Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 10:22

  Οι ψηφιακές υπηρεσίες τελειώνουν τη γραφειοκρατία - Τα κέρδη των επιχειρήσεων

  Οι ψηφιακές υπηρεσίες τελειώνουν τη γραφειοκρατία - Τα κέρδη των επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ο χρόνος είναι χρήμα", αναφέρει το πασίγνωστο ρητό και αναμφίβολα για τις επιχειρήσεις ο χρόνος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα "κεφάλαια" για τη λειτουργία τους.

  Όταν, λοιπόν, καταφέρνουν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο και να τον διαθέσουν σε παραγωγικούς τομείς, αυτόματα είναι κερδισμένες.

  Στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, οι επιχειρήσεις έχουν "σύμμαχο" σε αυτό τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr και όχι μόνο.

  Η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες ήταν ένα από τα κομβικά ζητήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, ωστόσο, φαίνεται πως πλέον αυτά έχουν περάσει στη σφαίρα του παρελθόντος.

  Ειδικότερα, στη διαδικτυακή πύλη gov.gr υπάρχουν 1.500 υπηρεσίες τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να κάνουν γρήγορα και εύκολα εργασίες που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες.

  Έχει υπολογιστεί πως κάθε επιχείρηση γλιτώνει περισσότερες από 60 ουρές αναμονής στις δημόσιες υπηρεσίες ετησίως και πάνω από 60 ώρες (σ.σ. περίπου 2,5 ημέρες) καθαρού παραγωγικού χρόνου.

  Οι υπηρεσίες του gov.gr που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τις επιχειρήσεις είναι αυτές που αφορούν στις υπεύθυνες δηλώσεις, τις εξουσιοδοτήσεις, την ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου, την ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού, τα αντίγραφα ποινικού μητρώου και το ενοποιημένο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.

  Ταχύτερες λύσεις δίνονται και στον τομέα των φορολογικών, όπου οι επιχειρήσεις πλέον χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες για το MyData, για μεταβολές δραστηριότητας (έδρα, ΚΑΔ, υποκαταστήματα), για φορολογικά αιτήματα και εξυπακούεται πως αποφεύγουν την ταλαιπωρία του παρελθόντας στα καταστήματα των ΔΟΥ.

  Με αυτά τα δεδομένα χανόταν και χρόνος αλλά και ανθρώπινο δυναμικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της επιχειρήσεις, η οποία τώρα μπορεί να τις υλοποιήσει ψηφιακά.

  Με τον ίδιο τρόπο, λειτουργούν ταχύτερα πλέον οι διαδικασίες και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών.

  Η έκδοση αδειών ηλεκτρονικά μέσω του e-adeies και οι πολεοδομικές υπηρεσίες μέσα από το e-poleodomia και το e-procurement έχουν συμβάλλει στο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τις επιχειρήσεις.

  Επιπλέον, θεσπίστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα ταυτότητας κτηρίου, όπου δηλώνονται αυθαίρετα κλπ, ενώ πλέον γίνεται υποβολή και των περιβαλλοντικών μελετών στο ηλεκτρονικό μητρώο.

  Τέλος, αρκετά σημαντικό για τις επιχειρήσεις ήταν και το βήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης προς την εποχή της ταχύτητας!

  Η πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε και περιορίζει τις αναβολές δικών (ως μια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με αυστηρά κριτήρια) απονέμει δικαιοσύνη ταχύτερα και έτσι λύνει χρονοβόρες υποθέσεις τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης συμβάλλουν επίσης η θέσπιση της πιλοτικής δίκης και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ