Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 18:45

  Ν. Γιαννακοπούλου: Επιτακτική η λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών μετά και τις νέες καταγγελίες για την "Κιβωτό του Κόσμου"

  5733329
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον καθορισμός κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

  Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος επικεντρώθηκε στο ζήτημα της παιδικής κακοποίησης και τις "κοινωνικές διαστάσεις μάστιγας που φαίνεται να έχει λάβει το φαινόμενο αυτό”, τονίζοντας ότι "θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση, να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, γιατί δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μια πλήρης υποκατάσταση των κοινωνικών δομών του Κράτους, των κοινωνικών δομών και της εθνικής στρατηγικής, από οργανώσεις όπως η συγκεκριμένη.”.

  Με αφορμή δε, τις πρόσφατες καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την ΜΚΟ Κιβωτό του Κόσμου, η Βουλευτής ζήτησε την " άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών, με την ευθύνη και αρμοδιότητα των θεσμικά υπεύθυνων ανακριτικών, εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, που οφείλουν να λειτουργήσουν απερίσπαστα και με ταυτόχρονη διασφάλιση, από δευτερογενή κακοποίηση, των εμπλεκομένων παιδιών”.

  Στη συνέχεια η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο ζήτημα των επισυνδέσεων σημειώνοντας ότι "Βιώνουμε μια αρρωστημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τα συνεχή δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις, την σιωπή της Κυβέρνησης και την μη ύπαρξη κάποιου σινιάλου από την Δικαιοσύνη , ότι όλα θα διαλευκανθούν. Ότι θα υπάρξει φως στο τι ισχύει και τι όχι, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Σε κάθε περίπτωση έχει καθοριστικές πολιτικές ευθύνες ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση που οχυρώθηκε πίσω από το απόρρητο και δεν έχει δώσει μέχρι και σήμερα απάντηση γιατί παρακολουθούσαν το κινητό του Προέδρου μας αλλά και την παράλληλη προσπάθεια να παγιδευτεί το κινητό του με Predator.

  O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε και πάλι καθαρό, ότι ως ΠΑΣΟΚ επιμένουμε θεσμικά και δεν ακολουθούμε το δρόμο της συνωμοσιολογίας.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι απολύτως σαφές ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες, να ξέρουμε όλη την αλήθεια πριν τις εκλογές και ο Πρωθυπουργός να ακολουθήσει το μοναδικό δρόμο που του απομένει. Οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές. Και αυτό είναι η ευθύνη του. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με αυτό το αρρωστημένο κλίμα.”

  Καταλήγοντας δε, η Βουλευτής αναφορικά με το φερόμενο νομοσχέδιο δήλωσε ότι " Κατά την Οδηγία ρυθμίζονται ζητήματα για τους δημιουργούς και την προστασία των δικαιωμάτων τους, νομοθετικά κενά στο χώρο του διαδικτύου, συμβάλλοντας έτσι και στην επίτευξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς. Πρόκειται στην ουσία για ένα αρκετά τεχνικό νομοσχέδιο, σημαντικό όμως και πολυαναμενόμενο για τους δημιουργούς.

  Σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κόσμο παρέχεται και ρυθμίζεται η δυνατότητα των δημιουργών να λάβουν μερίδιο από τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι πλατφόρμες, πχ Google, Facebook, Twitter, από την εκμετάλλευση του έργου τους, που αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις και επιμένουν για "ελεύθερες διαπραγματεύσεις" γνωρίζοντας ότι σε μια τέτοια συμφωνία θα είχαν τη θέση του ισχυρού.

  Δίκαιο και σωστό να υπάρξει ρύθμιση. Γιατί οι δημιουργοί διεθνώς είναι το αδύναμο μέρος στις συμβάσεις και οι πλατφόρμες έχουν καταφέρει να τους καταστήσουν ακόμη πιο αδύναμους. Τους επιβάλλουν να υπογράφουν συμβάσεις στις οποίες εκχωρείται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους σ’ αυτές, εκμεταλλευόμενες τη θέση τους.

  Γι’ αυτό και το πλαίσιο της συλλογικής διαχείρισης που εισάγει το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. ”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ