Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Σεπ-2022 08:33

  "Ανάβουν" οι συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου - Τα σενάρια και οι αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη

  "Ανάβουν" οι συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου - Τα σενάρια και οι αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τα σενάρια έρχονταν και έφευγαν από το προσκήνιο, ανάλογα με την ένταση των δημόσιων παρεμβάσεων ή το πολιτικό momentum της εκάστοτε εποχής. Πλέον, όμως, οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο ή οι εκτιμήσεις για τις όποιες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού στο μέτωπο της αλλαγής του εκλογικού νόμου πληθαίνουν, δεν διαψεύδονται με τον κατηγορηματικό τρόπο των προηγούμενων μηνών και, με πρόταγμα τη σταθερότητα σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων, άπαντες στη Νέα Δημοκρατία στρέφουν το βλέμμα τους στις τελικές αποφάσεις που θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Μέχρι στιγμής, κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται προσεκτικά όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, αποτυπώνοντας σε δημόσιες παρεμβάσεις ή σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την εκτίμηση ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Το… κουμπί για τις όποιες αλλαγές έρθουν στην πρώτη γραμμή θα πυροδοτήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα βλέμματα, προφανώς, είναι εστιασμένα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την ερχόμενη Κυριακή στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας αναμένεται ότι θα… ξεκαθαριστεί το τοπίο.

  "Νερό" στον μύλο της αυξανόμενης σε ένταση σεναριολογίας έδωσαν οι τοποθετήσεις δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Την αρχή έκανε, νωρίς χθες το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. "Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός: πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο… Δεν σκέπτομαι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκείνο το οποίο όμως σκέπτομαι είναι αυτό το κύμα σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια", ανέφερε (Αντέννα) φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια. 

  "Όταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική; Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα, το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους δήλωσε πως είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, και ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος", σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. 

  Λίγη ώρα αργότερα και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε, με τη σειρά του, …ανοιχτό παράθυρο αλλαγών στον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020. "Έχουμε τοποθετηθεί, τα δεδομένα είναι γνωστά. Από εκεί και πέρα πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει προφανώς τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις, σε κυβερνήσεις που μπορούν να παίρνουν γρήγορα θαρραλέες αποφάσεις και αντίστροφα ο εκλογικός νόμος να είναι τέτοιος, ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων...", τόνισε. 

  "Εμείς θα επιδιώξουμε μία καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης... Αυτή είναι η επιδίωξη μας… Στο τέλος της ημέρας αυτοί που αποφασίζουν είναι οι Έλληνες πολίτες. Αυτοί θα αποφασίσουν ποια θα είναι η Ελλάδα της επόμενης ημέρας...", πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμα το πότε και, κυρίως το εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές. Στο κυβερνητικό… στρατόπεδο, έτσι κι αλλιώς, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο τάσεις όσον αφορά στο ενδεχόμενο τροποποίησης του συστήματος, με βάση το οποίο στη χώρα θα στηθούν οι δεύτερες, μετά την απλή αναλογική, κάλπες. 

  Η πρώτη τάση, αυτή που στέκεται στην όχθη των άμεσων αλλαγών, προτάσσει τη σταθερότητα και την ανάγκη να σχηματίζονται ισχυρές κυβερνήσεις που θα απαντούν στις προκλήσεις των καιρών. Η δεύτερη τάση, που στέκεται στην όχθη της παραμονής στην πορεία που ορίζει ο εκλογικός νόμος του 2020, προτάσσει τη θεσμικότητα, με την οποία κινείται ο πρωθυπουργός στη διάρκεια αυτής της τριετίας. 

  "Η κυβέρνηση προχωρά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα που κανείς οφείλει να προσμετρά και να τους δίνει τη δέουσα σημασία που πρέπει να τους δώσει… Όταν ο πρωθυπουργός αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει για αυτό, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει ο ίδιος στον χρόνο που θα επιλέξει. Εάν το επιλέξει...", ανέφερε ο κ. Οικονόμου, με τη ΔΕΘ να μετατρέπεται σε ορόσημο.

  Τα σενάρια

  Στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης εκκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν θέλει την επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου, ο οποίος ψηφίστηκε το 2008 και προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ένα δεύτερο σενάριο σχετίζεται με το… ρετουσάρισμα του εκλογικού νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2020 και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες κάλπες.

  Με το σύστημα αυτό, όταν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες. Από το 25% και μετά και για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον μπόνους μία έδρα. Αυτό που συζητείται, λοιπόν, είναι να… πέσει το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4%. 

  Οι όποιες αποφάσεις, έτσι κι αλλιώς, βρίσκονται στα χέρια του κ. Μητσοτάκη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ