Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 07:42

  Αθήνα και Άγκυρα στο… κόκκινο: Σκληρή απάντηση Κ. Μητσοτάκη στις νέες προκλήσεις Ερντογάν

  Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ποτέ δεν προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τη διεθνή κοινότητα απέναντί του σε αυτό το κρεσέντο των απειλών, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να…απλώσει τις προκλήσεις που περιφέρει εντός και εκτός των συνόρων της γείτονος εναντίον της Ελλάδας σε…σκηνικό Πράγας. Απομονωμένος, λόγω των αναθεωρητικών εξάρσεων και της ρητορικής αποχαλίνωσης, μετά και τα ηχηρά σήματα που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε απρόκλητα τη χώρα μας στο δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, για να λάβει την άμεση απάντηση του κ. Μητσοτάκη. "Σταμάτα να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών...", ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

  Το βαρομετρικό χαμηλό που πλήττει τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας έκανε την εμφάνισή του και στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να βρέθηκαν στον ίδιο χώρο για τις εργασίες της Συνόδου, ωστόσο μεταξύ τους δεν υπήρξε καμία χειραψία και κανένας διάλογος, έστω και τυπικός. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με υπαιτιότητα της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα είναι ότι στη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκαν σε εντελώς διαφορετικά σημεία, ενώ απέφυγαν να διασταυρωθούν και να συναντηθούν ακόμα και στα…πηγαδάκια των συζητήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έσπευσε από νωρίς και μέσω των δηλώσεών του, να δείξει και πάλι στην Άγκυρα το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. "Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη", σημείωσε, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου.

  Προκλήσεις και άμεσες απαντήσεις

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας… άπλωσε περαιτέρω το χαλί του προκλητικού βερμπαλισμού του, στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών. Στο τέλος της παρέμβασής του απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Παράλληλα, διεμήνυσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι, αντι να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως πράττουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου ο πρόεδρος της Τουρκίας δε βρήκε ευήκοα ώτα για τις θέσεις και τις κατασκευές που προσπαθεί να δημιουργήσει. Αντίθετα, βρέθηκε αντιμέτωπος με συστάσεις να σταματήσει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας αλλά και του διεθνούς δικαίου. Όπως επισημαίνει, παράλληλα, η ελληνική πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε και τοποθετήθηκε με ψύχραιμο αλλά και αποφασιστικό λόγο, ενώ το πνεύμα της απάντησης του ήταν στη λογική της παρέμβασης στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Καμία ανοχή σε απειλές. Διάθεση για συζήτηση.

  Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το δείπνο, ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να χαμηλώνει κάπως τους τόνους όσον αφορά στη διατύπωση "θα έρθουμε νύχτα”, υποστηρίζοντας ότι είναι μία έκφραση που έχει γενική εφαρμογή και αφορά όσους "επιτίθενται" στην Τουρκία και άρα δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να παρουσιάσει τη γείτονα ως μία φιλειρηνική δύναμη που δεν επιθυμεί εντάσεις με τους γείτονές της και σέβεται την κυριαρχία τους, σε αντίθεση με την επιθετική ρητορική που επιλέγει όταν ομιλεί σε τουρκικό έδαφος. Έριξε δε ευθύνες και στην Ευρώπη, την οποία κάλεσε να μην στηρίζει "παράνομες" δραστηριότητες, ενώ μέσα σε όλα αυτά δεν υποχώρησε από την απειλή να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. "Αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν στα μάτια των ευρωπαίων ηγετών", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν σηκώσει αυλαία η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των "27" στην τσεχική πρωτεύουσα, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ