Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 08:38

  Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  25892871
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έχοντας ολοκληρώσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναν ακόμα διπλωματικό μαραθώνιο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο, για να απευθύνει ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Μετά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα στο σώμα των ευρωβουλευτών και σε μία κρίσιμη συγκυρία γεωπολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών αναταράξεων.

  Στόχος της παρέμβασης είναι η παρουσίαση μίας Ελλάδας, η οποία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μία περιοχή ευμετάβλητων ισορροπιών, με τον τίτλο που θα μπορούσε να τοποθετήσει κανείς στο κεντρικό μοτίβο της πρωθυπουργικής ομιλίας να είναι "η νέα θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον".

  Η όλη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα έχει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόσημο.

  Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση της Ελλάδας μέσα σε μία Ευρώπη που αλλάζει, αλλά και τις εθνικές προκλήσεις που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ευρωπαϊκές και απαιτούν κοινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

  Όπως, για παράδειγμα, οι… ενεργειακές Συμπληγάδες, που ταλανίζουν ευρωπαϊκές οικονομίες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και απαιτούν την υιοθέτηση ενός ενιαίου βηματισμού από την πλευρά των Βρυξελλών, ενόψει, μάλιστα, των δύσκολων φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών.

  Με το βλέμμα στα της οικονομίας και στα της ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί στα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

  Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το…μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και γυρίζει σελίδα, διαθέτοντας μίας σταθερή κυβέρνηση, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, θα βρίσκεται στην αιχμή της πρωθυπουργικής ομιλίας.

  "Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρώπη ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων", αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του, πάντως, πέραν της οικονομικής οπτικής να στρέφεται και στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα γεωπολιτικά… στοιχήματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικογένεια.

  Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει ιδιαίτερη αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή. Ταυτόχρονα, θα εστιάσει και στις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με τη γραμμή της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας απέναντι στις αναθεωρητικές εξάρσεις της γείτονος να παραμένει το σταθερό σημείο στον ορίζοντα.

  "Είναι προφανές ότι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα, στην οικονομία, στη διπλωματία, στην αποτρεπτική μας ικανότητα, δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει.

  Ενοχλείται γιατί η κυβέρνηση ενδυναμώνει τη χώρα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξελίσσεται γρήγορα, αλλάζει επίπεδο στις αμυντικές μας δυνατότητες και εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, στο Αιγαίο, στη Nοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική χερσόνησο", ανέφερε, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ