Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 20:24

  Κ. Χατζηδάκης: Δεν μας αντιπροσωπεύει η πολιτική της ακινησίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το δίλημμα, αν θα πρέπει να μείνουμε στάσιμοι, απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, με κίνδυνο η απόσταση που μας χωρίζει με τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη να αυξηθεί, ή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αρχικά για να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, και στη συνέχεια για να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί στην αγορά εργασίας, έθεσε ο Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τον τίτλο "Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας", το οποίο συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

  Απαντώντας ο Yπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι οπαδός της ακινησίας, ενώ ανάλογα μηνύματα πέρασε στο κοινό της εκδήλωσης και η Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Lilian Tschan, η οποία επέμεινε στην άποψη ότι η οικονομική ανάπτυξη έρχεται μέσα από την καινοτομία.

  Ειδικότερα, ο Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τον χαιρετισμό του στο τρίτο πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο "Εργασία – Ευελιξία, ψηφιακός μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα εξασφαλίζουν βιωσιμότητα" - Best Practices από τη Γερμανία και την Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε μια περίοδο έντονων αλλαγών με άγνωστες διαστάσεις σε διάρκεια και βάθος. Στις εδραιωμένες παγκόσμιες μεγάλες τάσεις ("megatrends”) όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά από κρίσεις, που λειτουργούν καταλυτικά και επιταχύνουν τις εξελίξεις. Μιλάω βέβαιά για την πανδημική κρίση αρχικά και τώρα την γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση" ανέφερε ο Υπουργός.

  Σχολιάζοντας το πώς προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, ώστε, όπως είπε, να εξασφαλίσουμε ότι όχι μόνο θα υπάρχουμε αύριο, αλλά θα είμαστε και σε καλύτερη θέση σε σχέση με τώρα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι "μια επιλογή είναι να περιχαρακωθούμε στο χθες, προσπαθώντας να εμποδίσουμε τις εξελίξεις ή κάνοντας μόνο αποσπασματικές και επιδερμικές αλλαγές. Αυτή είναι η προσέγγιση που επιλέγουν οι οπαδοί της ακινησίας. Δεν δίνει ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα", ανέφερε και πρόσθεσε: "Όταν η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το όραμά μας, δεν ήταν απλώς να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά να την καταστήσουμε πρωτοπόρο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις".

  Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε, θεσπίσθηκε ο νόμος για την προστασία της εργασίας. "Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, διότι το ελληνικό εργατικό δίκαιο ήταν απαρχαιωμένο. Έδινε απαντήσεις του 20ου αιώνα στα προβλήματα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ο νόμος απαντά στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, (όπως η επέκταση της τηλεργασίας και των ψηφιακών τεχνολογιών και η αναζήτηση περισσότερης ευελιξίας από την νέα γενιά), ισορροπώντας παράλληλα ανάμεσα στην ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης και στην ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων".

  Σύμφωνα με τον Υπουργό, "προωθήθηκαν και πολιτικές για την επαγγελματική κατάρτιση και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η διπλή ψηφιακή και πράσινη μετάβαση έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο βασίζεται στην συνεχή επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτός είναι ο λόγος που επενδύσουμε, για πρώτη φορά, πάνω από 1 δις σε σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης, σε ψηφιακές, πράσινες και άλλες σύγχρονες δεξιότητες με μεγάλη ζήτηση. Από τα οποία θα ωφεληθούν πάνω από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Παράλληλα όμως, με το νόμο Δουλειές Ξανά αναβαθμίζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης κατάρτισης διασφαλίζοντας ότι δεν θα λειτουργεί πλέον ως υποκατάστατο επιδομάτων – όπως συχνά συνέβαινε στο παρελθόν – και ότι τα χρήματα θα πιάνουν τόπο".

  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ένα δίλημμα: "Θα μείνουμε στάσιμοι, απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, με κίνδυνο η απόσταση που μας χωρίζει με τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη να αυξηθεί; Ή θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αρχικά για να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, και στη συνέχεια για να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί;"

  Η Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Lilian Tschan, κατά τον χαιρετισμό της ανέφερε ότι "η οικονομία και η κοινωνία υφίστανται μετασχηματισμό εκ των βάθρων. Οι προκλήσεις είναι ποικίλες και πολύπλοκες. Για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές, χρειαζόμαστε και καινοτομίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ευημερία και οικονομική ανάπτυξη. Εμείς, ως Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εστιάζουμε στην στήριξη των εργαζομένων σε έναν μεταβαλλόμενο εργασιακό κόσμο. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε με την παροχή στοχευμένων μέτρων επιμόρφωσης και περαιτέρω κατάρτισης να διασφαλίσουμε ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν την εργασία του αύριο".

  Μιλώντας κατά τη διάρκεια του τρίτου πάνελ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Jungheinrich Hellas Ltd, κα Έλενα Καλλονά, στάθηκε στο ζήτημα της αφομοίωσης των αλλαγών που επέρχονται κατά τη διαδικασία μετασχηματισμού ενός εταιρικού οργανισμού. Όπως είπε, βασικό στοιχείο είναι η επανάληψη των διαδικασιών ώστε κάθε νέο στοιχείο κάθε νέα εφαρμογή να αφομοιώνονται από όλους τους εργαζόμενους. "Τίποτα δεν είναι γρήγορο, απαιτείται χρόνος και υπομονή ώστε να επιτευχθεί ο μετασχηματισμούς του οργανισμού. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ταυτοχρόνως δύο πράγματα. Να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις αλλαγές ώστε να μπορούμε να της αποδεχτούμε και να προσαρμοστούμε τον ταχύτερο δυνατό χρόνο, αλλά και να έχουμε κλειστά τα αυτιά μας σε όσους δεν επιθυμούν τις αλλαγές", σημείωσε.

  Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz Hellas, κα Φιλίππα Μιχάλη, υποστήριξε ότι καινοτομία δεν είναι μόνο τεχνολογία, είναι και τα πολλά μικρά, καθημερινά, θέματα κάθε επιχείρησης. Οι οργανισμοί οφείλουν να τα προσδιορίσουν και να τα αφομοιώσουν, είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στο πώς μια εταιρεία μπορεί να υλοποιήσει επιτυχώς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, σημείωσε ότι απαιτούνται η ορθή επικοινωνία, συγκεκριμένα εργαλεία ώστε οι εργαζόμενοι να συνεργαστούν σε ένα υβριδικό περιβάλλον, η εκπαίδευση στην πιο απλή αλλά και πιο σύνθεση μορφή της και η μεταφορά γνώσης μεταξύ των εργαζομένων.

  Η Head of Public Sector της Google Cloud Greece, κα Βικτωρία Καλφάκη, σημείωσε ότι "οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αλλάξουν και να αποδεχθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα στελέχη έχουν χρέος να εστιάσουν στον πελάτη και να εντοπίσουν το τι ακριβώς τον απασχολεί ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα. Για να ξεπεράσουμε τις οποίες αντιδράσεις που είναι λογικό σε ένα βαθμό να υφίστανται, καλούμαστε να εφαρμόσουμε ειδικά μοντέλα προσαρμογής, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ομάδες που αναλαμβάνουν τις προσαρμογές, δουλεύουν από κοινού".

  Η  Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της Alpha Bank, κα Φραγκίσκη Μελίσσα, αναφερόμενη στη διαδικασία μετασχηματισμού της τράπεζας, τόνισε ότι μόνο το 2022 άνοιξαν 300 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες στις νέες τεχνολογίες. Όπως εξήγησε, "σήμερα, απαιτούνται διαφορετικές δεξιότητες και για το λόγο αυτό η τράπεζα δημιούργησε έξι νέες ακαδημίες για την προσαρμογή των εργαζομένων στα νέα δεδομένα. Υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στις θέσεις και τις δεξιότητες στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι εργαζόμενοι. Πολλές είναι, επίσης, οι λειτουργίες που έχουν αντικατασταθεί από το AI, ενώ δεν λείπουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές", συμπλήρωσε.

  Τη συζήτηση συντόνισε η κα Ευαγγελία Σιάχου, Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τον κεντρικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια για την Ελλάδα και την Κύπρο του Germany Trade and Invest.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ