Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Σεπ-2022 08:42

  Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για πειστικό λόγο στο Κέντρο

  5682197
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Επιτυχής κρίνεται από τον "Όλον ΣΥΡΙΖΑ" (με εξαίρεση ίσως κάποιους... αψίκορους που επιθυμούσαν τον Αλέξη Τσίπρα πιο μπρουτάλ σε αντιμητσοτακικό λόγο) η επίσκεψη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιολίτευσης στη ΔΕΘ, με αιχμή τον προγραμματικό του λόγο.

  Πρόγραμμα

  Επιβεβαιώθηκαν υπ' αυτή την έννοια όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που συνέκλιναν στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως στρατηγική επιλογή να μην αναλωθεί σε κριτική προς την κυβέρνηση και όχι σε τέτοια έκταση τουλάχιστον ώστε αυτή να "καπελώσει" το σημαίνον: Είστε απερχόμενοι, το θέμα είναι να αναλύσουμε εμείς διεξοδικά τις προτάσεις μας προς τους Πολίτες.

  Ακολούθησε σκληρό μπρα-ντε-φερ με την Κυβέρνηση για το ύψος της κοστολόγησης των μέτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγάλων παικτών να επιβεβαιώνει ακριβώς τούτο: Είτε με απλή αναλογική είτε με την κάλπη (ή κάλπες) που θα ακολουθήσουν, το "παιχνίδι" είναι για δ;yο: Μητσοτάκη- Τσίπρα, ανεξαρτήτως των διεργασιών-συμμαχιών που θα κληθούν (ή και όχι) να συγκροτήσουν αμφότεροι.

  Το θέμα των μεσαίων στρωμάτων-μεσαίας Τάξης άλλως των "μετακινούμενων", που αναδεικνύουν τις κυβερνήσεις, ήταν προαναγγελθέν από την Κουμουνδούρου πως θα κυριαρχήσει στο βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση του κυβερνητικού του προγράμματος. Το ζήτημα πια είναι το στοίχημα όχι της επεξεργασίας των προτάσεων αλλά της εισδοχής τους στα κοινά που απασχολούν –παγίως– τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Το εκλογικό παιχνίδι παίζεται στο Κέντρο. Εκεί όπου μέχρι πρότινος ο Κ. Μητσοτάκης (βοηθούντων και κεντρώων στελεχών προερχόμενων από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ) είχε την απόλυτη πολιτική κυριαρχία.

  Την υπεροχή εξακολουθεί να τη διατηρεί ο πρωθυπουργός κατά τα δημοσκοπικά φαινόμενα αλλά με Α. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη να διεκδικούν μερτικό (σε συνδυασμό με τις υποκλοπές που "πάγωσαν" συμμαχίες των τελευταίων ετών), ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές της άνοιξης είναι και πυκνός πολιτικά και άδηλος.

  Εκεί είναι που θα επιχειρήσουν Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ να "παίξουν τα ρέστα τους": Να γυρίσουν όχι μόνον ρητορικά τη σελίδα και να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά να άρουν τις ισχυρές επιφυλάξεις που διατηρεί ακόμη αυτή η μερίδα του εκλογικού Σώματος απέναντι στο ενδεχόμενο επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

  Αυτή είναι και η μείζων προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα: Να κωδικοποιήσει-εκλαϊκεύσει τις προτάσεις του ώστε να "περάσουν" στην Κοινωνία και να πείσει παράλληλα τους δυσαρεστημένους από τα κυβερνητικά πεπραγμένα πως όχι μόνον έχει τη βούληση να υλοποιήσει όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η υλοποίησή τους δεν θα μπλέξει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

  Ψηφοδέλτια

  Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, από τα μηνύματα που εξέπεμψε φάνηκε ότι έχει εμπεδώσει πλήρως όχι μόνο τα "κενά" του κόμματός του αλλά και το γεγονός ότι δεν ισχύει εδώ και πολύ καιρό (τα τελευταία χρόνια πάντως σίγουρα) η λογική του συγκοινωνούντος δοχείου: Ήτοι δεν λειτουργεί πλέον το μεταμνημονιακό εκλογικό Σώμα με την παβλωφική λογική προηγούμενων εποχών: "Να φύγουν αυτοί και βλέπουμε". Άλλως, η ματαίωση-απογοήτευση από την κυβέρνηση σε επιμέρους ζητήματα, ουδόλως σημαίνει αυτόματη κεφαλαιοποίηση από το αντίπαλον δέος.

  Στο πεδίο αυτό εντάσσεται –όσο και αν στην Κουμουνδούρου αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις– και η σπουδή του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, να προαναγγείλει "εκπλήξεις" τόσο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην επιλογή των προσώπων για τη συγκρότηση της "προοδευτικής κυβέρνησης" στην οποία απερίφραστα επενδύει.

  Η "βιτρίνα" της Κουμουνδούρου χρειάζεται ανανέωση και το σχήμα με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές ο κ. Τσίπρας ως "κυβερνητική του ομάδα", είναι δεδομένο πως απαιτεί ρετούς. Εξού και προέβη στη σύσταση του think tank των τεχνοκρατών-συμβούλων του, από όπου είναι επανειλημμένως καταγεγραμμένο ρεπορταζιακά, θα αρδεύσει και πρόσωπα-υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κυβέρνησή του.

  Πρακτικώς, οι "προτάσεις" προς τον πρόεδρο του κόμματος από τη γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, είναι ολοκληρωμένες με την προεργασία να έχει προηγηθεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ανακοινώσεις για κάποιες υποψηφιότητες αναμένονται προσεχώς, προκειμένου να ξεκινήσουν οι υποψήφιοι να μπαίνουν στην "προεκλογική κούρσα".

  Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, το ζήτημα αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δρομολογείται να συνεδριάσει επ' αυτού, εν ευθέτω χρόνω.

  * Aναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί


   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ