Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Αυγ-2022 07:46

  Την Παρασκευή η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις

  Μητσοτακης Βουλη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ο κύβος για το πρώτο μεγάλο μπρα ντε φερ της νέας πολιτικής χρονιάς ερρίφθη.

  Την ερχόμενη Παρασκευή και σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα διασταυρώσουν τα…πολιτικά ξίφη τους για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σε μία κόντρα-πρόβα τζενεράλε για την…καυτή, όπως αναμένεται, σε άπαντα τα επίπεδα προεκλογική περίοδο.

  Θα έχει προηγηθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

  Στην κυβέρνηση προετοιμάζουν τα…χαρτιά που θα ρίξουν στις εν αναμονή κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, ενώ το "όλα στο φως", όπως σχολιάζουν στελέχη, βρίσκεται συνεχώς στην προμετωπίδα των δημόσιων τοποθετήσεων.

  Σε χρόνο παράλληλο και στη…λογική ότι η "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση" το κυβερνητικό επιτελείο δομεί στρατηγικές και επιδιώξεις πριν τη…μητέρα των μαχών στην Ολομέλεια, με παράγοντες να κρατούν σε πρώτο πλάνο την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, από τη στιγμή που άρχισε να ξετυλίγεται το παζλ των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

  Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει κάνει ήδη την κυβερνητική αυτοκριτική, αναμένεται ότι θα εστιάσει ακριβώς σε αυτό το σκέλος της άμεσης αντίδρασης, αλλά και των άμεσων αποφάσεων, προκειμένου να απαντήσει στα επιχειρήματα που έχει αναπτύξει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει η αντιπολίτευση.

  Όπως παρατηρούν στελέχη, στον απόηχο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία καθόρισε το πλαίσιο των επόμενων ημερών, η κυβέρνηση έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης για αυτό το λόγο στάθηκε θετικά σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα…σηκώσουν αυλαία από αύριο.

  Ταυτόχρονα, στο μέτωπο της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση λέει "ναι" στη διερεύνηση του παρόντος, αλλά, αυτό που σημειώνεται είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το παρελθόν, προκειμένου:

  -Να επισημανθούν διαχρονικές παθογένειες.

  -Να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μπορέσουν να διαδραματίσουν, όπως αναφέρεται, το σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας, όμως, αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου.

  "Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι υπέρ της διερεύνησης όσων αφορούν στην επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής.

  Επίσης, είναι υπέρ της διερεύνησης της λειτουργίας στην Ελλάδα, κακόβουλων λογισμικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, παρότι, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, ουδεμία σχέση έχουν κρατικές υπηρεσίες με αυτά", σχολιάζουν στελέχη.

  "Λέμε, λοιπόν, ναι στη διερεύνηση του παρόντος, αλλά να εξεταστεί και το παρελθόν προκειμένου να διορθωθούν παθογένειες ώστε στο μέλλον να μην παρατηρηθούν ανάλογα προβλήματα… Η Εξεταστική Επιτροπή να μην αποτελέσει πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά να παραγάγει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα", προσθέτουν. 

  "Στόχος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατόν συναίνεση προκειμένου η επιτροπή να μπορεί να ερευνήσει περιστατικά που ενδεχομένως έχουν συμβεί σε ένα βάθος χρόνου.

  Για να μπορέσει να αντλήσει ψύχραιμα χρήσιμα συμπεράσματα", ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπουγάς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ