Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Σεπ-2022 20:43

  Κ. Μητσοτάκης: Περιμένουμε στο φως της ημέρας όσους απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ - Μήνυμα στήριξης από Μακρόν

  Κ. Μητσοτάκης: Περιμένουμε στο φως της ημέρας όσους απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ - Μήνυμα στήριξης από Μακρόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:45

  Σαφές μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας από τη Γαλλία, έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

  "Στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα", ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι σήμερα "η πλήρης αλληλεγγύη σε θέματα άμυνας έχει μεγάλη σημασία". 

  Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνικά δίκαια. "Μαζί πιο ισχυροί", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού", τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσθεσε: "ένα προηγούμενο που πρόθυμα θα μπορεί να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας σε άλλες περιοχές του πλανήτη. 

  Η Ελλάδα άλλωστε ξέρει καλά από γειτονικές απειλές. Θα μοιραστούμε με τον πρόεδρο Μακρόν σκέψεις για την προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

  Η δικά μας απάντηση άλλωστε στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα. Και ασπίδα έχουμε εκτός από τα όπλα και τις ισχυρές μας συμμαχίες.

  Αλλά έχουμε και με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας. 

  Έτσι, περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του".

  Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί" .

  Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

  Ανέφερε ακόμα πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

  "Απαράδεκτες οι προκλήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας"

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, απαράδεκτες τις δηλώσεις και τις προκλήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

  Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι " η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά".

  Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος την Γαλλία.

  Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε την σημαντική σύμπτωση απόψεων σε θέματα όπως η ενεργειακή και οικονομική κρίση που θα αποτελέσουν αντικείμενο της συζήτησης στο δείπνο εργασίας που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Ηλυσίων Πεδίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ