τα αποτελέσματα που θα παράξει, στο βάθος των επόμενων μηνών η κυβερνητική πολιτική για την κοινωνία και, κυρίως, τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες, θα διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμα του ίδιου και της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ