Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 08:48

  Έτοιμη η Αθήνα να απαντήσει σε κάθε ρητορική πρόκληση του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

  Έτοιμη η Αθήνα να απαντήσει σε κάθε ρητορική πρόκληση του Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με… όπλο το Διεθνές Δίκαιο και τις ισχυρές θέσεις της, όπως αυτές παρουσιάζονται και αναλύονται στο διπλωματικό της μαραθώνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, η Αθήνα οδεύει προς το επόμενο μεγάλο ορόσημο του Ιουνίου.

  Τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι εργασίες της οποίας… σηκώνουν αυλαία την ερχόμενη Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, έχοντας προσθέσει στην… ελληνική φαρέτρα το ισχυρό μήνυμα καταδίκης των "27" ηγετών απέναντι στη λόγω και έργω αποχαλίνωση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων αξιωματούχων της γείτονος, το οποίο εκνεύρισε περαιτέρω την Άγκυρα.

  Οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται ακόμα και στο…παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, που έχει ως στόχο να εκπέμψει σήμα ενότητας, με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας και τα… ανατολίτικα παζάρια της Άγκυρας μετατρέπονται σε… κόκκινο πανί, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων.

  Η Αθήνα, από την πλευρά της, προσέρχεται στη Μαδρίτη έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πιθανή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξετάζεται κάθε πιθανό σενάριο, το οποίο θα "απογυμνωθεί" από τα ακλόνητα στοιχεία της ελληνικής διπλωματίας.

  Τη στιγμή που νούμερο ένα διακύβευμα για τη Συμμαχία, τέσσερις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί η ανέφελη διεύρυνσή της με την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας, η ηγεσία της γείτονος επιμένει να…τορπιλίζει το περιβάλλον, στρεφόμενη, με απειλές και νέο-οθωμανικά παραληρήματα κατά της Ελλάδας.

  "Η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια, από την Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά πρέπει αποστρατικοποιηθούν. Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που πρέπει ή υπάρχει και η ιστορία στις αρχές του 20 αιώνα.

  Υπάρχει και η πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή η Τουρκία θα αρχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Θα τα αμφισβητήσουμε και όπου φτάσει αυτό", ανέφερε ο αντιπρόεδρος. Φουάτ Οκτάι, στην εφημερίδα "Μιλιέτ".

  Σε χρόνο παράλληλο, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της γείτονος παρουσιάζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτοιμο να θέσει ζήτημα παράνομης κατοχής των ελληνικών νησιών και αποστρατικοποίησής τους, με την Αθήνα, όπως επισημαίνουν πηγές, να διαμηνύει πως, σε μία τέτοια περίπτωση, θα δοθούν άπασες οι ισχυρές και κατάλληλες απαντήσεις.

  Δεν έχει περάσει, άλλωστε, παρά ελάχιστο διάστημα από την αναλυτική και με πλήρη στοιχεία ενημέρωση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στον καγκελάριο της Γερμανίας για τα νέα κύματα της τουρκικής παραβατικότητας, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει εκπέμψει ήδη σήμα.

  "Προφανώς, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Οι δύο δρόμοι

  Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, πως η Αθήνα δε θα…παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης και αναφέρουν ότι τα ανυπόστατα "επιχειρήματα" που προβάλλει η τουρκική πλευρά έχουν απαντηθεί από την Ελλάδα σε όλα τα fora, εμπεριστατωμένα και ξεκάθαρα.

  "Η ανεδαφική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει, ακόμα κι αν στοχεύει κυρίως σε εσωτερικό ακροατήριο. Άλλωστε, στο εξωτερικό ακροατήριο οι παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας δεν έχουν βρει καμία στήριξη", είναι το ηχηρό μήνυμα της ελληνικής πρωτεύουσας.

  "Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει, δυστυχώς, και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς και θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων.

  Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μία ρητορική η οποία είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη", σημειώνει, σε κάθε ευκαιρία, ο πρωθυπουργός, που συνεχίζει να καλεί την Άγκυρα σε έναν καλόπιστο διάλογο, προκειμένου "σα γείτονες να μπορούμε να συζητήσουμε και να επιλύουμε, με κανόνες καλής γειτονίας, τα θέματα τα οποία έχουμε".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ