Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Σεπ-2022 09:01

  "Σήμα" Α. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ: Αντιμετώπιση κρίσης με το βλέμμα και στα δημοσιονομικά

  "Σήμα" Α. Τσίπρα ενόψει ΔΕΘ: Αντιμετώπιση κρίσης με το βλέμμα και στα δημοσιονομικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Έχουν εμπεδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ισχυρότερος αντίπαλός τους - ακόμη και τώρα που η κυβέρνηση καταγράφει φθορά την οποία δεν κεφαλαιοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είναι η ίδια η διακυβέρνησή τους με αιχμή την φορολογία της μεσαίας Τάξης; 

  Θεωρητικώς ναι και μάλιστα εδώ και καιρό. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε έχει επανειλημμένως προχωρήσει σε ομολογία για υπερβάλλουσα επιβάρυνση της μεσαίας Τάξης από την Κυβέρνησή του καθώς και στην παραδοχή ότι δυσβάσταχτη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας Τάξης δεν μπορεί να συνεισφέρει στη "Δίκαιη Ανάπτυξη" που ήταν η προμετωπίδα των εναλλακτικών σχεδίων που παρουσίασε καθ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. 

  Από την Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ σε εννέα ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προιδέασε για το δικό του μείγμα μέτρων - εν είδει κυβερνητικού προγράμματος:  Αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας με μέτρα που θα προασπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και τα δημόσια Οικονομικά.

  Επ αυτού, είναι ενδεικτικές οι αναφορές του: 

   

  Ενέργεια

  * Έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που από τον Μάη του 2021 έως τον Μάη του 2022 είναι στο 62% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%.

  *Ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα "στην ιδεολογική εμμονή της σημερινής κυβέρνησης  να μην παρεμβαίνει για  να ρυθμίσει  και να βάλει όρια και κανόνες στην αγορά.

  *Να βρούμε τον τρόπο  να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις, να προστατευθεί η κοινωνία αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Δεν είναι λύση να επιδοτεί από τα δημόσια έσοδα που αυξάνονται από  τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ  και "από το ένα χέρι παίρνεις από τους πολίτες και από το άλλο χέρι δίνεις για να κρατάς ανέπαφη την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων. 

  *βιώσιμη ασπίδα προστασίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

  * Απαιτείται οικονομία της γνώσης. Να επιχειρήσει ( σσ η χώρα) αναπτυξιακό άλμα να στραφεί στην παραγωγή. Να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Να προχωρήσει σε μια διαδικασία αξιοποίησης των υπαρχόντων πόρων  και των δεδομένων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, να προταχθεί η αειφόρος ανάπτυξη, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να δούμε το ζήτημα της αυτάρκειας σε μια σειρά προϊόντων, στην ενέργεια, στα φάρμακα. 

  ΔΕΘ

  Τα προτάγματα της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας, συνεργάτες του ωστόσο δίνουν ένα περίγραμμα του περιεχομένου των μηνυμάτων που θα εκπέμψει από το Βελλίδειο, το επόμενο Σάββατο:

  1. Ο κ. Μητσοτάκης παραπαίει και προσπαθεί να κρατηθεί μέσα από επιδόματα – επί της ουσίας προς ενίσχυση της αισχροκέρδειας - που προέρχονται από την ίδια την τσέπη των φορολογουμένων, μέσα από τα έσοδα των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) που έχουν εκτοξεύσει τα δημόσια έσοδα.

  2. Τη στιγμή που η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τα 600 ευρώ η Ισπανία και η Πορτογαλία πληρώνουν σταθερά κάτω από τα 200. Απόδειξη των ρυθμιστικών πολιτικών που αρνήθηκε να πάρει ή έστω να υποστηρίξει στη σχετική συζήτηση στις Συνόδους Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης. 

  3. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συνολικότερα της ακρίβειας, την ίδια στιγμή που θα εξειδικεύσει περαιτέρω την δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, την ελάφρυνση των ΜμΕ και των αυτοαπασχολούμενων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ