Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Σεπ-2022 09:29

  Τα τρία ορόσημα των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τα σήματα της κυβέρνησης

  LIVE: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη - von der Leyen για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 'Ελλάδα 2.0'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία κρίση στο μέτωπο της ενέργειας που δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας στα 27 κράτη-μέλη. Τρία ορόσημα προκειμένου η Ευρώπη να βρει ισορροπίες και απαντήσεις που θα περιορίσουν το…ράλι των τιμών, ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.

  Η Αθήνα που συνεχίζει να κινείται σε μέτωπο δημιουργίας συμμαχιών, μπροστά στα…επερχόμενα ραντεβού των ηγετών στις αρχές και τα μέσα Οκτωβρίου. Και ο χρόνος που κυλάει για τις Βρυξέλλες που…τρέχουν για να προλάβουν, αναζητώντας κοινό βηματισμό πριν η μέγγενη σφίξει για τα καλά εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις.

  Η κυβέρνηση είδε τις προτάσεις που κατέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κρατάει στην πρώτη γραμμή τα σημεία που έχει προτείνει ο πρωθυπουργό προς τους ομολόγους του και πλέον στρέφει την προσοχή της στις κρίσιμες συναντήσεις που έπονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αρχή θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

  Ημέρα που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπονται δύο ακόμα σημεία στον ορίζοντα. Η άτυπη Σύνοδος των "27" ηγετών στην Πράγα και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

  Τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη να προκύψουν, μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, κοινές απαντήσεις σε ένα κοινό πρόβλημα των κρατών-μελών είναι, σχεδόν, καθημερινά. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία με τον πρόεδρο Μακρόν, όπως πράττει σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένεται ότι θα συνεχίσει τις επαφές με ομολόγους του.

  Τα κυβερνητικά σήματα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ήρθαν, εκ νέου, στο προσκήνιο σε σκηνικό ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, όπως και τα επόμενα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

  "Μπορώ να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια για τον δύσκολο χειμώνα ο οποίος έρχεται. Αυτό αφορά και την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Όπως ξέρετε, επικρέμεται πάντα η απειλή της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.

  Αυτό θα σήμαινε μία διακοπή, ουσιαστικά, της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, από τον οποίο προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο η χώρα μας. Έχουμε φροντίσει να έχουμε ήδη δεσμεύσει επαρκή φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

  Έχουμε φροντίσει να διπλασιάσουμε την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, έτσι ώστε να υποδεχόμαστε περισσότερα τέτοια φορτία και να εισέρχονται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες για να μειώσουμε συνολικά την ζήτηση φυσικού αερίου, κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο: μετατροπή μονάδων που καίνε φυσικό αέριο προσωρινά σε ντίζελ, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  Και φυσικά, ναι, για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια σημαντική αύξηση -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας- της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, που είναι η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr.

  Στο μέτωπο των προτάσεων της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, στελέχη σημειώνουν πως κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση για τη δίκαιη αναδιανομή των μεγάλων εσόδων εταιρειών ενέργειες προς όφελος της κοινωνίας και της ευρύτερης οικονομίας.

  "Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται από το καλοκαίρι στη χώρα μας, ενώ η πρόταση της Κομισιόν ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει.

  Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε επίσης πως πρέπει να μειωθεί η μεγάλη επιρροή της τιμής του φυσικού αερίου στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το ισχύον σύστημα της οριακής τιμής δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες.

  Η Ελλάδα, έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και επαναξιολόγησης του όλου πλαισίου, όπως και την ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ", σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης, με την Αθήνα να στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένοντας πλέον το πρώτο μεγάλο ορόσημο. Τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των "27".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ