Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουν-2022 08:57

  Πού το πάει ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Έτοιμη για απαντήσεις, με "όπλο" το Διεθνές Δίκαιο, η Αθήνα

  Πού το πάει ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Έτοιμη για απαντήσεις, με "όπλο" το Διεθνές Δίκαιο, η Αθήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές φόρουμ στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υπάρχει ακόμα μία εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ".

  Έχοντας δώσει το στίγμα των προθέσεών του, μπροστά στους αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από τη Λευκωσία και τις διευρυμένες συνομιλίες του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, προετοιμάζεται για τα επόμενα μεγάλα ορόσημα στο μέτωπο της ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων όσον αφορά στην παραβατικότητα της Άγκυρας. Η Αθήνα κυκλώνει τέσσερις ημερομηνίες σταθμούς στο διπλωματικό καλεντάρι της διεθνοποίησης της τουρκικής αποχαλίνωσης, ποντάροντας και σε αυτό το νέο ντεμαράζ στις ισχυρές θέσεις της, στο Διεθνές Δίκαιο και στον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό, ενεργειακό και οικονομικό ρόλο της στην περιοχή. Πρώτος σταθμός της διπλωματικής αντεπίθεσης της ελληνικής πρωτεύουσας θα είναι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, στη Ρώμη την ερχόμενη Τετάρτη. Λίγες ώρες πριν σηκώσει αυλαία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα έχει άκρως γεωπολιτικό αποτύπωμα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ντράγκι θα συζητήσουν, όπως είναι αναμενόμενο, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει στο... τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας, ενημερώνοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό για τη νέα πηγή έντασης στο Αιγαίο. Θα ακολουθήσουν:

  - Η Σύνοδος Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 23 και 24 Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός θα θέσει ακόμα πιο εμφατικά στους ομολόγους του την παραβατικότητα της Άγκυρας, με κεντρικό στόχο της Αθήνας να μην είναι άλλος από την καταδίκη της Τουρκίας, μέσω μίας σαφούς αναφοράς στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.

  - Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29 και 30 Ιουνίου.

  - Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 5 Ιουλίου.

  Εστιάζοντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός βρήκε, ακόμα μία ευκαιρία, για να αναφερθεί στο νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της γείτονος, από το βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. "Πρόκειται για μία ανοιχτή επίθεση με καταπάτηση των υφιστάμενων συνόρων. Και αρκεί κάθε πολίτης παντού στον κόσμο να κάνει μία απλή προσομοίωση όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία στα δεδομένα της δικής του χώρας. Και τότε θα αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα της διεθνούς επικαιρότητας, αλλά για μία επικίνδυνη εξέλιξη με αντανάκλαση στη δική του ζωή. Γιατί απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα. Ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να το μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  Πιστή στη ρότα των εξάρσεων, που ιονίζουν αρνητικά το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση. Όπως ανέφερε σε πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Σαμπάχ", ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα καταγγείλει την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, επιλέγοντας ανοιχτά να…τραβήξει το σχοινί των προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πρωτεύουσα ενισχύει, σε σταθερό τέμπο, τις συμμαχίες της. Ο κ. Δένδιας παρέθεσε γεύμα σε εστιατόριο της Αθήνας στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συνταξίδεψε για το Λουξεμβούργο, προκειμένου να δώσουν το "παρών" στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα λάβει χώρα επίσης στο Λουξεμβούργο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ενημερώσει για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας. Όλα αυτά, τη στιγμή που τα σήματα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας της χώρας μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή είναι εξακολουθητικά. "Αυτό το καλοκαίρι είμαστε υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε περισσότερο από ποτέ. Οι προκλητικές απειλές από την ηγεσία της γειτονικής Τουρκίας, δεν μπορούν να βρουν την παραμικρή ανταπόκριση, προφανώς σε κανέναν στην Ελλάδα αλλά και σε κανέναν στον κόσμο. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι, προασπίζουμε τα σύνορά μας, η Ελληνική Αστυνομία κάνει με άριστο τρόπο τη δουλειά της στον Έβρο και όπου αλλού κληθεί", σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. "Θέλω να σας ζητήσω από όλους να έχουμε απόλυτη επαγρύπνηση, είναι μια χρονική περίοδος που δεν επιτρέπεται η παραμικρή αδυναμία και η παραμικρή υστέρηση στην εκτέλεση του καθήκοντος. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι ενωμένοι με εγρήγορση, με αυστηρή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων θα ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε απειλή χρειαστεί και κληθούμε να ανταποκριθούμε", ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον εορτασμό της "Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων".  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ