Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Σεπ-2022 08:05

  Οι τρεις άξονες της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο

  5663725
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Toυ Δημήτρη Γκάτσιου

  Ένα υπουργικό συμβούλιο που έκλεισε, εκ νέου, τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας. Ένας κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. 

  Η εβδομάδα πριν από το πρώτο μεγάλο ορόσημο της νέας χρονιάς, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξέπεμψε πολιτικά και οικονομικά μηνύματα και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου... βλέπει τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα για την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα. Οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού 19 θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να "κλειδώσουν" οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπροστά στις... Συμπληγάδες της ενεργειακής κρίσης.

  Η ισορροπία και ο επόμενος στόχος

  Ο επερχόμενος χειμώνας, έτσι κι αλλιώς, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, που βλέπει τις τιμές στο φυσικό αέριο να καλπάζουν και τις ανάγκες των πολιτών για στήριξη να πολλαπλασιάζονται. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον της... κινούμενης άμμου, τα σήματα για συνεχή θωράκιση είναι απανωτά. Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί την εξάντληση κάθε περιθωρίου, με τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας να αποτελεί την έννοια-κλειδί σε αυτόν τον... μαραθώνιο. Το είπε, άλλωστε, καθαρά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς του. "Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών". Μην ξεχνάμε, έτσι κι αλλιώς, ότι στον ορίζοντα ανοίγεται ο επόμενος μεγάλος στόχος. Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, που θα δώσει... αέρα στα πανιά της οικονομίας. 

  Το βλέμμα στη 10η Σεπτεμβρίου 

  Η εφετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έχει τη δική της ξεχωριστή σημειολογία. Η 86η Διεθνής Έκθεση είναι η τελευταία πριν από τις επόμενες εθνικές κάλπες και, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, αναπόφευκτα θα έχει πολύ πιο έντονο πολιτικό χρώμα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. 

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι πρώτες πληροφορίες που σχετίζονται με το τι θα περιλαμβάνει η ομιλία που θα εκφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου έρχονται στο προσκήνιο. Και, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα, τρεις θα είναι οι κυριότερες κατευθύνσεις. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός:

  - Θα αναλύσει τις κυβερνητικές κινήσεις της προηγούμενης τριετίας όσον αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την κοινωνική προστασία (δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μείωση της ανεργίας) μέσα στις απανωτές κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. 

  - Θα φέρει στην πρώτη γραμμή τη στρατηγική της κυβέρνησης για τους επόμενους κρίσιμους εννέα μήνες. "Ο κ. Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τις δυσκολίες του χειμώνα που έρχεται", αναφέρουν παράγοντες. 

  - Θα αναδείξει την ανάγκη, μέσα σε αυτό το περιβάλλον των αλλεπάλληλων κρίσεων, να υπάρχει στη χώρα σταθερότητα. 

  Ειδικά στο πεδίο των ανακοινώσεων που σχετίζονται με το "πακέτο" των μέτρων, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως οι παρεμβάσεις θα αποφασιστούν μέσα στην εβδομάδα. Όπως προκύπτει, πάντως, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην ομιλία της 10ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει:

  - Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα - φυσικό αέριο - καύσιμα.

  - Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια.

  - Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

  - Αύξηση στις συντάξεις, έπειτα από δώδεκα χρόνια.

  - Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

  - Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ κ.ά.

  - Αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.

  "Η στήριξη προς την ελληνική κοινωνία τον Σεπτέμβριο φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ. Οι πόροι, όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εάν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Συνεπώς, τα μέτρα θα είναι μετρημένα και ζυγισμένα, έτσι ώστε οι πρόσκαιρες ανάγκες να μη ναρκοθετήσουν τις εθνικές αναγκαιότητες", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

  Την ίδια στιγμή, αυτό που αναδεικνύεται όσον αφορά την πρωθυπουργική ομιλία είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της θα απευθύνεται στους νέους, με... αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα για την εξασφάλιση "φθηνής" στέγης. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό συστατικό στοιχείο του κυβερνητικού σχεδίου θα είναι η αύξηση προσφοράς στέγης και όχι μόνο τα επιδόματα. "Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων, σε φθηνότερα ακίνητα", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων. 

  Στην πρώτη γραμμή η σταθερότητα

  Όπως ειπώθηκε, και όπως έχει δείξει και στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός, βασική πτυχή της ομιλίας του στη ΔΕΘ θα είναι η ανάδειξη της ανάγκης για σταθερότητα. "Τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των κρίσεων μπορεί να τα εγγυηθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, γιατί οι κρίσεις δεν θα τελειώσουν αυτόν τον χειμώνα", σημειώνουν παράγοντες, προσθέτοντας ότι αυτό που θα προβάλει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είναι η ανάγκη μιας αυτοδύναμης και ενισχυμένης Νέας Δημοκρατίας. 

  "Με έργα μικρά και μεγάλα απαντάμε στην γκρίνια και στην υπονόμευση των πολιτικών μας αντιπάλων... Η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και θα οδεύσει στις εκλογές που θα γίνουν το 2023 με αυτοπεποίθηση. Για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να κρίνει και να συγκρίνει το δικό μας έργο εν μέσω πολλαπλών κρίσεων με το "έργο” κάποιων άλλων, οι οποίοι θέλουν και πάλι να διεκδικήσουν –τι αναρωτιέμαι άραγε– τη δυνατότητα να μας γυρίσουν πίσω", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στις Σέρρες. Δύο εικοσιτετράωρα, δε, πριν από την άφιξή του στον νομό-ιστορικό προπύργιο της "γαλάζιας" παράταξης, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε και κάθε σενάριο ανασχηματισμού, όταν, απευθυνόμενος στους υπουργούς, ζήτησε το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει, δηλαδή, ένα πολιτικό κέντρο, με  ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.

  * Αναδημοσιεύεται από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί


   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ