Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Σεπ-2022 17:04

  Ν. Μηταράκης: Η Ευρώπη είναι σε εγρήγορση για όποιο πιθανόν "καραβάνι προσφύγων" από την Τουρκία

  5647932
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή το πιθανολογούμενο "καραβάνι προσφύγων” που φέρεται να κατευθύνεται προς την Ευρώπη από την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς αλλά και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απτή απόδειξη σχετικά με την μετακίνησή τους.

  "Αναφορικά με "καραβάνι προσφύγων" που σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ θα κατευθυνθεί προς τα ευρωπαϊκά εδάφη, έχω επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την αρμόδια Επίτροπο Μετανάστευσης, έχω ενημερώσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ πλήρη ενημέρωση έχει και η Frontex η οποία συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων.

  Οι ελληνικές αρχές έχουν επιτυχημένη πληροφόρηση από τις μυστικές υπηρεσίες, όπως είχαμε από την ΕΥΠ τον Μάρτιο του 2020, κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να προλάβουμε να οχυρώσουμε τον Έβρο πριν γίνει κάποια μαζική προσπάθεια διέλευσης.

  Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται αυτό το καραβάνι και δεν αποδεικνύεται έως τώρα η προσπάθεια ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα κινητοποίησης.

  "Υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να διώξουν μετανάστες οι Τούρκοι λόγο των δικών τους οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν".

  Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο και την "έμφαση που δόθηκε και στο εσωτερικό της χώρας μας και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που δημιουργεί ένα έναυσμα στην Τουρκία, να προσπαθούν να διαδώσουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορα της. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πως διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά θέματα μεταναστευτικού για να μην σταλεί σε κάποιους ένα μήνυμα που μπορούν να παρερμηνεύσουν και αυτό να οδηγήσει σε μια έξαρση μέσα στην Τουρκία σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ε.Ε. να νομίζουν ότι η πολιτική άλλαξε. Η πολιτική φύλαξης των συνόρων δεν άλλαξε".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ