Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 08:28

  Κ. Μητσοτάκης: Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας

  Κ. Μητσοτάκης: Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.04

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Νέα μηνύματα προς την ηγεσία της Τουρκίας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  "Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κρεσέντο δηλώσεων και τοποθετήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια...Είμαστε καταδικασμένοι, με την καλή έννοια, να συνυπάρχουμε με την Τουρκία...Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ξέρουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε...Δεν εκτιμώ ότι από τη μία στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή την καθημερινή ένταση και το δηλητήριο...", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Sfera. 

  Στο μεταξύ, διπλωματία, επενδύσεις και ενέργεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσει το "παρών" στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  Σε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων, σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αλλάζει δεδομένα και σταθερές δεκαετιών, ο κ. Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα έχει μία ακόμα ευκαιρία, σε διεθνές επίπεδο, να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας σε μία ευαίσθητη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.

  Σημείο-αιχμή της τετραήμερης πρωθυπουργικής παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελεί η ομιλία που θα απευθύνει, την ερχόμενη Παρασκευή, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

  Και, από το βήμα της, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για τις δυτικές δημοκρατίες, αλλά και τη θέση της χώρας μας, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ομιλίας του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός:

  -Θα τονίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

  -Θα επισημάνει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται, μέσω στρατηγικών κινήσεων, σε κόμβο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη.

  -Θα σημειώσει ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος.  

  -Θα αναδείξει τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της Ελλάδας, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

  -Θα πραγματοποιήσει ειδική αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, σε μία συγκυρία που η Δύση έμπρακτα έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό, την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων, ενώ η ηγεσία της γείτονος χαράσσει συνεχώς ρότα λόγω και έργω νέο-οθωμανικής αποχαλίνωσης.

  "Εκείνο το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και κυρίως αδιέξοδο, είναι οι ρητορικοί παροξυσμοί και η καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου, της Ιστορίας, των Διεθνών Συμβάσεων.

  Και αυτό που βλέπουμε συνεχώς, με διάφορα περιστατικά να το επιβεβαιώνουν, είναι ότι όσο αποχαλινώνεται η ρητορική προκλητική της Τουρκίας, τόσο χαλυβδώνεται η πίστη της διεθνούς κοινότητας ότι εδώ έχουμε έναν προβληματικό εταίρο, έναν προβληματικό σύμμαχο, έναν προβληματικό γείτονα, που, σε μία περίοδο που η διεθνής κοινότητα έχει τοποθετηθεί με πολύ καθαρό τρόπο έναντι του αναθεωρητισμού, εξακολουθεί να φλερτάρει με τέτοιου είδους πρακτικές.

  Είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό από τη διεθνή κοινότητα -νομίζω αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας, αποδεικνύεται παντού- και σε καμία περίπτωση, προφανώς, ούτε τρομοκρατεί, ούτε τρομάζει, αλλά ούτε και παρασύρει τη χώρα μας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

  Επαφές για οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις

  Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη δεν ετεροκαθορίζεται από τα κύματα του τουρκικού αναθεωρητισμού, αλλά στοχεύει, σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, να φέρει στην πρώτη γραμμή μία Ελλάδα που αλλάζει και μετατρέπεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός  θα έχει συναντήσεις με επενδυτές εκπροσώπους hedge funds, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, τους οποίους "θα ενημερώσει για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας".

  Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν, όπως είναι αναμενόμενο και τα μείζονα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, τη στιγμή που η Αθήνα εκπέμπει απανωτά σήματα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη να δοθούν ολοκληρωμένες απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τις οικονομίες των "27" κρατών-μελών.

  "Ο πρωθυπουργός και στην Νέα Υόρκη, στις επαφές του με ξένους ηγέτες και σε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας του με ομολόγους του, προφανώς και θέτει το ζήτημα αυτό στην ατζέντα των συζητήσεων, έχοντας ως οδικό χάρτη τις προτάσεις και την προσέγγιση που έχει κάνει εδώ και αρκετό καιρό και μαζί με άλλους ηγέτες.

  Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε  να ζητάμε, να συμβάλλουμε και να περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις, που θα δώσουν παραπάνω δυνατότητες στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στην ενέργεια συνολικότερα", ανέφερε ο κ. Οικονόμου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ