Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 07:51

  Η τέλεια ενεργειακή καταιγίδα για την Ευρώπη και τα νέα... καμπανάκια Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

  Η τέλεια ενεργειακή καταιγίδα για την Ευρώπη και τα νέα... καμπανάκια Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία εβδομάδα πριν το πρώτο μεγάλο…φθινοπωρινό ραντεβού των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα και τη στιγμή που όλα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της…τέλειας ενεργειακής καταιγίδας, με την οποία θα έρθουν αντιμέτωπα τα κράτη-μέλη τους επόμενους μήνες, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κρούει…καμπανάκια στις Βρυξέλλες.

  Η άμεση ανάγκη να προκύψουν σαφείς απαντήσεις σε ένα μείζον ζήτημα, όπως αυτό του ράλι των τιμών που ταλανίζει τις οικονομίες των "27" γίνεται όλο και πιο επιτακτική, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο τις ελληνικές προτάσεις για επιβολή πλαφόν συνολικά στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Και τα…καμπανάκια της Αθήνας, αυτή τη φορά ήχησαν μπροστά σε ένα ακροατήριο από ολόκληρη την Ευρώπη. Την ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδριάζει στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, έχοντας ως αιχμή στην ατζέντα τις προκλήσεις στο μέτωπο της ενέργειας.

  "Όλοι έχουμε θέσει σε εφαρμογή γενναία προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική  απάντηση όσον αφορά το πρόβλημα της ενέργειας. Η Ελλάδα ασκεί ενεργά πιέσεις, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Και κερδίζει αυξανόμενη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική "δύναμη πυρός” που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την Ευρωπαϊκή ‘’δύναμη πυρός’’ μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, στην ομιλία του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ. Τα ζητήματα της ενέργειας και οι απαντήσεις που πρέπει να δώσου συνολικά οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στην αιχμή των συζητήσεων και όταν οι κάμερες αποχώρησαν μετά τις πρώτες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε διεξοδικά το ελληνικό σχέδιο που έχει προταθεί στην Κομισιόν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, να στέκεται ιδιαίτερα στην απειλή του λαϊκισμού, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε. "Όταν θα σκέφτεστε και όταν θα συζητάτε για τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στο ζήτημα του πληθωρισμού, παρακαλώ προσθέστε στη συζήτηση, ιδέες και σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε να συντονίσουμε την ευρωπαϊκή μας απάντηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, γιατί αυτό είναι το "νούμερο ένα” πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χειμώνα", ήταν το μήνυμά του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

  Συντονισμένες κινήσεις

  Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της γεωπολιτικής-οικονομικής και ενεργειακής ρευστότητας για την Ευρώπη των "27", η Αθήνα συντονίζει τις κινήσεις της με μεγάλες πρωτεύουσες, πριν το... ραντεβού της Πράγας, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα και ακόμα 14 χώρες της Ένωσης υπογράφει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται η παρουσίαση πρότασης για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου Ενέργειας, με την ελληνική πρωτεύουσα να προτείνει, παράλληλα, τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Η Ελλάδα προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου, στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται, με βάση την κατανάλωση του 2021, ότι θα αποφέρει ετήσια έσοδα εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

  -Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.

  -Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.

  -Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

  -Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.

  -Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

  Διαβάστε ακόμη

  * Ανάρτηση Κ. Μητσοτάκη για την επιστολή 15 κρατών-μελών της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ