Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 15:27

  Βουλή: Δεκτή από την αρμόδια Επιτροπή η συμφωνία για αεροπορικές Μεταφορές μεταξύ ΕΕ-Κατάρ

  5666081
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της αφενός και του Κατάρ αφετέρου.

  Η κύρωση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, με την υπερψήφιση της από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

  Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η Συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, τόνισε ότι είναι προς όφελος της χώρας και των πολιτών και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικότερα κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια.

  Ο γενικός εισηγητής τής ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης έκανε λόγο για "αναγκαία Συμφωνία που αναβαθμίζει τις σχέσεις της Ελλάδος με το Κατάρ και ενισχύει το τουριστικό και επενδυτικό περιβάλλον της ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον εκσυγχρονισμό και την ευελιξία στην εκτέλεση των εμπορικών αερομεταφορών".

  Όπως είπε, "σε μία περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και περιφερειακής αστάθειας, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος εταίρος που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης".

  "Η συνεργασία μας με το Κατάρ στηρίζεται στο άνοιγμα της αγοράς και στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων και θα έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία της χώρας. Σε ένα τόσο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει απλώς παρατηρητής", κατέληξε.

  Θετική στο νομοσχέδιο δήλωσε και η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία που υπεγράφη στο Λουξεμβούργο μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ τον Οκτώβριο του 2021, συμβάλει σημαντικά στη συνολική ενίσχυση των αεροπορικών σχέσεων ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ αποκτά ενεργότερο και δυναμικότερο τουριστικό και εμπορικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου.

  Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας χαρακτήρισε "σημαντικές, επιβεβλημένες και αναγκαίες τις συμβάσεις που ενισχύουν τις διεθνείς συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο", τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδος είναι καίριος λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης ενώ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

  Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τάχθηκε κατά της Συμφωνίας, που όπως είπε, "η αναβάθμιση της αεροπορικής συνεργασίας, το μόνο που λαμβάνει υπόψη της, απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, είναι οι μεγάλοι άγριοι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί".

  "Τα οφέλη που προσδοκεί η ελληνική αστική τάξη από τις αερομεταφορές είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τον λαό. Ο ελληνικός λαός δεν είναι στους ωφελημένους τέτοιων συμφωνιών με το Κατάρ, που είναι μεν μια υπολογίσιμη δύναμη αλλά μην ξεχνάμε ότι κυβερνάται από ένα φεουδαρχικό καθεστώς", σημείωσε.

  Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτηματικά που παραμένουν ως προς τα κριτήρια για την επικύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Κατάρ και ΕΕ στον τομέα των αερομεταφορών αλλά και ως προς τα οφέλη της χώρας μας, με δεδομένο ότι διατηρεί στενή σχέση με τη Τουρκία.

  Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει και θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα στην Ολομέλεια.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ