Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Σεπ-2022 19:45

  Κ. Μητσοτάκης από Νέα Υόρκη: "Δύσκολο να αποκατασταθεί η σχέση μας με την Τουρκία όσο συμπεριφέρεται έτσι"

  Κ. Μητσοτάκης από Νέα Υόρκη: "Δύσκολο να αποκατασταθεί η σχέση μας με την Τουρκία όσο συμπεριφέρεται έτσι"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα αποκατασταθεί όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα όσα προκλητικά ανέφερε πριν από λίγες ημέρες από το ίδιο βήμα ο Ταγίπ Ερντογάν.

  "Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοιδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν τρία χρόνια του είχα πει (σ.σ.: αναφέρεται στον Τ. Ερντογάν) να κάνουμε μια νέα αρχή. Δύο μήνες μετά υπέγραψε ένα παράνομο σύμφωνο με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα αν δείτε τον χάρτη. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών τον Μάρτιο του 2020, αμφισβήτηση των νησιών μας, αυτή δεν είναι εποικοδομητική προσέγγιση", είπε ο πρωθυπουργός.

  Και συνέχισε: "Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα αποκατασταθεί όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία".

  Αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την πλευρά του είναι πάντα ανοιχτός στο να λύσει τα πρόβληματα με διάλογο αλλά "ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και πάντα καταλήγαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θιάλασσας. Υπάρχουν τρόποι να λύσουμε τις διαφορές μας, αλλά δεν λύνεις τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων και την εμπρηστική ρητορική".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ