Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Οκτ-2022 08:00

  Ο "καθαρός" πολιτικός διάδρομος και οι κινήσεις Μητσοτάκη

  Ο "καθαρός" πολιτικός διάδρομος και οι κινήσεις Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ο "γαλάζιος" στόχος έχει τεθεί όσον αφορά την εθνική κάλπη του 2023. Η αυτοδυναμία, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετείται στην προμετωπίδα της στρατηγικής του επόμενου κρίσιμου διαστήματος, με τον κομματικό μηχανισμό της οδού Πειραιώς να ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς και τον πρωθυπουργό να έχει αναφερθεί στα μεγάλα διλήμματα επί των οποίων θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς.

  Κινήσεις στη σκακιέρα

  Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθηση για το θετικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης. "Πιστεύω ότι μπαίνουμε στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος. Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Και πιστεύω ότι, όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε", σημείωσε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

  Ο... καθαρός πολιτικός διάδρομος για το προσεχές εννιάμηνο έχει χαραχθεί, με τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού κύκλου. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει εστιασμένη την προσοχή του στην αντιμετώπιση των απανωτών γεωπολιτικών και ενεργειακών κρίσεων, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί Νο 1 προτεραιότητα, ενώ σε χρόνο παράλληλο θα ξετυλίγεται ένας ευρύ πλέγμα επικοινωνίας των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και των επόμενων προτεραιοτήτων της "γαλάζιας" ατζέντας, μέσα από συνεχείς περιοδείες του κ. Μητσοτάκη σε Αττική και περιφέρεια. 

  Οι προτεραιότητες

  Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως ενημερώνεται το "Κ", ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ειδικές κατευθύνσεις στους στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκέψεων, το οποίο θα καλύψει ολόκληρη την επικράτεια. 

  Η πρώτη φάση των πρωθυπουργικών περιοδειών θα ξεκινήσει μέσα στις προσεχείς ημέρες, ο ορίζοντας φτάνει μέχρι και την εκλογική αναμέτρηση του 2023, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν γεωγραφικές περιοχές-κλειδιά για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Όπως, για παράδειγμα, η Αχαΐα, η Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη. Ταυτόχρονα, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα στις συνοικίες όπου η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη να αυξήσει τα ποσοστά της. Σε χρόνο παράλληλο με τις περιοδείες Μητσοτάκη θα υπάρχουν συναντήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ανά περιφέρεια και δήμο. Η οδός Πειραιώς και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, "τρέχουν" εδώ και μεγάλο διάστημα ένα ντεμαράζ επισκέψεων, με τις "γαλάζιες" κινήσεις να κορυφώνονται όσο... κονταίνει ο ορίζοντας της εθνικής κάλπης. 

  "Ο χρόνος των εκλογών είναι ξεκάθαρος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Την ίδια στιγμή, απόλυτα ξεκάθαρο είναι και το εκλογικό σύστημα, με την προσοχή μας να στρέφεται στις περιοδείες του πρωθυπουργού, αλλά και στις κομματικές εκδηλώσεις", σχολιάζουν στελέχη. 

  Μέσα σε αυτό το τέμπο, πληθαίνουν στην κομματική ατζέντα οι κινήσεις που σχετίζονται με την ετοιμότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των παραγόντων της οδού Πειραιώς. Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η "γαλάζια" ομάδα των βουλευτών, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αναλυθούν στρατηγικές, ατζέντα και επιδιώξεις του επόμενου διαστήματος, ενώ ηχηρό μήνυμα ενότητας θα εκπέμψει και η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτή θα δώσουν το "παρών" ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και οι γραμματείς του κυβερνώντος κόμματος.

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό της εσωτερικής ετοιμότητας, σημαντική θέση καταλαμβάνουν και οι κινήσεις που θα εξελίσσονται συνεχώς, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να διευρύνει τις... δεξαμενές των ψηφοφόρων της, μέσα από την προσέγγιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της οδού Πειραιώς, αλλά και των κυβερνητικών πολιτικών, βρίσκονται οι νέοι, ο αγροτικός κόσμος, η μεσαία τάξη και οι πλέον ευάλωτοι πολίτες, με τις μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται ή βρίσκονται σε φάση προγραμματισμού να έχουν στο... DNA τη στήριξή τους. "Παρά το δυσμενές περιβάλλον, η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Η ανεργία υποχωρεί. Το μέσο εισόδημα, παρά τις δυσκολίες, παρά τους μισθούς οι οποίοι είναι ακόμα χαμηλοί, στηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε. Σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη... Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι Έλληνες το αντιλαμβάνονται, το συμμερίζονται και αυτό είναι κάτι το οποίο καταγράφεται και σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης", έσπευσε να σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου. 

  Ο "απόλυτα εφικτός" στόχος

  Στο κυβερνητικό "στρατόπεδο" διαβάζουν, στο μεταξύ, με ικανοποίηση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά το πρώτο πολιτικό ορόσημο της χρονιάς. Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  Όπως σχολιάζουν στελέχη, όλες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι η δυσκολία της κυβέρνησης εντοπιζόταν χρονικά στις αρχές της άνοιξης. Όταν και οι... Συμπληγάδες της ενεργειακής κρίσης χτυπούσαν με σφοδρότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. "Με την παρουσίαση και την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη στήριξη της κοινωνίας παρατηρούμε ότι ξεκίνησε η αντιστροφή της δυσαρέσκειας που υπήρχε για την κυβέρνηση. Και η αντιστροφή αυτή δεν επηρεάστηκε από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αυτή η τάση ανόδου των ποσοστών της κυβέρνησης συνεχίστηκε και μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός για εμάς", αναφέρουν. 

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ