Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 08:56

  Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλευρό της Αθήνας - Ηχηρό ράπισμα σε Ερντογάν στο κείμενο Συμπερασμάτων

  Κ. Μητσοτάκης: Θα επαναφέρουμε με τον Ντράγκι το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στην κορύφωση της στρατηγικής της για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα προσθέτει ακόμα ένα ισχυρό "όπλο" στη φαρέτρα των ισχυρών θέσεών της.

  Μετά τα εμφατικά μηνύματα εταίρων και συμμάχων, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προς την ηγεσία της γείτονος να εγκαταλείψει την όχθη των εντάσεων και να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορθώνουν τείχη στον αναθεωρητισμό του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

  Ένα κείμενο-ράπισμα στη γείτονα χώρα, το οποίο ικανοποιεί ιδιαίτερα την ελληνική πρωτεύουσα και τον πρωθυπουργό, καθώς ισχυροποιεί περαιτέρω τις θέσεις μας απέναντι στη λόγω και έργω αποχαλίνωση της τουρκικής ηγεσίας.

  "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνεται στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των "27" στις Βρυξέλλες.

  "Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο", τονίζεται, με την Άγκυρα να καλείται πλέον να εγκαταλείψει τη λογική των εντάσεων και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

  Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξέπεμψε νέο σήμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητεί, με απόλυτη σαφήνεια, από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

  Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  Το διπλωματικό ντεμαράζ της ελληνικής πρωτεύουσας αποδίδει νέους σημαντικούς καρπούς, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τους τριγμούς που προκαλεί η Άγκυρα σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.

  Το κλίμα στις Βρυξέλλες για τη γείτονα είναι βαρύ, οι νέο-οθωμανικές εξάρσεις του προέδρου Ερντογάν βρίσκουν απέναντι σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις προκλήσεις στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, αξιοποιώντας και τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι.

  "Είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης", ανέφερε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του. 

  Διαβάστε ακόμη:

  - ΕΕ: Βαθιά ανησυχία για επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας - Να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ